21:06 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών

Γιαλλουρίδης για Συμφωνία των Πρεσπών: Είναι ένα είδος βιασμού της ιστορίας

© Sputnik / Pavel Onoyko
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από Γεράσιμος Χιόνης
0 20
Βρείτε μας

Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, μιλώντας στο Sputnik, εξηγεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, ενώ χαρακτηρίζει την ΠΓΔΜ ως εν δυνάμει γερμανικό προτεκτοράτο.

Για τη δημιουργία ενός «εν δυνάμει γερμανικού προτεκτοράτου» στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, κάνει λόγο ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, αναφερόμενος στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Με τους βόρειους γείτονες είχαμε καλές — οικονομικές και ευρύτερες — σχέσεις, ανεξάρτητα της Συμφωνίας» σπεύδει να επισημάνει, μιλώντας στο Sputnik, λίγες ώρες μετά την έγκριση των Πρεσπών με 153 «ναι» από την ελληνική Βουλή.

Ως εκ τούτου, κατά τον ίδιο, «η Συμφωνία δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο, πλην του δυτικού παράγοντα — και ιδιαίτερα του γερμανικού, ο οποίος πίεζε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο λόγος αυτής της γερμανικής εμμονής; «Το Βερολίνο έχει υιοθετήσει αυτό το κρατίδιο εν είδει προτεκτοράτου» απαντάει, με έμφαση, ο καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών.

«Η Συμφωνία δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα»

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, θέτει το εξής ερώτημα: «Η Συμφωνία των Πρεσπών ανταποκρίνεται — ή καλύτερα αντιστοιχεί — στα εθνικά συμφέροντα ή εξυπηρετεί συμφέροντα του διεθνούς παράγοντα;»

«Κατά την άποψή μου, δεν θεωρώ ότι εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, καθώς όλα όσα "δίνονται" είναι ζητήματα που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού» επισημαίνει ο κ. Γιαλλουρίδης.

Άλλωστε, δεν παραλείπει να σημειώσει ότι «δεν χρειαζόταν να υπογραφεί τώρα μία συμφωνία», η οποία χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και βιασύνη. «Είναι ένα είδος "βιασμού" της ιστορίας, την ευθύνη του οποίου έχει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς» συνεχίζει στο ίδιο πλαίσιο.

«Δεν υπήρχε κανένας λόγος να προστρέξουμε σ΄ αυτή τη συμφωνία. Δεν κερδίζει τίποτα η Ελλάδα, καθώς πρόκειται για μία μη επωφελής συμφωνία» συμπληρώνει.

«Προϊόν βιασύνης και πιέσεων»

Ο έγκριτος καθηγητής, μάλιστα, εκτιμάει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε «προϊόν βιασύνης του κ. Κοτζιά και πιέσεων του διεθνούς παράγοντα, ο οποίος πιέζει εδώ και δεκαετίες προς αυτή την κατεύθυνση». Επιθυμεί, εξηγεί αναλυτικά, «να κλείσει αυτό το θέμα, το οποίο ευνοεί και τα Σκόπια και τη γερμανική διείσδυση στην περιοχή των Βαλκανίων».

Στη συνέχεια, κληθείς να περιγράψει το status quo στα βόρεια σύνορα της χώρας, εκφράζει τον προβληματισμό του, προτού αναδείξει μία ιστορική πλευρά της υπόθεσης:

«Ιστορικά, η Μακεδονία είναι μία ελληνική υπόθεση. (σ.σ. με τη συμφωνία) Αυτή η ταυτότητα αποδίδεται σ' αυτή την "κατασκευή" του Tίτο (σ.σ. ΠΓΔΜ). Έτσι, προκύπτει μία αλλοίωση της ιστορικής πραγματικότητας και το πολιτικό γίγνεσθαι θα εμπεδώσει μια νέα ταυτότητα, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική πραγματικότητα».

Μετά το Σκοπιανό, τι;

Μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων, το βλέμμα των περισσοτέρων στρέφεται στην επόμενη ημέρα και δη, στις επιπτώσεις αυτής στα Βαλκάνια και τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα θα παραμείνει μια μεγάλη δύναμη, καθώς δεν πρόκειται να χάσει την ισχύ της» διαβεβαιώνει σθεναρά ο κ. Γιαλλουρίδης. Ωστόσο, παραδέχεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «δημιουργεί νέες συνθήκες, σε σχέση με την παρουσία και τον γεωπολιτική βαρύτητα της Γερμανίας στα Βαλκάνια».

Δίνοντας έμφαση στις αναδυόμενες ισορροπίες, δεν παραλείπει να παραθέσει και τα υποδόρια κίνητρα αυτής της Συμφωνίας, τα οποία έγκεινται στο εξής: «Ο γερμανικός παράγοντας ήθελε να περιορίσει τη ρωσική επιρροή, η οποία υπήρχε και υπάρχει ιστορικά, καθώς δεν είναι κάτι, το οποίο εμφανίστηκε τώρα».

Μπορεί, όμως, να ανατραπεί η Συμφωνία των Πρεσπών; Κατά τον ίδιο, «δύσκολα ανατρέπεται, χωρίς ανάληψη μεγάλου κόστους, καθώς αποτελεί μία διεθνή συνθήκη».

«Έχει κατοχυρωθεί, έχει κατατεθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ και επομένως, δεν μπορεί να ανατραπεί δίχως μεγάλο — δικό μας — κόστος» επαναλαμβάνει, εκτιμώντας τέλος, ότι «η ζημιά είναι ενδεχομένως, ανεπανόρθωτη».

Σχετικά:

Συμφωνία των Πρεσπών
Ξένοι πολιτικοί και αξιωματούχοι χαιρετίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών
Πώς ψήφισαν στη Συμφωνία των Πρεσπών οι «πρώην και νυν» του Ποταμιου
Με 153 «ναι» πέρασε η Συμφωνία των Πρεσπών
Tags:
Πανεπιστήμιο, Σκοπιανό, συμφωνία των Πρεσπών, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Βαλκάνια, Ρωσία, ΠΓΔΜ, Γερμανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK