17:23 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Άμυνας

Όλα τα σενάρια για τον νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ: Ώρα των κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Η υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη προλειαίνει τον έδαφος για ευρείες αλλαγές στη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Εντός των επόμενων ωρών οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.

Θέμα λίγων ωρών θεωρούνται πλέον οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας αναμένεται να συγκληθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πληροφορίες από το ελληνικό «Πεντάγωνο» αναφέρουν ότι η κρίσιμη συνεδρίαση θα λάβει χώρα, κατά πάσα πιθανότητα, εντός της Παρασκευής — το αργότερο έως το Σάββατο — με όλα τα σενάρια για τη θέση του νέου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ) να παραμένουν «ανοιχτά».

Πηγή από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Sputnik, διαμηνύει με νόημα ότι ο κ. Τσίπρας θα παράσχει απόλυτη στήριξη στις επιλογές του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Πάνο Καμμένο, μετά την αποχώρηση του τελευταίου από την κυβέρνηση.

«Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία αποδεικνύει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του νέου υπουργού. Άλλωστε, είναι μία προσωπικότητα, η οποία γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων», εξηγεί, μεταξύ άλλων.

Οι επικρατέστεροι για Α/ΓΕΕΘΑ

Την ίδια ώρα, πρόσωπα με γνώση επί των στρατιωτικών τεκταινόμενων, φωτογραφίζουν ως επικρατέστερα για τη θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ τα εξής τρία πρόσωπα: α) τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, β) τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου και γ) τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή.

«Και οι τρεις εμφανίζουν τις ίδιες πιθανότητες, αν και εκτίμησή μου είναι ότι θα επιλεχθεί ο πρώτος (σ.σ. Φλώρος), λόγω και της πρότερης συνεργασίας με τον κ. Αποστολάκη στην ηγεσία του ΓΕΕΘΑ» σχολιάζει ανώνυμη πηγή, μιλώντας στο Sputnik.

Ισχυρό είναι και το σενάριο της επιλογής του κ. Χριστοδούλου, ο οποίος διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ, αποφεύγοντας τις δημόσιες τοποθετήσεις —όπως επίσης και του κ. Στεφανή, ο οποίος φέρεται να χαίρει της καθολικής εκτίμησης, ενώ είναι γνωστό ότι διαθέτει εξαιρετικές σχέσεις με το υπάρχον πολιτικό προσωπικό.

Άλλωστε, ο ίδιος ήταν υπασπιστής και στενός φίλος του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, ενώ του πιστώνεται η θετική συμβολή του στρατού στη διαχείριση των μεταναστευτικών — προσφυγικών ροών, αλλά και η νηφαλιότητα που επέδειξε κατά τα κρίσιμα γεγονότα της περασμένης άνοιξης, με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στον Έβρο.

«Ο αντιστράτηγος Στεφανής βρίσκεται μέσα σ' όλα τα σενάρια, έχοντας ισχυρή υποψηφιότητα και υποστήριξη απ' όλες τις πλευρές» τονίζουν με νόημα, πηγές με γνώση επί του θέματος, οι οποίες δεν παραλείπουν να εκθειάσουν την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα του ελληνικού στρατού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο κ. Στεφανής όσο και ο κ. Χριστοδούλου προήχθησαν σε αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΑ, αντίστοιχα, τον Ιανουάριο του 2017, ενώ ο κ. Φλώρος προήχθη σε Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ τον Μάρτιο του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αποστράτευση του κ. Αποστολάκη, χρέη προσωρινού Αρχηγού ΓΕΕΘΑ εκτελεί ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος.

Σχετικά:

Στη Χίο ο Ευάγγελος Αποστολάκης, επισκέφθηκε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων
Ορκίστηκε νέος υπουργός Άμυνας ο Ευάγγελος Αποστολάκης
Σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία ο Ευάγγελος Αποστολάκης, σήμερα ορκίζεται νέος υπουργός Άμυνας
Στο Μαξίμου ο Ευάγγελος Αποστολάκης
Tags:
Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, Πολεμική Αεροπορία, υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, Χρήστος Χριστοδούλου, Αριστείδης Φλώρος, Ευάγγελος Αποστολάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK