07:17 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Ειδικό δικαστήριο του Αρείου Πάγου

Μαίνονται οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις Πολάκη, αιχμηρή ανακοίνωση από τους εισαγγελείς

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη απαντούν οι εισαγγελείς με ανακοίνωσή τους, εν μέσω της αντιπαράθεσης που πυροδότησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας με τη χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook.

Θέση απέναντι στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, παίρνει και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «υποσκάπτουν το δικαιϊκό οικοδόμημα της Χώρας και διακυβεύουν την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος».

Ήδη, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων προχώρησε σε ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη ως «θεσμική εκτροπή» και «ευθεία παραβίαση της Αρχής της Διάκρισης των Λειτουργιών» και καλώντας τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει τις εν λόγω δηλώσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αφού χθες, είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι κάποιες υποθέσεις «έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα», αναφέροντας συγκεκριμένα ονόματα δικαστών, επανήλθε σήμερα στο Facebook, απαντώντας στπυς δικαστές και αναφέροντας ότι γίνονται «πλέον προβλέψιμοι καθώς κάθε φορα που κάποιος θίγει κάτι στη λειτουργία της Δικαιοσυνης μιλάτε για "θεσμική εκτροπή"».

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, σε ανακοίνωσή της, κατ'όπιν όλων αυτών, σημειώνει ότι «βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να επαναλάβει σε ανακοίνωσή της την αυτονόητη υποχρέωση των εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας να σέβονται την συνταγματικώς κατοχυρωμένη Αρχή της Διάκρισης των Λειτουργιών. Οι δημόσιες αναρτήσεις του υπουργού κ. Πολάκη, οι οποίες ευελπιστούμε να απηχούν μόνο προσωπικές του απόψεις και όχι της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει, διά των οποίων ψέγει, και μάλιστα ονομαστικά, εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς επειδή οι χειρισμοί τους σε εκκρεμείς υποθέσεις πολιτικού ενδιαφέροντος δεν είναι της αρεσκείας του, προδικάζοντας και υποδεικνύοντας την επιθυμητή έκβασή τους, υποσκάπτουν το δικαιϊκό οικοδόμημα της Χώρας και διακυβεύουν την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος».

«Ο κ. Πολάκης οφείλει να γνωρίζει ότι οι Έλληνες Εισαγγελείς, ανεξάρτητοι και αποστασιοποιημένοι από τέτοιου είδους παρεμβάσεις και απρόσφορες προσπάθειες χειραγώγησής τους, ανταπεξέρχονται στο ακέραιο στο συνταγματικό τους καθήκον υπερβάλλοντας εαυτόν, προκειμένου, με υψηλό φρόνημα, να υπερβαίνουν καθημερινά τις αντίξοες υπηρεσιακές συνθήκες και ελλείψεις υποδομών και προσωπικού στο χώρο της δικαιοσύνης, για τις οποίες την αποκλειστική ευθύνη φέρουν άλλοι», επισημαίνουν ακόμη οι εισαγγελείς.

Την παρέμβαση και του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, προκάλεσαν οι δηλώσεις Πολάκη. «Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε ένα Κράτος Δικαίου εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές ότι δεν επιτελούν την αποστολή τους, όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε, και ο πρωθυπουργός να τον καλύπτει», ανέφερε ο ίδιος σε δήλωσή του, τονίζοντας: «Καλώ τους επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή».

Tags:
εισαγγελείς, Novartis, Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, Παύλος Πολάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK