02:55 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Έως τις 10 Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει έρθει προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας», θα ονομάζεται πλέον η γειτονική πΓΔΜ, μετά και τη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών χθες από την Ελληνική Βουλή, με τις θετικές ψήφους 153 βουλευτών.

Συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, Βουλή, 15 Ιανουαρίου 2019
© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC

Η ψηφοφορία έγινε μετά από ένα τριήμερο σκληρών διαξιφισμών και εν μέσω συλλαλητηρίων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και προξένησε πολιτικούς τριγμούς και μετακινήσεις στα πολιτικά κόμματα.

Αφού τελείωσε η κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία, ο νόμος κυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της κυβέρνησης.

Ακολούθως, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η Αθήνα, θα ενημερώνει το ΝΑΤΟ ότι κυρώθηκε η Συμφωνία. ΣΤΟ ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων θα εγκρίνει σε μια από τις δυο συναντήσεις του την 1η ή την 4η Φεβρουαρίου, το Πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας.

Το Πρωτόκολλο Ένταξης θα φτάσει στην Ελλάδα και πιθανότατα και μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, θα έχει έρθει προς κύρωση από την Ελληνική Βουλή. Έτσι ξεκινά η διαδικασία στο ΝΑΤΟ που θα ολοκληρωθεί όταν όλες οι χώρες μέλη επικυρώσουν το πρωτόκολλο κάτι που αναμένεται μέχρι το τέλος του 2019.

Τότε η Αθήνα με Ρηματική Διακοίνωση θα γνωστοποιήσει στα Σκόπια ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία και βάσει του άρθρου 20 παρ 3 η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ.

Συγχρόνως ενημερώνεται ο ΓΓ του ΟΗΕ και πρωτοκολλείται η Συμφωνία στην Γραμματεία του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράφει το Πρωτόκολλο Ένταξης και αποστέλλεται στην Ουάσιγκτον στον θεματοφύλακα των Συνθηκών του ΝΑΤΟ.

Σχετικά:

Συμφωνία των Πρεσπών
Μητσοτάκης για Πρέσπες: Όταν γίνω πρωθυπουργός, θα προσπαθήσω να μειώσω τη ζημιά
Λαφαζάνης για Πρέσπες: Φέρνει αποσταθεροποίηση, επόμενο βήμα η ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ
Φωτογραφίες από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για τη Μακεδονία
Το μήνυμα Ντιμιτρόφ για τις Πρέσπες στον «Αλέξη, τον Γιώργο και τον Νίκο»
«Ο αγώνας συνεχίζεται»: Προσφυγή στον ΟΗΕ ετοιμάζουν οι παμμακεδονικές οργανώσεις
Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, Βουλή, ΝΑΤΟ, ΠΓΔΜ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK