22:08 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 03
Βρείτε μας

O διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβιχ Φίσε, στέλνει σαφές μήνυμα στο Μουσείο της Ακρόπολης, καλώντας τις ελληνικές αρχές να αποδεχθούν ότι η ιδιοκτησία των γλυπτών ανήκει στη Βρετανία.

«Ούτε τα επιστρέφουμε, ούτε τα δανείζουμε» είναι το μήνυμα που στέλνει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβιχ Φίσε, αναφερόμενος στα γλυπτά του Παρθενώνα.

«Δεν είναι η Ελλάδα νόμιμος ιδιοκτήτης των γλυπτών» τονίζει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Προσθέτει δε, ότι «δανείζουμε τα γλυπτά μόνο σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία τους», ενώ επαναλαμβάνει ότι «η μετατόπισή τους στο Λονδίνο ήταν μία δημιουργική πράξη».

Στο ίδιο πλαίσιο, αποκλείει το ενδεχόμενο ενός «επ' αόριστον δανεισμού» στο Μουσείο της Ακρόπολης, εκτός αν η Ελλάδα αποδεχθεί ότι τα γλυπτά ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Μπορώ να καταλάβω ότι οι Έλληνες έχουν μια ιδιαίτερη και παθιασμένη σχέση με αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και θέλουν να δουν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα» σπεύδει να συμπληρώσει, βέβαια.

«Εμείς εκθέτουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα μέσα σε ένα πλαίσιο παγκόσμιων πολιτισμών, προβάλλοντας επιτεύγματα από όλο τον κόσμο κάτω από την ίδια στέγη» σημείωσε, επιπλέον.

Εκφράζει τέλος, την άποψη ότι η ιστορία του μνημείου «εμπλουτίζεται από το γεγονός ότι κάποια τμήματά του εκτίθενται στην Αθήνα και άλλα στο Λονδίνο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η απάντηση της Αθήνας στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου

Σχετικά:

Πανό κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ακρόπολη (Βίντεο)
Νεκρός ο άνδρας που έπεσε από την Ακρόπολη
Το σόου πυροτεχνημάτων πάνω από την Ακρόπολη
Η Μαρία Ζαχάροβα επισκέφθηκε την Ελλάδα: «Μεγαλοπρεπής και συναρπαστική η Ακρόπολη»
Tags:
μουσείο, Βρετανικό Μουσείο, γλυπτά παρθενώνα, Ακρόπολη, Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK