10:44 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Συμβούλιο της Επικρατείας

Σήμερα αποφασίζει το ΣτΕ για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων

© Φωτογραφία : SOOC/Menelaos Myrillas
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10

Το ανώτατο δικαστήριο θα κρίνει σήμερα αν ήταν συνταγματικές ή μη, οι περικοπές δώρων των δημοσίων υπαλλήλων. Τι είχε αποφασίσει το ΣΤ' Τμήμα, ποιους υπαλλήλους αφορά.

Τη συνταγματικότητα ή μη των περικοπών των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και της θερινής άδειας των δημοσίων υπαλλήλων, θα κρίνει σήμερα η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι περικοπές είχαν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣΤ' Τμήμα ωστόσο το ζήτημα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ — ΜΠΕ, το τμήμα είχε κρίνει ότι οι περικοπές που έγιναν με τον νόμο 4093/2012 από 1.1.2013, αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Ποιους αφορά η υπόθεση

Οι περικοπές που θα εξετάσει το ΣτΕ, αφορούν όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους που από 10/2011 ως 31/12/2015 υπάγονταν στα ειδικά μισθολόγια και από 1/1/2016 στο ενιαίο μισθολόγιο. Όλους τους μόνιμους και δόκιμους υπαλλήλους του δημοσίου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου. Υπαλλήλους ΑΔΑ με νομική προσωπικότητα. Επίσης υπαλληλους ΟΚΑ, ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος ή ΝΠΔΔ που ανήκουν σε ΟΤΑ. Υπαλλήλους επιχειρήσεων, οργανισμών και ανώνυμων εταιριών του δημοσίου, εκπαιδευτικούς, ιατρούς, υπαλλήλους γραμματείας δικαστηρίων, εισαγγελιών, υποθηκοφυλακείων, κτηματολογικων γραφείων, ΤΕΔΚ, ΠΕΔ, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ και ιερείς.

Σχετικά:

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η περικοπή των δώρων στο δημόσιο
ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές δώρων και επιδομάτων αδείας στους δημόσιους υπαλλήλους
Tags:
δημόσιοι υπάλληλοι, δώρα, περικοπές, Συμβούλιο της Επικρατείας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK