15:06 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Για «επαγγελματίες φιλόζωους» και «ακτιβιστές του πληκτρολογίου» κάνει λόγο η διοίκηση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ασκώντας έντονη κριτική στην Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

Σε «πόλεμο» ανακοινώσεων και ανταλλαγή εκατέρωθεν κατηγοριών έχουν επιδοθεί η διοίκηση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου και η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ), στον απόηχο της πρόσφατης θανάτωσης των δύο τζάγκουαρ.

Σε σημερινή της ανακοίνωση, η διοίκηση του πάρκου κάνει λόγο για «επαγγελματίες φιλόζωους» και «ακτιβιστές του πληκτρολογίου», τους οποίους κατηγορεί πως «δεν μπορούσαν να αφήσουν ανεκμετάλλευτο το τραγικό γεγονός της απώλειας των δύο τζάγκουαρ, εκμεταλλευόμενοι την ειλικρινή λύπη χιλιάδων συμπολιτών μας».

Και προσθέτει: «Και αν αυτό ήταν αναμενόμενο, η υπορισία τους αυτή την φορά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Γι' αυτούς στο βωμό του να πληγεί το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο δεν έχει σημασία να κινδυνέψουν ακόμη και να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Προφανώς για αυτούς σημασία έχει να πληγεί το Πάρκο και αν υπάρχουν θύματα ακόμα καλύτερα θα τρομοκρατηθεί περισσότερο ο κόσμος».

«Προφανώς για αυτούς σημασία έχει να τρομοκρατήσουν τον κόσμο ότι δήθεν το Πάρκο δεν είναι ασφαλές και ότι κινδυνεύει άμεσα και ανά πάσα στιγμή» συνεχίζει η διοίκηση του Αττικού Πάρκου, προτού επισημάνει τα εξής:

«Τους ενοχλεί το γεγονός ότι σε ένα τέτοιο ακραίο περιστατικό το δυσκολότερο που μπορεί να συμβεί σε ένα ζωολογικό πάρκο, το προσωπικό του Πάρκου λειτούργησε άψογα και εφάρμοσε κατά γράμμα το πρωτόκολλο ασφαλείας που προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις, απομονώνοντας τον χώρο και εφαρμόζοντας το πλάνο μετάβασης των επισκεπτών σε ασφαλή περιοχή.

»Τα κροκοδείλια δάκρυα τους αφορούσαν και στο γεγονός ότι τα τζάγκουαρ είναι επαπειλούμενο είδος στην φύση. Αμέλησαν όμως να αναφέρουν ότι τα δύο αυτά τζάγκουαρ έχουν φέρει στον κόσμο 8 μικρά συμβάλλοντας στη διατήρηση του είδους. Είναι σημαντικός ο ρόλος των ζωολογικών πάρκων παγκοσμίως σε αυτό το ζήτημα αλλά δεν ταιριάζει στην προπαγάνδα τους.

»Και φυσικά ως ειδήμονες επί παντός επιστητού αποφάσισαν ότι τα τζάγκουαρ έπρεπε να αναισθητοποιηθούν και μάλιστα ακαριαία. Αγνόησαν φυσικά ότι δεν υπάρχει ΑΚΑΡΙΑΙΑ αναισθησία —δεν είμαστε σε περιβάλλον καρτούν ή ταινίας του Χόλυγουντ. Αγνόησαν το γεγονός ότι η νάρκωση θέλει τουλάχιστον 5 λεπτά για να ξεκινήσει να δρα, διάστημα το οποίο για τέτοιου είδους ζώα ενέχει άμεσο κίνδυνο για την ζωή του παρευρισκόμενου εκεί προσωπικού που είναι επιφορτισμένο να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα».

Και καταλήγει: «Το βάρος της τραγικής αλλά απόλυτα σωστής απόφασης που πήραμε βάσει των όσων προβλέπει το πρωτόκολλο ασφαλείας βαραίνει εμάς. Το πόσο εύκολη ήταν μια τέτοια απόφαση το γνωρίζουν οι άνθρωποι που τα μεγάλωσαν για πάνω από μια δεκαετία και βρέθηκαν σε αυτήν τη πολύ δυσάρεστη θέση.

»Όσο για την αναγκαιότητα της ύπαρξης ζωολογικών πάρκων είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας και θα συνεχίσουμε να το επιτελούμε με παρρησία ως ένας από τους σημαντικότερους φορείς περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα όσο και αν αυτό ενοχλεί την ΠΦΠΟ και τους υπόλοιπους "επαγγελματίες" φιλόζωους».

Η θέση της ΠΦΠΟ

Από την πλευρά της, η ΠΦΠΟ καταλογίζει στη διοίκηση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου ανικανότητα, καθώς «οι διαχειριστές των άγριων ζώων στο Αττικό απέδειξαν, ότι δεν μπορούν να διαχειρίζονται με ασφάλεια τα έγκλειστα και σε μόνιμα στρεσσογόνο κατάσταση άγρια ζώα». 

«Ας σκεφτούν καλά επίσης τα αρμόδια υπουργεία τα όσα θλιβερά λαμβάνουν χώρα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο που κατ' επανάληψη η Ομοσπονδία μας έχει θέσει. Οκτώ ζώα έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής στο Αττικό Πάρκο ή οκτώ είδαν το φως της δημοσιότητας και έτσι το πληροφορηθήκαμε» συμπληρώνει.

Σχετικά:

Διαμάχη Φιλοζωικών - Αττικού Πάρκου για τη θανάτωση των δύο τζάγκουαρ
Tags:
Ζωολογικός Κήπος, ζωολογικό πάρκο, φιλοζωική, άγρια ζώα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK