01:38 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ μεταβαίνει στο Άργος Ορεστικό, μετά από «κύμα» κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας που έκανε την εμφάνισή του, αναζητώντας την αιτία της επιδημίας.

«Συναγερμός» σήμανε το Σάββατο στο Κέντρο Υγείας του Άργους Ορεστικού και στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, όπου διαπιστώθηκε αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, συνολικά, έως και σήμερα το μεσημέρι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 300 κρούσματα.

Η κλινική εικόνα των ασθενών χαρακτηρίζεται από εμέτους, διάρροιες και κοιλιακό άλγος, ενώ ο εργαστηριακός έλεγχος για Salmonella spp και Shigella spp ήταν αρνητικός και αναμένονται τα αποτελέσματα του ιολογικού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων.

Από την αρχική διερεύνηση δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο κοινό γεύμα, δραστηριότητα ή άλλος κοινός παράγοντας / κοινή έκθεση στην οποία να μπορούν να αποδοθούν τα κρούσματα.

Με τα έως τώρα δεδομένα δεν μπορεί να αποκλειστεί η υδατογενής πηγή της επιδημίας, ενώ παράλληλα αναμένονται τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων νερού που εστάλησαν στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας.

To ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως αναφέρει σε σχετική ενημέρωσή του για το συμβάν, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις υπηρεσίες υγείας και τους τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας με στόχο την παρακολούθηση και τη διερεύνηση του φαινομένου, ενώ κλιμάκιο του Οργανισμού πρόκειται να μεταβεί σήμερα στην περιοχή για την εκτίμηση της κατάστασης, τον συντονισμό της διερεύνησης και τη διεξαγωγή αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης για την ανεύρεση της πηγής της επιδημίας γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό.

Tags:
γαστρεντερίτιδα, νοσοκομείο, ΚΕΕΛΠΝΟ, Καστοριά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK