19:31 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ειδική αναφορά στις εξελίξεις της ουκρανικής εκκλησίας πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος εστίασε και στην επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Χάλκη.

Ως το σημαντικότερο εκκλησιαστικό γεγονός του 2019 χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Γενεθλίων της Παναγίας, στην Κωνσταντινούπολη, ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας έκανε ειδική αναφορά στην Εκκλησία της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς τη χορήγηση της αυτοκεφαλίας ως το σημαντικότερο εκκλησιαστικό γεγονός, το οποίο συνέβη στις αρχές αυτής της χρονιάς.

Ευχήθηκε μάλιστα, η νέα Εκκλησία να αναπτυχθεί και να ενώσει όλους τους πιστούς.

«Ευχόμαστε να ριζώσει αυτή η Εκκλησία, να αναπτυχθεί, να μαζέψει στους κόλπους της τα διασκορπισμένα πρόβατα του Χριστού στην Ουκρανία, να ενώσει τα διεστώτα και να είναι πάντοτε καύχημα και αφορμή υπερηφανείας για τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία έδωσε στους Ουκρανούς αδελφούς μας το βάπτισμα, τη χριστιανικήν πίστιν και, γιατί όχι, και τον χριστιανικόν πολιτισμόν» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο ένα «συμβούλιο ενοποίησης», το οποίο συνένωσε δύο μη κανονικές ουκρανικές ορθόδοξες εκκλησίες: την Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου του Κιέβου και την Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μαζί με άλλες κανονικές ορθόδοξες Εκκλησίες, έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα της «ενωτικής συνόδου», επιμένοντας ότι η Κωνσταντινούπολη νομιμοποίησε το σχίσμα και προσθέτοντας ότι η ημέρα που υπογράφηκε ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας ήταν «τραγική» για την παγκόσμια Ορθοδοξία.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει κατά το παρελθόν σχολιάσει την ίδρυση της «νέας εκκλησίας», λέγοντας ότι πρόκειται για «νομιμοποίηση του σχίσματος» και υποστηρίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια Χριστιανούς της Ουκρανίας και άλλων χωρών.

Η αναφορά στον Τσίπρα

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εστίασε και στην επικείμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, αλλά και την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία παραμένει εκτός λειτουργίας από το 1971.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν θα συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες

«Θα συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα, θα παραστεί στους εορτασμούς για τον Ιερό Φώτιο, θα έχουμε την εόρτιον συνεστίαση και ελπίζουμε ότι στας σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας αυτή η επίσκεψη θα συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά, ώστε αυτές οι σχέσεις να βελτιωθούν για το καλό αμφοτέρων των πλευρών». 

Διευκρίνισε δε, ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται — αυτή την φορά — όχι στο Φανάρι αλλά στη Χάλκη, εκπέμποντας ένα ιδιαίτερο συμβολισμό, διότι «γνωρίζουμε όλοι πόσο επιθυμούμε και πόσο χρειαζόμαστε την επαναλειτουργία της Θεολογικής μας Σχολής, ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα από τότε που άδικα ανεστάλη η λειτουργία της».

Σχετικά:

Βαρθολομαίος για Ουκρανική Εκκλησία: Πράττουμε το ορθό και το δίκαιο
Ο Βαρθολομαίος απένειμε στο Κίεβο τον Τόμο για την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας
Ο Βαρθολομαίος υπέγραψε τον Τόμο για την αυτοκεφαλία της νέας Εκκλησίας της Ουκρανίας
Τουρκορθόδοξο Πατριαρχείο: Ο Βαρθολομαίος δεν έχει την εξουσία να εκχωρεί αυτοκεφαλία
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας
Tags:
αυτοκεφαλία, σχισματική εκκλησία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αλέξης Τσίπρας, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Βαρθολομαίος, Χάλκη, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK