01:39 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτριος Παντερμαλής

Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης: Μόνη λύση η πλήρης επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10

«Το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι ο ιδιοκτήτης» των γλυπτών του Παρθενώνα, τόνισε ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτριος Παντερμάλης και πρόσθεσε ότι το μουσείο του θα «προσέφερε ευχαρίστως» κάτι ως αντάλλαγμα για την επιστροφή των γλυπτών.

«Η πλήρης επιστροφή (των γλυπτών του Παρθενώνα) είναι η μόνη λύση», τόνισε ο Δημήτριος Παντερμάλης, διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης. «Πρέπει να συνενωθεί ό,τι είναι αναπόσπαστα δεμένο με τον μνημείο», πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutshclandfunk, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Σχολιάζοντας πρόσφατη δήλωση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου πως «ούτε τα επιστρέφουμε, ούτε τα δανείζουμε», ο κ. Παντερμάλης τόνισε πως «το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι ο ιδιοκτήτης των γλυπτών» και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα δανεισμού τους, αλλά επιστροφής τους.

«Κάποτε, τα γλυπτά κοσμούσαν τον Παρθενώνα στην Ακρόπολη, έως ότου ο Λόρδος Τόμας Έλγιν τα μετέφερε από την Αθήνα στο Λονδίνο πριν από 200 χρόνια», εξήγησε ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης.

Το γεγονός ότι τα γλυπτά έχουν διαχωριστεί για να εκτεθούν ορισμένα εξ αυτών στο Λονδίνο «δεν ήταν ο κατάλληλος τρόπος μεταχείρισης για το μνημείο διότι είναι αναπόσπαστο μέρος του», επισημαίνει.

Ο κ. Παντερμαλής πρόσθεσε ότι το Μουσείο Ακρόπολης του «θα προσέφερε ευχαρίστως κάτι στους Λονδρέζους ως αντάλλαγμα» για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Η καμπάνια «Επιστρέψτε τα» («Bring them back») εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν ένα εκατομμύριο υπογραφές ώστε να υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αίτημα επιστροφής των γλυπτών. Ερωτηθείς εάν θα πρέπει ένα διεθνές δικαστήριο να αποφασίσει επί του θέματος, ο κ. Παντερμαλής απάντησε: «Προσωπικά, νομίζω ότι μπορούμε με —πιθανώς δύσκολες, αλλά εποικοδομητικές- συζητήσεις μεταξύ μας να βρούμε μια λύση. Δεν πρόκειται για το αν θα κερδίσει ή θα χάσει κάποιος».

Tags:
γλυπτά παρθενώνα, Ακρόπολη, Παρθενώνας, Βρετανικό Μουσείο, μουσείο Ακρόπολης, Δημήτριος Παντερμάλης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK