02:34 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ανθόπουλος, και τρεις συγκατηγορουμένοι του καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 15 ετών με αναστολή για υπόθεση τοκογλυφίας, ενώ το δικαστήριο διέταξε και την κατάσχεση της κατοικίας του πολιτικού στη Βούλα.

Σε φυλάκιση 15 ετών με αναστολή καταδικάστηκε ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ανθόπουλος για υπόθεση τοκογλυφίας σε βάρος καπνεμπόρου από την Καβάλα.

Η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ολοκληρώθηκε με το δικαστήριο να κρίνει ομόφωνα ένοχο τον πρώην υφυπουργό, κρίνοντας κατά πλειοψηφία (2-1) ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή, δίνοντας αναστολή μέχρι την έφεση, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση περιουσίας του πρώην πολιτικού για το πόσο των 1,7 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της κατοικίας του στη Βούλα.

Την ίδια απόφαση έλαβε το δικαστήριο και για τους τρεις συγκατηγορουμένους του, στους οποίους επιβλήθηκε η ίδια ποινή με αναστολή, ενώ θα κατασχεθεί και μέρος της περιουσίας τους έως το ποσό των 5,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Στους κατηγορούμενους επιβλήθηκε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για 5 χρόνια και χρηματική αποζημίωση 5.000 ευρώ στον καθέναν, ενώ στον πρώην υφυπουργό και σε δύο ακόμη κατηγορούμενους επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Ο Γιάννης Ανθόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία που επικαλείται το ΑΠΕ, μεσολάβησε την περίοδο 2002-2005 προκειμένου η ιδιοκτήτρια εταιρίας καπνού «Οδέττη Πετρίδη», να λάβει τοκογλυφικό δάνειο από την εταιρία (Namaco που μετονομάστηκε σε Gennet) των συγκατηγορουμένων του πολιτικού, συνολικού ποσού 17,6 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα καλύπτονταν με πλαστά παραστατικά αγοραπωλησιών καπνού.

Ο κατηγορούμενος πολιτικός φέρεται να λάμβανε για κάθε παραστατικό 10% του ποσού του τιμολογίου με αποτέλεσμα να του καταλογίζεται ότι συγκέντρωσε έτσι 1,7 εκατ. ευρώ.

Ο πρώην υφυπουργός αρνήθηκε την κατηγορία και υποστήριξε ότι από έλαβε νόμιμες αμοιβές ως νομικός σύμβουλος της εταιρείας καθώς κι ένα ποσό 650.000 ευρώ ως δάνειο.

Tags:
τοκογλυφία, ξέπλυμα, φυλάκιση, δικαστήριο, ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ανθόπουλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK