22:02 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Νοσοκομείο

Μύδροι ΙΣΑ για την επιδημία της γρίπης: Απαράδεκτη ολιγωρία και τραγικές ελλείψεις

© Φωτογραφία : SOOC / Paleologos Nick
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Για αδυναμία των δημόσιων δομών υγείας, με τραγικές ελλείψεις κλινών και καθυστερήσεις στις ΜΕΘ, αλλά και απουσία ενημέρωσης για την ανάγκη εμβολιασμού, μιλάει ο ΙΣΑ που όπως καταγγέλλει η «απαράδεκτη ολιγωρία» έχει αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Για «απαράδεκτη ολιγωρία του Υπουργείου Υγείας να θωρακίσει υγειονομικά τη χώρα μας» κάνει λόγο ο Iατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει, η Ελλάδα, να κατέχει τα τελευταία χρόνια, το θλιβερό ρεκόρ των θανάτων από γρίπη στην Ευρώπη. 

Δυστυχώς, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ, «η Ελλάδα, κατέχει τα τελευταία χρόνια, το θλιβερό ρεκόρ στην Ευρώπη, στον αριθμό των σοβαρών κρουσμάτων και των θανάτων από γρίπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016, κατεγράφησαν 197 θάνατοι, όταν σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Σουηδία, οι θάνατοι από γρίπη, δεν ξεπέρασαν τους τριάντα».

«Ο ΙΣΑ έχει επανειλημμένως καταγγείλει ότι ο αριθμός των θανάτων από τη γρίπη είναι μεγάλος συγκριτικά, με άλλες χώρες της ΕΕ, παρά τις καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες, γεγονός που οφείλεται αφενός στην αδυναμία των δημόσιων δομών υγείας, να αντιμετωπίσουν επαρκώς τα περιστατικά,-με αποκορύφωμα την τραγική έλλειψη κλινών σε ΜΕΘ- και αφετέρου στην έλλειψη προληπτικής ενημέρωσης του πληθυσμού, για την ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού», αναφέρει και συνεχίζει:

«Μάλιστα ο ΙΣΑ, έχει καταθέσει αναφορά, προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τη τραγική καθυστέρηση, στη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχει αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της επιδημίας της γρίπης».

Επιπρόσθετα, όπως τονίζει, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και ειδικά των ευπαθών ομάδων και του υγειονομικού προσωπικού, αποδεικνύει ένα σημαντικό έλλειμμα, στην ενημέρωση.

«Με δεδομένο, ότι πρόσφατη έρευνα, κατέγραψε ότι μόνο 1 στους 4 εργαζόμενους, στα δημόσια νοσοκομεία είχε κάνει πέρσι το αντιγριπικό εμβόλιο, ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του, σε περίπτωση που το έχουν αμελήσει, να εμβολιαστούν άμεσα καθώς αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου, τόσο για να νοσήσουν όσο και για να διασπείρουν τον ιό», καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, υπογράμμισε: «Είναι απαράδεκτο να χάνονται κάθε χρόνο άδικα ανθρώπινες ζωές από τον ιό στη γρίπης. Είναι προφανές ότι το υπουργείο Υγείας παρέλειψε τις ενδεδειγμένες πολιτικές, για την αντιμετώπιση της επικείμενης επιδημίας, με αποκορύφωμα την ολιγωρία, για να λειτουργήσουν τα 150 κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ζητούμε να στελεχωθούν άμεσα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια,μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για να μη χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές.»

Tags:
γρίπη, ΜΕΘ, γιατροί, ΙΣΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK