08:35 14 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα κρούσματα της γρίπης σε Ελλάδα και Ευρώπη σύμφωνα με ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ. Την τελευταία εβδομάδα στη χώρα καταγράφηκαν 21 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 39.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται το ΚΕΕΛΠΝΟ για την έξαρση της εποχικής γρίπης στη χώρα, καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι από επιπλοκές.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 21 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, με βάση τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τελευταίο θύμα ήταν ένα βρέφος κάτω των 12 μηνών με υποκείμενο νόσημα.

Συνολικά 165 άτομα νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, μεταξύ αυτών και εννέα παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι ανεμβολίαστα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ (75%) και των ανθρώπων που κατέληξαν από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη (84%), δεν είχαν εμβολιαστεί παρόλο που ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνέντευξη Τύπου.

Η γρίπη παρουσιάζει σταθερά αυξημένη δραστηριότητα σε όλες τις ηλικίες, από κάτω του ενός έτους και μέχρι 90 ετών. Το στέλεχος της γρίπης που ως επί το πλείστον απομονώνεται εργαστηριακά, είναι το ΑΗ1Ν1 pdm09. Το συγκεκριμένο στέλεχος καλύπτεται, μάλιστα, από το εμβόλιο που κυκλοφορεί, παρότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου δεν έχει εμβολιαστεί.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ καλούν τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια όταν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Επισημαίνουν ότι η χρήση αντιικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται μετά από ιατρική εκτίμηση.

«Η γρίπη είναι παγκόσμιο φαινόμενο» και πρέπει να μάθουμε να την αντιμετωπίζουμε, είπαν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης, όπως εξήγησαν, είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της. Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης στην Ευρώπη 30.000 με 40.000 άνθρωποι.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητική τάση στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο — Μάρτιο, όπως προκύπτει από τη διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος.

Tags:
θάνατοι, νεκροί, εμβολιασμός, εμβόλια, εποχική γρίπη, γρίπη, ΚΕΕΛΠΝΟ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK