07:26 18 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Χρήματα, ευρώ

Άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα

CC0
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα. Τα έξι βασικά βήματα για τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης. Τι ισχύει για τους συνταξιούχους άνω των 70 ετών.

Σε λειτουργία βρίσκεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος του 2018, συνολικού ύψους 710 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο αριθμός των δικαιούχων είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, ενώ το ύψος του επιδόματος θα είναι οριακά μικρότερο σε σχέση με το 2017. Αιτία των αλλαγών αποτελεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, η οποία επηρεάζει τα περιουσιακά κριτήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους δικαιούχους άνω των 70 ετών που λαμβάνουν σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, η αίτηση θα πραγματοποιηθεί αυτόματα και το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στο λογαριασμό στον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Τα έξι βήματα συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης:

Βήμα 1 
Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2
Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας (το ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο κτλ), οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα), περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων) και μια λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού σας.

Βήμα 3
Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος. Σας προτρέπουμε να εισάγετε ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4
Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους στο TAXISnet, για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την ΑΑΔΕ. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς. Αν τυχόν έχει γεννηθεί παιδί στην οικογένειά σας μετά την 1/1/2018 μπορείτε να το προσθέσετε εισάγοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ από το αντίστοιχο κουμπί.

Βήμα 5
Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6
Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Έγκριση — Συναίνεση]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος 2018, εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι αναλυτικά.

Σχετικά:

Ερωτήσεις - απαντήσεις για το κοινωνικό μέρισμα του 2018
Οι όροι και οι προϋποθέσεις για το κοινωνικό μέρισμα
Βήμα - βήμα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα
Στο ΦΕΚ η απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα - Ποια τα κριτήρια
Tags:
κοινωνικό μέρισμα, Υπουργείο Οικονομικών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK