22:42 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Πορεία διαμαρτυρία της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα

Συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ ενάντια στον νέο προϋπολογισμό

© Φωτογραφία : SOOC / George Vitsaras
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Το συνδικαλιστικό όργανο των δημόσιων υπαλλήλων προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, στις 6:30 το απόγευμα, στην πλατεία Κοραή.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ψήφιση του νέου προϋπολογισμού προγραμματίζει για σήμερα, στις 6:30 το απόγευμα, στην πλατεία Κοραή, η ΑΔΕΔΥ.

Σε ανακοίνωσή του, το συνδικαλιστικό όργανο των δημόσιων υπαλλήλων κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «εδώ και καιρό αξιοποιεί το σχέδιο του προϋπολογισμού ως μοχλό εξωραϊσμού της πολιτικής της και δημιουργίας προσδοκιών ότι μπαίνουμε στον δρόμο της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια».

Ωστόσο, όπως προσθέτει, «έρχεται η πραγματικότητα να διαψεύσει την κυβερνητική προπαγάνδα», καθώς «το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού μειώνεται κατά 1,3 δισ. ευρώ, οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία διατηρούνται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα 3.824 εκατ. ευρώ, ποσοστό μόλις 2% του ΑΕΠ, ενώ οι δαπάνες για την Παιδεία, εμφανίζονται ακόμα περισσότερο μειωμένες, τόσο ως ποσοστό στο ΑΕΠ όσο και σε απόλυτους αριθμούς».

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις μειώνεται κατά 275 εκατ. ευρώ, ενώ ειδικά το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις μειώνεται κατά 348 εκατ. και η επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 935 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές, κατά την ΑΔΕΔΥ, είναι επίσης οι περικοπές στη μισθοδοσία των εργαζόμενων στο Δημόσιο, ενώ την ίδια ώρα, «η φορολογική αφαίμαξη κλιμακώνεται», καθώς «τα καθαρά ποσά φόρων θα απογειωθούν κατά 1 δισ. ευρώ».

Την ίδια ώρα, «το πακέτο με τα "αντίμετρα" περιλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, όπως η μείωση φορολογίας επί των διανεμόμενων κερδών στο 10% από 15%». Επικρίνει δε, την κυβέρνηση για το γεγονός ότι «επαίρεται» για την επίτευξη υψηλών «πρωτογενών πλεονασμάτων», τα οποία το 2018 εκτιμώνται σε 7,5 δισ. (3,98% του ΑΕΠ) και το 2019 σε 8,1 δισ. (4,25% του ΑΕΠ).

Ωστόσο, όπως συμπληρώνει, δεν πρόκειται για «παραγωγικά πλεονάσματα», αλλά «πλεονάσματα φτώχειας» μέσω «της φορολεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων, μείωσης μισθών-συντάξεων, ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας».

«Κατά συνέπεια το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» είναι προϊόν άγριας "φτωχοποίησης"» υποστηρίζει, προτού καταλήξει: «Το συμπέρασμα είναι ότι ο προϋπολογισμός του 2019, παρ' ότι χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση "μεταμνημονιακός", έχει στο…"DNA" του όλα τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων, δεδομένου ότι κινείται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του νέου "άτυπου" μνημονίου που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιούνιο 2018, για το διάστημα 2019-2022».

Σχετικά:

Κατεβάζει ρολά το δημόσιο, 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ
Συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ στις 18 Δεκεμβρίου
Tags:
δημόσιοι υπάλληλοι, Δημόσιο, ΑΔΕΔΥ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK