14:07 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 40
Βρείτε μας

Τους λόγους που ώθησαν ενώσεις και πολίτες να προσφύγουν στο ΣτΕ κατά της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και την πΓΔΜ για τις ενδεχόμενες αλλαγές στα σχολικά βιβλία, εξηγεί με δηλώσεις της στο Sputnik, η δικηγόρος που μαζί με τον κ. Αναστάσιο Καραΐσκο, ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, κυρία Αριάδνη Νούκα.

Για σοβαρότατους κινδύνους αλλοίωσης της εκπαιδευτικής και πολιτιστικής ύλης, και κατ'επέκταση της ιστορίας της Μακεδονίας και εν γένει της Ελλάδας, κάνει λόγο, μιλώντας στο Sputnik, η κυρία Αριάδνη Νούκα, η δικηγόρος που από κοινού με τον κ. Αναστάσιο Καραΐσκο, ανέλαβαν την πρωτοβουλία της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της σύστασης της ειδικής επιτροπής με εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και την πΓΔΜ που μελετά τις αλλαγές στα σχολικά βιβλία.

Οι δικηγόροι Αναστάσιος Καραΐσκος και Αριάδνη Νούκα.
© Φωτογραφία : Δικηγορικό γραφείο Αριάδνη Νούκα
Οι δικηγόροι Αναστάσιος Καραΐσκος και Αριάδνη Νούκα.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας — πΓΔΜ που έχει τεθεί αρμόδια, σε συνέχεια της Συμφωνίας των Πρεσπών, να εξετάσει και να αναθεωρήσει, εάν χρειαστεί, τα σχολικά βιβλία.
Εκφράζοντας ανησυχίες για τον κίνδυνο βλάβης του δημοσίου συμφέροντος που ελλοχεύει, η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία, η Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος — Αυστραλίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Δήμου Μουρικίου και ένας γονέας δύο ανήλικων παιδιών που φοιτούν σε Δημοτικό και Γυμνάσιο, άσκησαν αίτηση ακύρωσης και αναστολής, με αίτημα προσωρινής διαταγής, κατά της υπουργικής απόφασης ως προς τον ορισμό του Ελληνικού τμήματος της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής.

Όπως παρατηρεί η δικηγόρος κυρία Νούκα, «η εκτέλεση της υπουργικής απόφασης του κ. Κοτζιά καθώς και του έργου που θα εκτελέσουν παράγει σοβαρότατους κινδύνους αλλοίωσης της εκπαιδευτικής και πολιτιστικής ύλης και σαφέστατα είναι βλαπτική του δημοσίου συμφέροντος».

Ειδικότερα, εξηγώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν, η ίδια αναφέρεται σε κίνδυνο αλλοίωσης της ελληνικής εθνικής αξίας αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων λαογραφικής, εθνολογικής, ιστορικής και επιστημονικής σημασίας.

Η δικηγόρος διαπιστώνει ακραίες και επεκτατικές τάσεις της πΓΔΜ σε βάρος της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι οι «ανιστόρητες και αβάσιμες απαιτήσεις τους» θα μπορούσαν να δημιουργήσουν «άκρως επικίνδυνα προηγούμενα» όσον αφορά στη διαμόρφωση του περιεχομένου των ελληνικών βιβλίων.

«Με δεδομένη τη συμμετοχή στη μεικτή επιτροπή προσώπων από την πλευρά των Σκοπίων με ακραίες και επεκτατικές τάσεις εναντίον της χώρας μας, και τις ήδη παράλογες, ανιστόρητες και αβάσιμες απαιτήσεις τους που είδαν το φως της δημοσιότητας από μεσα μαζικής ενημέρωσης του γειτονικού κρατιδίου, μετά βεβαιότητας θα δημιουργηθούν μοναδικά και άκρως επικίνδυνα προηγούμενα, από την επιρροή τους, στη διαμόρφωση του περιεχομένου, της σύνταξης και γραμματικής των ελληνικών βιβλίων, ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να σημάνει την οριστική αλλοίωση της ιστορίας και του πνευματικού πολιτισμού της Μακεδονίας και εν γένει της Ελλάδας», τονίζει συγκεκριμένα η κυρία Νούκα.

Η ίδια, άλλωστε, αναφερόμενη στις απαιτήσεις των Σκοπιανών, υπενθυμίζει ότι επιχειρείται, επί της ουσίας, η αλλαγή της ιστορίας σε βάθος 2.500 χρόνων και ο διαχωρισμός της Ελλάδας από την Αρχαία Μακεδονία στα σχολικά βιβλία, την ώρα που ισχυρίζονται ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν μιλούσαν ελληνικά εκτός από τη βασιλική οικογένεια.

«Έφτασαν στο σημείο να αιτηθούν να μην αποκαλείται Βουλγαροκτόνος ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β' του Βυζαντίου, να διαχωριστεί το Βυζάντιο από τη Μακεδονία, να αναγνωριστεί σλαβική καταγωγή στους Κύριλλο και Μεθόδιο, να γίνει αποδεκτό ότι στη Βόρεια Ελλάδα το 1821 έγινε δήθεν "μακεδονική" επανάσταση…», αναφέρει ακόμη.

Ως προς το πώς ερμηνεύεται στην πράξη αυτή η προσφυγή και το τι θα σημάνει η απόφαση του ΣτΕ, η δικηγόρος επισημαίνει ότι σε περίπτωση θετικής έκβασης αρχικά της προσωρινής διαταγής (η προσωρινή διαταγή θα είχε άμεση ισχύ και θα σήμαινε την αποχή του ελληνικού τμήματος από τη συνεδρίαση της Επιτροπής) και στη συνέχεια της αίτησης αναστολής, η ελληνική ομάδα δεν θα δύναται να συμμετέχει στις εργασίες της Επιτροπής μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της κύριας αίτησης ακύρωσης. Συνεπώς, θα σταματήσουν οι εργασίες της Κοινής Διεπιστημονικής Επιτροπής Ελλάδος — ΠΓΔΜ. 

Tags:
σχολικά βιβλία, συμφωνία των Πρεσπών, Σκοπιανό, Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας - πΓΔΜ, ΣτΕ, ΠΓΔΜ, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK