14:16 19 ΑΠΡΙΛΙΟY 2019
Συμβούλιο της Επικρατείας

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι προσφυγές εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών

© Φωτογραφία : SOOC/George Vitsaras
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέτασε τις αιτήσεις των εναγόντων, οι οποίες στρέφονται κατά του ελληνικού δημοσίου. Τι υποστήριξαν οι συνήγοροι των δύο πλευρών.

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) εξετάστηκαν την Παρασκευή οι προσφυγές εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Επί τάπητος, συγκεκριμένα, τέθηκαν οι αιτήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας και 13 ακόμη Παμμακεδονικών Ενώσεων της Ομογένειας (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Μελβούρνη-Βικτώρια), της Κίνησης Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου και του δικηγόρου Γεωργίου Κόκκα.

Όλες οι προσφυγές, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στρέφονται κατά του ελληνικού δημοσίου, με τους ενάγοντες να ζητούν την ακύρωση της τελικής Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ, μάλιστα, δεν έλειψε η ολιγόλεπτη ένταση, καθώς οι παριστάμενοι χειροκρότησαν την αγόρευση μίας εκ των δικηγόρων.  Τότε, η πρόεδρος της Ολομέλειας διέκοψε για πέντε λεπτά, προειδοποιώντας για την εκκένωση της αίθουσας. 

Στην ουσία του ζητήματος, οι συνήγοροι υποστήριξαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αντίθετη στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού και παραβιάζει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Ακόμη, υπογράμμισαν ότι «η συμφωνία δεν μπορεί να κυρωθεί από τη Βουλή, γιατί δεν έχει το λαϊκό έρεισμα», ενώ τονίστηκε ότι «παραβιάζεται η αρχή των εξουσιών» και ότι «έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα». Ανέφεραν δε, ότι «η καταστροφή που θα επέλθει με την Συμφωνία των Πρεσπών, είναι ανάλογη με αυτή της Μικρασιατικής καταστροφής».

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του δημοσίου διαμήνυσαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και οι μεταγενέστερες αποφάσεις του Νίκου Κοτζιά, είναι κυβερνητικές πράξεις που αφορούν τις διεθνείς-διπλωματικές σχέσεις της χώρας και δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ΣτΕ.

Τόνισαν επίσης, ότι οι πράξεις που εκδίδονται σε σχέση με τις διεθνείς συμβάσεις, δεν ελέγχονται από το ΣτΕ, ενώ διευκρίνισαν ότι για ανάλογες περιπτώσεις δεν προβλέπεται δημοψήφισμα.

Σχετικά:

Καμμένος για δηλώσεις Ζάεφ: Έληξε κάθε συζήτηση για επιβίωση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Ζάεφ: Η συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί
Παυλόπουλος: Δεν θα αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών
Διαδήλωση μαθητών στη Θεσσαλονίκη ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών (Φωτογραφία, βίντεο)
Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό
Tags:
Δημόσιο, Σκοπιανό, Πρέσπες, Κυβέρνηση, ΣτΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK