13:28 19 ΑΠΡΙΛΙΟY 2019
AMEA.

ΕΣΑμεΑ: Κίνδυνος χιλιάδες άτομα με αναπηρία να βρεθούν εκτός κοινωνικού μερίσματος

CC0 / SGENET / wheelchair
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Τέσσερα βασικά προβλήματα που αν δεν επιλυθούν, χιλιάδες άτομα με αναπηρία, θα βρεθούν εκτός κοινωνικού μερίσματος, επισημαίνει σε επιστολή της προς τον Τσακαλώτο η ΕΣΑμεΑ.

Στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, προστρέχει και πάλι η ΕΣΑμεΑ, για το θέμα του κοινωνικού μερίσματος 2018, καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί. 

Το αναπηρικό κίνημα τονίζει, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνει πίσω μπροστά σε άδικες διατάξεις που καταπατούν τα δικαιώματα των μελών του.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή επιστολή, η ΕΣΑμεΑ τονίζει στον υπουργό ότι παραμένουν τέσσερα σοβαρά προβλήματα, τα οποία εάν δεν επιλυθούν, χιλιάδες άτομα με αναπηρία, οι φτωχότεροι των φτωχών, θα βρεθούν εκτός κοινωνικού μερίσματος:

1. Οι φιλοξενούμενοι με αναπηρία και χρόνια πάθηση να δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα σύμφωνα με το δικό τους ατομικό εισόδημα και να μην υπολογίζεται το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού που τους φιλοξενεί.

2. Να μην εφαρμοστεί η οριζόντια χρήση των τεκμηρίων. Είναι αδικαιολόγητο π.χ. να προσμετράται στα περιουσιακά κριτήρια το Ι.Χ. αυτοκίνητο ατόμου με αναπηρία, που αποτελεί το μέσο κίνησής του, τη στιγμή που είναι αδασμολόγητο, καθώς και η πρώτη κατοικία.

3. Να γίνουν δεκτές τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 που θα έχουν υποβληθεί έως τις 12.12.2018, και όχι έως 31.10.2018 που προβλέπει η ΚΥΑ, ώστε να μην αποκλειστούν από την παροχή κοινωνικού μερίσματος άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία από τα ΚΕΠΑ, τα οποία είτε από δική τους παράλειψη είτε από λάθος του λογιστή τους, δεν έχουν δηλώσει τη γνωμάτευση αναπηρίας στη φορολογική τους δήλωση.

4. Να μην συνυπολογίζονται τα αναπηρικά επιδόματα στα εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν στην παροχή του κοινωνικού μερίσματος. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι τα επιδόματα έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία, λαμβάνοντας υπόψη και την ανυπαρξία κρατικών δομών και ως εκ τούτου πρέπει να εξαιρούνται από τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων για όλες τις ευεργετικές ρυθμίσεις που αφορούν σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως άλλωστε δεν υπολογίζονται και για το ΚΕΑ.

Tags:
κοινωνικό μέρισμα, αναπηρία, Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK