08:14 18 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας

Τι αναφέρει το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας για το ΚΕΕΛΠΝΟ

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ευθύνες στην κυβέρνηση καταλογίζει η Νέα Δημοκρατία στο πόρισμά της για το ΚΕΕΛΠΝΟ, στο οποίο τονίζει ότι δεν προκύπτει «κανένα στοιχείο εμπλοκής του Άδωνι Γεωργιάδη», ούτε και στοιχεία σε βάρος υπουργών μέχρι το 2014, με εξαίρεση μια επιστολή της Φωτεινής Σκοπούλη για απευθείας ανάθεση.

Για «μικροπολιτική εκμετάλλευση» της υπόθεσης ΚΕΕΛΠΝΟ από την κυβερνητική πλειοψηφία κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία στο πόρισμα που κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή για την Υγείας, ενώ αναφέρεται και σε ψευδή κατάθεση του Παύλου Πολάκη.

Η γαλάζια παράταξη επισημαίνει ότι δεν προέκυψε «κανένα απολύτως στοιχείο σύνδεσης και εμπλοκής του Άδωνι Γεωργιάδη» με τις τοποθετήσεις των 23 υπαλλήλων, ενώ προσθέτει πως δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία που «να καταδεικνύουν παρέμβαση υπουργού ή άλλου πολιτικού προσώπου προς επηρεασμό αποφάσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την περίοδο που εξετάστηκε (έως 2014)».

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί κατά τη Νέα Δημοκρατία, «επιστολή της κ. Φ. Σκοπούλη περί απευθείας ανάθεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε εταιρεία για την προμήθεια αντιδραστηρίων για τον ιό του Δυτικού Νείλου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι αναφέρει το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Αναλυτικά, στο πόρισμά της η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει πως «το ΚΕΕΛΠΝΟ, έως και το 2014, πάντα λειτούργησε εντός του νομοθετικού πλαισίου που το διείπε, ως ο φορέας υλοποίησης της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας σε θέματα διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας και στη διαχείριση κρίσεων. Καθώς έπρεπε να χαρακτηρίζεται από αμεσότητα και ταχύτητα αντιδράσεων, είχε ένα ειδικό οργανωτικό και λειτουργικό πλαίσιο, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική συγγενών οργανισμών».

«Η Νέα Δημοκρατία δεν παραγνωρίζει το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα υποθέσεις που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζει το έργο της Δικαιοσύνης. Εκφράζει όμως, έντονες επιφυλάξεις για το ρόλο συγκεκριμένων κυβερνητικών λειτουργών στη μέχρι τώρα αντιμετώπιση της υπόθεσης, ιδίως της Γενικής Επιθεωρήτριας κ. Παπασπύρου και του επιτελείου της. Ειδικότερα στα όσα ψευδώς κατέθεσε ο Αν. Υπουργός Υγείας Π. Πολάκης και στην Εξεταστική Επιτροπή της Υγείας αναφορικά με τις συμβάσεις σίτισης και συντήρησης της Δομής Οροθετικών η Δικαιοσύνη έχει ήδη αποφανθεί με την υπ' αριθμ 6827 /2018 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που καταδικάζει τον Αν. Υπουργό Υγείας στο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης και σε καταβολή χρηματικής αποζημίωσης ύψους 8.000,00 ευρώ, κατόπιν σχετικής αγωγής του υπευθύνου της Δομής και μάρτυρα της Εξεταστικής Επιτροπής Σταμάτη Πουλή», τονίζεται στο πόρισμα.

Αναφορικά με τον Άδωνι Γεωργιάδη, η ΝΔ επισημαίνει πως «κανένα απολύτως στοιχείο σύνδεσης και εμπλοκής του Άδωνι Γεωργιάδη δεν προέκυψε με τις τοποθετήσεις των 23 (σ.σ. υπαλλήλων). Η ανάδειξη του θέματος από την πλειοψηφία ως μείζον πολιτικό σκάνδαλο, αποδεικνύει ότι ο στόχος εξαρχής ήταν η μικροπολιτική εκμετάλλευσή του, προκειμένου να σπιλωθούν και να διωχθούν πολιτικοί αντίπαλοι. Η όλη προσπάθεια βασίζεται σε έκθεση της διορισμένης από το ΣΥΡΙΖΑ Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, ενώ μετά από καταγγελίες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ήδη σχηματίσει δικογραφία κατά των Επιθεωρητών για τον τρόπο που διενεργούν τις προκαταρκτικές στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Η Νέα Δημοκρατία αμφισβητεί την αξιοπιστία και τις προθέσεις σύνταξης του πορίσματος».

Σχετικά με τυχόν ευθύνες υπουργών προηγούμενων κυβερνήσεων, η ΝΔ αναφέρεται μόνο στην πρώην υφυπουργό Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, αναφέροντας τα εξής:

«Δεν προέκυψαν σε κανένα σημείο της διαδικασίας στοιχεία που να καταδεικνύουν παρέμβαση υπουργού ή άλλου πολιτικού προσώπου προς επηρεασμό αποφάσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την περίοδο που εξετάστηκε (έως 2014), με μοναδική εξαίρεση την επιστολή της κ. Φ. Σκοπούλη περί απευθείας ανάθεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε εταιρεία για την προμήθεια αντιδραστηρίων για τον ιό του Δυτικού Νείλου, τη στιγμή μάλιστα που α) η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων είχε απορρίψει τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης, μη αποδεχόμενη τις αιτιάσεις περί κατεπείγοντος και β) είχαν εξασφαλιστεί δωρεάν τα απαιτούμενα αντιδραστήρια».

Για την αγορά εμβολίων, η ΝΔ στο πόρισμά της υπερασπίζεται το έργο του ΚΕΕΛΠΝΟ, σημειώνοντας ότι πολλές κρίσεις για τη δημόσια υγεία των προηγούμενων χρόνων, «ξεπεράστηκαν αποτελεσματικά, χάριν στην παρέμβαση, τη συμβολή και το έργο του ΚΕΕΛΠΝΟ εν γένει».

«Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση, έχει επιδοθεί σε μια συντονισμένη επιχείρηση πλήρους απαξίωσης και υποβάθμισης του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα αποτελέσματα της οποίας είναι δυστυχώς ήδη ορατά στη δημόσια υγεία», προστίθεται.

Βάζοντας στο «στόχαστρο» την κυβέρνηση, η ΝΔ τονίζει ότι «η κυβέρνηση εδώ και 4 χρόνια καταχράται το πρόβλημα του μεταναστευτικού, επικαλείται το "κατεπείγον" και την ανάγκη προστασίας της Δημόσιας Υγείας για να κάνει προμήθειες και προσλήψεις με αδιαφάνεια και χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες».

«Μέσω του προγράμματος Philos ξοδεύτηκαν αρχικά 17,5 εκ. χρήμα από κοινοτικούς πόρους και προσελήφθησαν 294 άτομα εκτός ΑΣΕΠ ακόμα και σε ειδικότητες που αυτό δεν προβλεπόταν. Με το νόμο 4549/18 η κυβέρνηση, ενέταξε το Philos στη χρηματοδότηση μέσω ΠΔΕ και από τότε έχουν γίνει 2 παρατάσεις συμβάσεων των ατόμων που είχαν αρχικώς προσληφθεί. Για κάθε παράταση η κυβέρνηση επικαλέστηκε κάθε φορά, αδυναμία να ολοκληρώσει εγκαίρως τις διαδικασίες πρόσληψης. Τα άτομα αυτά δε, εργάζονται σε δομές εκτός ΚΕΕΛΠΝΟ, αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας και Εθνικής Άμυνας. Στην περίπτωση του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουμε το πρωτοφανές περιστατικό να απολύονται επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ, εργαζόμενοι — συνδικαλιστές, με τη Διοίκηση να βασίζεται αποκλειστικά σε πόρισμα της διορισμένης από την Κυβέρνηση Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης και ενώ η ποινική διαδικασία βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο ενώ το ίδιο το κλιμάκιο ελέγχου, ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη».

Tags:
Υπουργείο Υγείας, Βουλή, Νέα Δημοκρατία, ΚΕΕΛΠΝΟ, Φωτεινή Σκοπούλη, Άδωνις Γεωργιάδης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK