21:00 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (100)
0 0 0
Βρείτε μας

Στο ανώτατο επίπεδο της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος παρέπεμψε προς συζήτηση το θέμα της εκχώρησης αυτοκεφαλίας στη λεγόμενη Εκκλησία της Ουκρανίας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος παράπεμψε προς συζήτηση στο ανώτατο διοικητικό επίπεδο, το θέμα της παραχώρησης αυτοκεφαλίας στην αποκαλούμενη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Στη σημερινή της συνεδρίαση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την παραπομπή του θέματος στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση.

Η πρώτη συνεδρίαση της Δ.Ι.Σ. για τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, «αναγνώσθηκε το υπ' αριθ. πρωτ. 119/24.12.2018 Γράμμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου σχετικό με την εκλογή του Πρώτου Προκαθημένου της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, ως και το σχετικό Γράμμα του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφανίου και εκείνο του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου», όπως αναφέρεται.

Ακολούθως, η Δ.Ι.Σ. «αποφάσισε την παραπομπή του θέματος, της από μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνωρίσεως της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος υπέγραψε και παρέδωσε στο Κίεβο τον Τόμο αυτοκεφαλία στη νεοϊδρυθείσα αποκαλούμενη Ουκρανική Εκκλησία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Βαρθολομαίος απένειμε στο Κίεβο τον Τόμο για την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας

Στην τελετή παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, καθώς και ο επικεφαλής της νεοϊδρυθείσας εκκλησίας, Επιφάνιος. Δεν παρευρέθηκαν, ωστόσο, εκπρόσωποι των κανονικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, καμία εκ των οποίων δεν έχει αναγνωρίσει τη νέα Ουκρανική Εκκλησία, εκτός από τον ίδιο τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης.

Η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που δεν αναγνωρίζει την απόφαση, δήλωσε ότι η υπογραφή του Τόμου ήταν παράνομη και πως θα φέρει «προβλήματα, διχασμό και αμαρτία».

Από τη μεριά της, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε ότι η κίνηση ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών φιλοδοξιών του Κιέβου, μιλώντας για τραγική ημέρα στην ιστορία της Ορθοδοξίας. Το Πατριαρχείο της Μόσχας είχε χαρακτηρίσει, εξάλλου, «νομιμοποίηση του σχίσματος» την ίδρυση της «νέας εκκλησίας» και είχε προειδοποιήσει για καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για εκατομμύρια Χριστιανούς της Ουκρανίας και άλλων χωρών.

Για «μείζον πρόβλημα με ανυπολόγιστες συνέπειες για την αδιατάρακτη ενότητα της εκκλησίας», έκανε λόγο, επίσης, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ Κυθήρων, μιλώντας στο Sputnik. «Ευελπιστούμε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η θεία ειρήνη στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, να εκλείψει το υφιστάμενο φρικτό σχίσμα και να βασιλεύσει η ομόνοια, η θεία αγάπη στον μαρτυρικό ορθόδοξο Ουκρανικό λαό», πρόσθετε ο Μητροπολίτης.

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (100)

Σχετικά:

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης στο Sputnik: Πραξικοπηματική η χορήγηση αυτοκεφάλου στην Ουκρανία
Tags:
αυτοκεφαλία, Διαρκής Ιερά Σύνοδος, Εκκλησία της Ελλάδος, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Ιερά Σύνοδος, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ουκρανία, Κωνσταντινούπολη, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK