02:57 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, δηλώνει ότι «όποιος την εμφανίζει ως "σχέδιο πολιτικής εξόντωσης" ουσιαστικά προσβάλλει το κύρος της δικαστικής λειτουργίας».

Στη σημασία μίας δικαστική απόφαση να μπορεί να συνεπάγεται δαπάνη δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που δεν έχει προϋπολογιστεί αναφέρεται ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου με αφορμή τις αποφάσεις για τα δώρα και άλλα ζητήματα.

Σε συνέντευξή του στη Realnews χαρακτηρίζει το ζήτημα εξαιρετικά κρίσιμο και ζητεί νηφαλιότητα, ενώ κάνει λόγο για «συνταγματολογούντες» των τηλεπαραθύρων.

Τονίζει ότι «οι εντάσεις στον δημόσιο χώρο είναι αναμενόμενες, καθώς η κρίση που πέρασε η χώρα έπληξε με σφοδρότητα το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, τόσο την οικονομία όσο και τον τρόπο που αντιδρά και οργανώνεται η κοινωνική βούληση για τη λειτουργία των πολιτικών και δικαστικών θεσμών. Βασικά, όμως, αποδυναμώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς».

Επισημαίνει ότι η «δημιουργία ηθικών πανικών περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη με αφορμή κάθε κριτικό λόγο» επιτείνει τις συνέπειες της κρίσης των θεσμών, και καλεί πολιτικούς και δικαστές να συνεργήσουν «στην αποκατάσταση των θεσμικών σχέσεων». Επιπλέον υποστηρίζει ότι η έξοδος από τα μνημόνια ανοίγει τον δρόμο για «την κατασίγαση των κοινωνικών και θεσμικών εντάσεων».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, δηλώνει ότι «όποιος την εμφανίζει ως "σχέδιο πολιτικής εξόντωσης" ουσιαστικά προσβάλλει το κύρος της δικαστικής λειτουργίας».

«Για την κυβέρνηση αποτελεί τεράστιο σκάνδαλο, χωρίς ασφαλώς να είναι η ίδια που θα αποδώσει τις ποινικές ευθύνες. Η πολιτική ευθύνη, όμως, αποδίδεται και δεν πρόκειται να παραγραφεί από τη συλλογική συνείδηση», δηλώνει προσθέτοντας πως οι πολίτες στις επόμενες εκλογές θα αξιολογήσουν το «ποιος την ώρα που η κοινωνία επιβαρυνόταν με βαριά μέτρα λιτότητας […] άφηνε τη διαφθορά να στέκει αγέρωχη πάνω και πέρα από τα μνημόνια».

Εκτιμά ότι θα γίνει αποδεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για τις ποινικές ευθύνες των υπουργών.

Tags:
Δικαιοσύνη, Μιχάλης Καλογήρου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK