01:28 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 60
Βρείτε μας

Τα Χριστούγεννα είναι τα στολίδια, τα φώτα, οι βόλτες και οι συναντήσεις με φίλους και συγγενείς, τα γέλια και η χαρά να μοιράζεσαι. Για κάποιους, όχι λίγους, είναι οι μέρες που θέλουν να... χωθούν κάτω από το πάπλωμα και να μην μιλήσουν με άνθρωπο. Ζητήσαμε από τον ψυχολόγο Βαλάντη Χουτοχρήστο να μας δώσει τις συμβουλές του.

Επιτέλους οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι εδώ, τα πάντα είναι φωτισμένα, όλοι οι φίλοι σου και οι συγγενείς σου διαθέσιμοι για βόλτες, τα παιδιά σου χαρούμενα περιμένουν να παίξετε περισσότερο, να είστε περισσότερο μαζί. Εσύ όμως θες απλά να κλειστείς κάπου μόνος σου, να μην έχεις ούτε καν επικοινωνία και να κοιμάσαι ή να βλέπεις τηλεόραση.

Μην τρομάζεις! Η μελαγχολία των εορτών συμβαίνει και σε άλλους και υπάρχει τρόπος να την αντιμετωπίσεις.

Μιλήσαμε με τον ψυχολόγο, ψυχοδυναμικό ψυχοθεραπευτή, επιστημονικά υπεύθυνο του PsychoTherapy Lab Βαλάντη Χουτοχρήστο για να μάθουμε τους λόγους της μελαγχολίας μας και πώς μπορούμε να τη διαχειριστούμε καλύτερα.

Τι συμβαίνει με την ψυχολογία μας τα Χριστούγεννα; Γιατί κάποιοι άνθρωποι αδυνατούν να μπουν στο κλίμα χαράς και αντίθετα βιώνουν μία «ανεξήγητη» μελαγχολία;

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που για πολλούς από εμάς γεννά συναισθήματα θλίψης και μελαγχολίας. Οι μέρες αυτές χαρακτηρίζονται γενικά από το στοιχείο της απώλειας και του πένθους, καθώς ένας χρόνος έρχεται στο τέλος του και μας αποχαιρετά. Αυτό το γεγονός μας φέρνει σε επαφή με στόχους που μπορεί να μην υλοποιήσαμε ή με κάποια λάθη που μπορεί να κάναμε μέσα στη χρονιά που φεύγει.

Ο Βαλάντης Χουτοχρήστος, ψυχολόγος, ψυχοδυναμικός ψυχοθεραπευτής, επιστημονικά υπεύθυνος του PsychoTherapy Lab
© Φωτογραφία : Βαλάντης Χουτοχρήστος
Ο Βαλάντης Χουτοχρήστος, ψυχολόγος, ψυχοδυναμικός ψυχοθεραπευτής, επιστημονικά υπεύθυνος του PsychoTherapy Lab
Επιπλέον, το αίσθημα μοναξιάς μπορεί για μερικούς να είναι πολύ πιο έντονο αυτές τις γιορτινές μέρες. Κάποιοι άνθρωποι, λοιπόν, νοιώθουν ιδιαίτερα μόνοι αυτή την περίοδο, καθώς τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που έχει συνδεθεί κατά πολύ με την οικογένεια, τους φίλους, και την διασκέδαση.

Στο άλλο άκρο υπάρχουν κι εκείνοι που βιώνουν τα Χριστούγεννα όχι σαν ενήλικες αλλά περισσότερο σαν παιδιά, θεωρείτε ότι υπάρχει κι εκεί κάτι ασυνήθιστο;

Έτσι είναι! Κάποιοι ενήλικες βρίσκουν την ευκαιρία μέσα από τα Χριστούγεννα να ξαναγίνουν παιδιά! Έλατα, λαμπάκια, στολίδια, δώρα, κάλαντα, το μυστήριο του Άη Βασίλη… Θα έλεγα — με ψυχαναλυτικους όρους — ότι μερικοί άνθρωποι έχουν την ασυνείδητη ανάγκη να παλινδρομήσουν (να επιστρέψουν) στα Χριστούγεννα της παιδικής τους ηλικίας, με στόχο να αντλήσουν εκείνη την ξέγνοιαστη ευχαρίστηση που μπορεί να βίωναν (ή θα ήθελαν να βιώσουν) όταν ήταν παιδιά.

Συνήθως, οι άνθρωποι αυτοί «ξεχνούν» εντελώς και απωθούν τα προβλήματα και τις υποχρεώσεις της υπόλοιπης καθημερινότητά τους! Γι' αυτό τον λόγο ενδέχεται και να μελαγχολούν ιδιαίτερα, όταν οι γιορτές των Χριστουγέννων λαμβάνουν τέλος και τα πολύχρωμα λαμπάκια σβήνουν…

Εκτός από τη μελαγχολία ένα άλλο συναίσθημα που φαίνεται να εντείνεται τη περίοδο αυτή είναι ο θυμός. Πολλά οικογενειακά τραπέζια συνήθως ολοκληρώνονται με έναν καυγά. Συμφωνείτε, πώς το σχολιάζετε;

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι σίγουρα συνυφασμένες με οικογενειακά τραπέζια και συναντήσεις με συγγενείς. Το γεγονός αυτό μπορεί να μας εκθέσει σε συζητήσεις και κουβέντες, που μπορεί να μας φέρουν σε δύσκολη και άβολη θέση. Μια διαφωνία μπορεί όντως να καταλήξει σε έναν έντονο οικογενειακό καυγά, που μόνο γιορτινό χαρακτήρα δε θα έχει!

Θα συμβούλευα να κρατάμε τους τόνους σε ένα χαμηλό επίπεδο αυτή την περίοδο και να αναβάλουμε επίφοβες συζητήσεις για κάποια άλλη μελλοντική στιγμή.

Ποιοι είναι πιθανότερο να νιώσουν την μεγαλύτερη «καταπίεση» από το γιορτινό πνεύμα; Κατά πόσο η προσωπική κατάσταση (με σύντροφο, οικογένεια, ή μόνοι τους) επηρεάζει την ψυχολογία ή είναι άλλοι παράγοντες που συντελούν στην μελαγχολία;

Αδιαμφισβήτητα, οι άνθρωποι που έχουν μακριά τους συγγενείς τους ή χώρισαν πρόσφατα με τον σύντροφό τους μπορεί να βιώσουν πιο έντονα τα μελαγχολικά συναισθήματα των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, δεν είναι καθοριστικός αυτός ο παράγοντας της «ρεαλιστικής μοναξιάς».

Ακόμα και εκείνοι που μπορεί να έχουν κοντά τους αρκετούς φίλους ή κάποιον σύντροφο ενδέχεται να νιώσουν μοναξιά και θλίψη μέσα στις γιορτές — ειδικά αν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος διακοπών που μοιάζει «να επιβάλλει να περάσουμε καλά». Έτσι, στη περίπτωση που έχουμε άλυτα θέματα με τους κοντινούς μας ανθρώπους μπορεί να πιεστούμε αρκετά και να βιώσουμε απογοήτευση, θυμό ή στρες μέσα στις μέρες των Χριστουγέννων.

Τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία… ή στην περίπτωσή μας το πνεύμα των Χριστουγέννων; Θεωρείτε δηλαδή ότι ένα πλούσιο τραπέζι, τα πολλά δώρα ή ένα ωραίο ταξίδι μπορεί να «σώσει την κατάσταση»;

Είναι αλήθεια ότι τα Χριστούγεννα είναι μια αρκετά εμπορευματοποιημένη και καταναλωτική γιορτή. Πολλοί άνθρωποι έχουν συνδέσει τις μέρες αυτές με πλούσια τραπέζια, ακριβά δώρα, ή πολυέξοδα ταξίδια.

Ωστόσο, το χρήμα δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για να περάσει κάποιος καλά και να ξεκουραστεί την περίοδο αυτή.

Εξάλλου, τα υλικά αγαθά δεν μπορούν ποτέ να εξασφαλίσουν ότι θα νιώσουμε πραγματική χαρά ή εσωτερική γαλήνη. Συνεπώς, κάποιος μπορεί να περάσει πολύ όμορφα και να χαλαρώσει μέσα από επισκέψεις φίλων/συγγενών στο σπίτι, ή και με κάποιες ξέγνοιαστες και ξεκούραστες βόλτες.

Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε στην μελαγχολία ανάλογα με κάποια προσωπικά χαρακτηριστικά (με σύντροφο, οικογένεια, ή μόνοι) που λίγο-πολύ επηρεάζουν τον ελεύθερο χρόνο και τις δυνατότητες ελιγμών;

Θα συμβούλευα τους αναγνώστες μας να αποδεχτούν αρχικά τα συναισθήματα θλίψης και μελαγχολίας που μπορεί να εμφανιστούν τις γιορτινές αυτές μέρες. Έτσι, θα μπορέσουν να μοιραστούν ευκολότερα την μελαγχολική τους διάθεση με πρόσωπα που εμπιστεύονται και να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Επιπλέον, καλό θα είναι να προσπαθήσουμε να ξεκουραστούμε όσο γίνεται και να ακολουθήσουμε τις προσωπικές μας ανάγκες συναντώντας πρόσωπα που εκτιμάμε και με τα οποία περνάμε όμορφα και χαλαρά!

Δε χρειάζεται να πιέσουμε τον εαυτό μας κάνοντας πράγματα που δεν μας ευχαριστούν ή ξοδεύοντας πολλά χρήματα.

Τέλος, θα ήθελα να απευθυνθώ στους ανθρώπους εκείνους που αυτές τις μέρες ενδέχεται να αισθάνονται ιδιαίτερη μοναξιά, και να τους προτείνω να ανοιχτούν και να μιλήσουν σε κάποιο πρόσωπο για όλα αυτά που μπορεί να τους έχουν κλείσει τελευταία στον εαυτό τους… Ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα και όμορφη ανθρώπινη σχέση!

Εύχομαι σε όλους καλά Χριστούγεννα με υγεία, αγάπη και έρωτα!

Tags:
ψυχολογία, μελαγχολία, Χριστούγεννα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK