15:52 03 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
110
Βρείτε μας

Οι τρεις ψαράδες, δυο Αιγύπτιοι και ένας Αλβανός, έσωσαν δεκάδες ανθρώπους που είχαν πέσει στη θάλασσα για να γλιτώσουν από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Τιμητική πολιτογράφηση των τριών μεταναστών ψαράδων, που μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους και με με τον πρωτοφανή ηρωισμό, έσωσαν δεκάδες ανθρώπους που είχαν πέσει στη θάλασσα για να γλιτώσουν από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι.

Πρόκειται για τον Αιγύπτιο Ελ Χαΐμι Εμάντ, 50 ετών, τον 46χρονο συμπατριώτη του Ιμπραχίμ Μούσσα Μαχμούντ και τον Αλβανό Τζέκα Γκάνι, 35 ετών.

Την ελληνική ιθαγένεια θα τους απονείμει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, την Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου.

«Οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί, έσπευσαν, ανάμεσα στους δεκάδες Έλληνες ψαράδες, αυτοβούλως με αυτοθυσία, αψηφώντας τον κίνδυνο, να σώσουν και έσωσαν δεκάδες συμπολίτες μας, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, των οποίων οι ζωές κινδύνευσαν. Η αυταπάρνηση και η εξαιρετική συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο των συγκεκριμένων μεταναστών που διαβιούν μάλιστα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα επί σειρά ετών, συνιστούν πράξεις που εμπίπτουν τόσο στη γραμματική διατύπωση του νόμου περί προσφοράς εξαιρετικών υπηρεσιών στην Ελλάδα», αναφέρεται στη σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση για την τιμητική πολιτογράφησή τους.

«Πάντα ένιωθα Έλληνας και τώρα, όταν άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι θα μας δώσουν την ιθαγένεια, κάτι αισθάνθηκα μέσα στην ψυχή μου. Είναι δική μου χώρα, είναι η πατρίδα μου», είχε δηλώσει ο Αιγύπτιος Μαχμούντ Μούσα, στο ΑΠΕ — ΜΠΕ.

Μιλώντας στο πρακτορείο και ο αλβανικής καταγωγής Τζέκα, είχε μιλήσει για την εφιαλτική νύχτα στο Μάτι λέγοντας πως «όταν κάποιος έχει ανάγκη πρέπει να τον βοηθάμε, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκείας».

Σχετικά:

Τι απαντά η κυβέρνηση στους κατοίκους στο Μάτι
Επιστολή απόγνωσης των κατοίκων στο Μάτι: Τα σπίτια μας ρημάζουν
Tags:
ιθαγένεια, μετανάστες, ψαράδες, Μάτι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK