15:21 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

«Ραντεβού» στα μπλόκα δίνουν αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για σειρά προβλημάτων. Τα ίδια εμπόδια αντιμετωπίζουν και συνάδελφοί τους οι οποίοι, όμως, εκφράζουν ενστάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων.

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες σε όλη τη χώρα, με πολλούς εξ αυτών να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις και στα μπλόκα. Την ίδια στιγμή, όμως, και αγρότες που δε συμμετέχουν στα μπλόκα, αναζητούν τρόπους για την αντιμετώπιση των «διαχρονικών», όπως λένε, προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αλλά και της «διάλυσης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής».

Φορολογικό, ενισχύσεις και κόστος παραγωγής βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων των αγροτών. Το ίδιο και οι αποζημιώσεις από το «άσχημο χτύπημα» που κατάφερε το ρωσικό εμπάργκο στους Έλληνες παραγωγούς, όπως ανέφεραν εκπρόσωποί τους, μιλώντας στο Sputnik.

«Βγήκαμε στους δρόμους για ακόμη μια φορά. Στήσαμε ένα δυναμικό, πανθεσσαλικό ενωτικό μπλόκο. Έχουμε βγει σε πάνω από 20 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα γιατί έχουμε οξυμένα προβλήματα. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση λέει ότι "βγήκαμε από τα μνημόνια", το αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα μειώθηκε 5% σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία», δήλωσε στο Sputnik ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

«Χάνουμε πάνω από το 52% του αγροτικού εισοδήματος»

Όπως εξηγεί ο κ. Μαρουδάς, μεταξύ των αιτημάτων, είναι η «αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος» και η «μείωση του κόστους παραγωγής», το οποίο χαρακτηρίζει «δυσβάσταχτο». «Στο αγροτικό πετρέλαιο, πληρώνουμε 2,5 φορές παραπάνω από τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας», τονίζει.

«Ζητάμε να υπάρχουν τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Ζητάμε να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνεται η παραγωγή μας και οι ζημιές που γίνονται στο 100% και να μην ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου, αλλά αντίθετα να αυξηθεί. Διότι η κυβέρνηση με τη φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές και άλλα χαράτσια, μας παίρνει πάνω από το 52% του αγροτικού εισοδήματος», προσθέτει.

Μιλώντας για τις συνέπειες από το ρωσικό εμπάργκο, ο κ. Μαρούδας υπογραμμίζει πως «ιδιαίτερα οι δενδρώδεις καλλιέργειες και τα φρούτα έχουν χτυπηθεί οικονομικά πολύ άσχημα», ενώ το ίδιο συνέβη και με τις εξαγωγές. «Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει τη στήριξή της στο εμπάργκο ενάντια στη Ρωσία και να μπορούν ελεύθερα τα προϊόντα μας διακινούνται σε αυτή τη μεγάλη αγορά», αναφέρει.

Χαρακτηρίζει «πρωτοφανές» το περιστατικό της κλήτευσης 10 αγροτών από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας για να δικαστούν με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

«Για πρώτη φορά πριν καλά-καλά βγούμε στον δρόμο, μας κλητεύουν σε δικαστήριο χωρίς καν απολογία, ενώ και οι χειρότεροι εγκληματίες έχουν το δικαίωμα της απολογίας. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό από την κινητοποίησή μας, ότι είναι τρομοκρατημένοι».

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν διαμηνύει, προσθέτοντας ότι σήμερα, Τετάρτη, και άλλα τρακτέρ κατεβαίνουν από χωριά της Λάρισας στο μπλόκο της Νίκαιας «για να δείξουμε ότι όχι μόνο δε φοβόμαστε, αλλά δυναμώνουμε τον αγώνα».

«Περιμένουμε την κυβέρνηση να δώσει λύσεις διότι τα προβλήματα τα δημιουργεί η πολιτική της και δε λύνονται με ποινικοποίηση και τρομοκρατία», υπογραμμίζει ο κ. Μαρούδας, καλώντας τους φορείς της Θεσσαλίας να πάνε το Σάββατο, 13:00, στο μπλόκο της Νίκαιας για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Οι επόμενες κινήσεις, λέει ο κ. Μαρούδας, θα αποφασιστούν την Κυριακή, 13:00, σε πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια.

Διαφωνούν με τα μπλόκα, συμφωνούν με τα αιτήματα

Τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων υιοθετούν και αγρότες της Ημαθίας, παρά τις ενστάσεις που εκφράζουν για τα μπλόκα και τη μορφή των κινητοποιήσεων.

Ο Χρήστος Βοργιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας
© Φωτογραφία : Προσωπικό αρχείο
Ο Χρήστος Βοργιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας
«Δε χρειάζεται να συμμετέχουμε σε κινητοποιήσεις για να έχουμε αιτήματα, τα προβλήματα είναι διαχρονικά», τονίζει ο Χρήστος Βοργιάδης, πρόεδρος του νεοσύστατου Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, μιλώντας στο Sputnik.

«Όπως έχουμε παγκόσμια μέρα του καπνίσματος, έτσι έχουμε και την παγκόσμια ημέρα των μπλόκων», λέει ο κ. Βοργιάδης, παρατηρώντας ότι οι κινητοποιήσεις διοργανώνονται κάθε χρόνο, τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου. Σπεύσει να προσθέσει ότι δε διαφωνεί με αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται «ως εσχάτη λύση».

Ισχυρίζεται ότι με τα μπλόκα, οι αγρότες εμφανίζονται να είναι «απέναντι στις άλλες κοινωνικές ομάδες».

«Γιατί να μην έχουμε μαζί και τις άλλες κοινωνικές ομάδες και να παλέψουμε μαζί;» αναρωτιέται και προτείνει να ακολουθηθεί «κάποια άλλη μορφή κινητοποίησης» ώστε στο πλευρό των αγροτών να βρεθεί σύσσωμη η ελληνική κοινωνία. «Θεωρούμε ότι μέσα από το διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις. Είμαι 44 και από τα 14 που θυμάμαι τον εαυτό μου δε νομίζω να πετύχαμε πολλά με το κλείσιμο δρόμων κάθε χρόνο», αναφέρει.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας έχει στείλει εδώ και 15 ημέρες αιτήματα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη. «Είναι κοινά αιτήματα με αυτά της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων με ορισμένες προσθήκες που αφορούν στον νομό Ημαθίας όπου καλλιεργείται κατά κύριο λόγο το ροδάκινο και το νεκταρίνι», λέει ο κ. Βοργιάδης.

Οι αγρότες της Ημαθίας ζητούν, μεταξύ άλλων, συνδεδεμένη ενίσχυση στο ροδάκινο και νεκταρίνι, χωρίς προϋποθέσεις, όπως συμβαίνει και στα άλλα προϊόντα. Ακόμη, τη θέσπιση κατώτατης τιμής στο ροδάκινο, όπως προαναγγέλθηκε για το βαμβάκι, και να σταματήσουν οι «ανοιχτές τιμές».

«Πρέπει να γίνει εφαρμογή του νομοσχεδίου της αποπληρωμής των νωπών προϊόντων σε 60 ημέρες», τονίζει ο κ. Βοργιάδης επισημαίνοντας ότι υπάρχουν παραγωγοί που είναι ακόμη απλήρωτοι. «Πρέπει να υπάρχουν συμβόλαια», προσθέτει. «Ο κ. Αραχωβίτης εξήγγειλε μόνο για το βαμβάκι ότι οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν την τιμή πριν τη σπορά, αλλά υπάρχουν κι άλλα προϊόντα».

Ο ίδιος αναφέρει ως πρόβλημα τις «χαμηλές τιμές στο συμπύρηνο ροδάκινο» καθώς με τη σημερινή κατάσταση «δουλεύουμε για τους βιομηχάνους, πέφτουμε στις τράπεζες, προσπαθούμε να βρούμε δάνεια».

«Ένα άλλο θέμα είναι ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός στα οικονομικά των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η νοσηρή κατάσταση με τους καταχρεωμένους συνεταιρισμούς», λέει ο κ. Βοργιάδης και ζητά να υπάρχει «ορκωτός λογιστής που θα εγκρίνεται από το κράτος» και θα διενεργεί ελέγχους. Αναγνωρίζει ότι οι συνεταιρισμοί είναι μεν ιδιωτικοί, όμως «αφού καταχρεωθούν, ζητούν τη βοήθεια της εκάστοτε κυβέρνησης». «Θέλουμε να μην φτάνουν εκεί διότι είμαστε υπέρ των συνεταιρισμών και πρέπει να λειτουργούν σωστά», εξηγεί.

Για τις συνέπειες από το ρωσικό εμπάργκο, ο κ. Βοργιάδης δηλώνει ότι το 2015, λίγο πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δοθούν 33 εκατ. ευρώ στους ροδακινοπαραγωγούς «λόγω των χαμηλών, εξευτελιστικών τιμών πώλησης» εξαιτίας του εμπάργκο. Οι αγρότες ζητούν κάτι αντίστοιχο και από τη σημερινή κυβέρνηση μετά και τις υποσχέσεις του τέως αρμόδιου υπουργού κ. Αποστόλου. Ωστόσο, το μόνο που δόθηκε πέρσι ήταν «8,5 εκατ. ευρώ de minimis (σ.σ. ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) που ήταν ψίχουλα για εμάς» καθώς «κάλυπτε το 1/5 των ζημιών», ενώ «το ίδιο γίνεται και φέτος».

«Κάποιοι έχουν στόχο να διαλύσουν το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα»

Τη διαφωνία του με τον τρόπο που διοργανώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, εκφράζει και ο Θέμης Καλπακίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας. Ο ίδιος καταγγέλλει απόπειρα φίμωσης των παραγωγών της περιοχής, επιχείρηση διάσπασης των αγροτών και εν τέλει διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος.

«Δεν μπορούμε να θυμόμαστε τα προβλήματά μας μόνο Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Οι αγρότες στην περιοχή έχουν όλο τον χρόνο δουλειές», λέει ο κ. Καλπακίδης και κάνει λόγο για ορισμένους που «μόνο αυτό το διάστημα» δεν εργάζονται.

«Η στοχοποποίηση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, μας οδηγεί να μη συμμετέχουμε σε κινητοποιήσεις που έχουν στόχο να διαλύσουν το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσω της διάσπασης», εξηγεί και υπενθυμίζει όσα συνέβησαν σε προηγούμενη κινητοποίηση οπότε και «είχαμε καταφέρει να συνεννοηθούμε με όλα τα μπλόκα και να κινηθούμε όλοι μαζί».

«Είχαμε αποφασίσει ότι εάν δεν πάρουμε δέσμευση από τον πρωθυπουργό ότι θα πάρει πίσω τα μέτρα, τότε δε θα συμμετείχαμε σε καμία συνάντηση. Μόνο εμείς κρατήσαμε αυτή τη θέση και όλοι οι άλλοι έτρεχαν μετά να συναντήσουν τον πρωθυπουργό. Έτσι διαλύθηκε το κίνημα τη χρονιά εκείνη και η απογοήτευση του κόσμου διατηρήθηκε», αφηγείται και καταγγέλλει «συγκεκριμένο χώρο» που προχωρά σε κινητοποιήσεις «κάθε χρόνο, την ίδια εποχή».

«Έχει να κάνει με ιδεολογικά θέματα και όχι με τα προβλήματα των αγροτών. Κάποιοι συμμετέχουν σε αυτό το παιχνίδι», υπογραμμίζει. Όμως, «όλη η ανατολική Μακεδονία και Θράκη —εξαιρουμένων κάποιων που πρόσκεινται ιδεολογικά σε αυτόν τον χώρο — δε δεχτήκαμε να μετέχουμε» στα μπλόκα.

Αντίθετα, «έχουμε ένα άτυπο συντονιστικό με περίπου 12-13 συλλόγους οι οποίοι ουσιαστικά τάραξαν τα νερά στις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις».

Ο κ. Καλπακίδης ζητά έναν «υγιή συνδικαλισμό με συνομοσπονδία που θα ελέγχεται από όσους συμμετέχουν σ' αυτήν» αντί για τον «ορισμό εκπροσώπων από τις κυβερνήσεις που κινούν τα νήματα».

«Ο κόσμος είναι απογοητευμένος και δε συμμετέχει και αυτοί κάνουν ό,τι θέλουν», αναφέρει. «Έχουμε φτάσει στο σημείο, επίσημοι συνομιλητές της κυβέρνησης να είναι τα μπλόκα».

Την ίδια στιγμή, περιγράφει μια ζοφερή κατάσταση στον αγροτικό τομέα. «Διαλύουν τον πρωτογενή τομέα», υπογραμμίζει, επικαλούμενος το ισοζύγιο εισαγωγών — εξαγωγών. «Στο μόνο που είμαστε κάπως καλά είναι στο πρόβειο και αρνίσιο κρέας και ακούγεται ότι θέλουν να πριμοδοτήσουν με 300 ευρώ το κάθε ζώο ώστε να ενισχυθούν οι πολυεθνικές και τα μεγάλα συμφέροντα», συμπληρώνει.

«Εισάγουμε τα πάντα και στον τόπο μας δε μένει τίποτα», λέει και επαναλαμβάνει ότι «με τις ιδεολογικές κινητοποιήσεις» διαλύεται το συνδικαλιστικό κίνημα. «Αυτό απωθεί τον κόσμο από το να συμμετέχει. Όλοι έχουν σκύψει το κεφάλι και περιμένουν το μοιραίο».

«Στόχος και σκοπός της διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος για να μην υπάρχει πυρήνας που θα αντισταθεί στην καταστροφή του πρωτογενούς τομέα και στην εξάρτηση από εισαγόμενα τρόφιμα», καταλήγει ο κ. Καλπακίδης. 

Tags:
κινητοποιήσεις, μπλόκο, αγρότες, Θεσσαλία, Θράκη, Μακεδονία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK