08:43 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το ενδεχόμενο διάπραξης οικονομικών αδικημάτων στον ΟΑΣΘ από προηγούμενες διοικήσεις.

Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα πεπραγμένα προηγούμενων διοικήσεων του ΟΑΣΘ παρήγγειλε ο Εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, μετά από μήνυση που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ερευνώνται αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα για απιστία, υπεξαίρεση και απάτη με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Κλήσεις να καταθέσουν έχουν λάβει ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, και μέλη της σημερινής διοίκησης του Οργανισμού. Αναμένεται να προσκομίσουν στον Πταισματοδίκη Θεσσαλονίκης στοιχεία για την οικονομική διαχείριση των προηγούμενων ετών, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. Οι καταθέσεις θα ξεκινήσουν το πρωί της Τρίτης.

Στη μήνυση που κατέθεσε το υπουργείο περιλαμβάνεται η εκποίηση 399 λεωφορείων που δόθηκαν ως σκραπ (παλιοσίδερα). Σύμφωνα με τη μήνυση, τα εν λόγω οχήματα πουλήθηκαν για 860.000 ευρώ, όταν το κόστος αγοράς τους ήταν 42,3 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, δεν αποτυπώθηκαν στις οικονομικές καταστάσεις ως έσοδα της χρήσης, ώστε έτσι να μειωθούν οι δαπάνες τους και να μην υποχρεωθεί το Δημόσιο να τους καταβάλλει το ισόποσο του κέρδους τους ως αντισταθμιστική καταβολή.

Αναφορά γίνεται επίσης στη μήνυση σε 1,3 εκατ. ευρώ που φέρεται να εισέπραξε ο πρώην «ιδιωτικός» ΟΑΣΘ από κατάπτωση εγγυητικών επιστολών της ΕΛΒΟ ΑΕ, κι ενώ ο Οργανισμός όφειλε — πάντα σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών — να εμφανίσει το ποσό αυτό στις οικονομικές καταστάσεις ως έσοδα, μειώνοντας τις δαπάνες του, τα εμφάνισε ως «αποθεματικό ειδικής χρήσης», με αποτέλεσμα το Δημόσιο να ζημιωθεί το ισόποσο που του κατέβαλε ως αντισταθμιστική καταβολή.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας θα βρεθεί επίσης ο ειδικός αποθεματικός λογαριασμός αποσβέσεων για τη μελλοντική ανανέωση του στόλου των λεωφορείων. Σύμφωνα με τη μήνυση, ενώ ο λογαριασμός εμφάνιζε ότι το αποθεματικό ανερχόταν σε των 48,8 εκατ. ευρώ, που είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό όψεως, στην πραγματικότητα η διοίκηση του ΟΑΣΘ φέρεται να βρήκε μόλις 614 ευρώ!

Στη μήνυση αναφέρεται ότι ενώ ο νόμος απαγόρευε στους μετόχους να εισπράττουν μέρισμα στην περίπτωση που δεν τηρείτο το ειδικό αποθεματικό αποσβέσεων, οι μέτοχοι εισέπρατταν ανελλιπώς μερίσματα. Το υπουργείο παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από το 1990 έως 2016 ο ΟΑΣΘ εισέπραξε από το Δημόσιο πάνω από 2 δισ. ευρώ και μοίρασε ως κέρδη στους πρώην μετόχους, 324.454.565 ευρώ, σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ.

Παράλληλα με την προκαταρκτική έρευνα, σε βάρος της προηγούμενης διοίκησης του ΟΑΣΘ υπάρχουν 10 δικογραφίες οι οποίες συνδέονται με οφειλές ασφαλιστικών εισφορών, ύψους 29,5 εκατ. ευρώ, για το διάστημα από το 2014 έως τον Ιούλιο του 2017. Η υπόθεση της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, για την οποία κατηγορείται πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ, έχει πάρει ήδη το δρόμο του ακροατηρίου και αναμένεται να εκδικαστεί τον προσεχή Απρίλιο, μετά από αναβολή που δόθηκε προ ημερών.

Tags:
Εισαγγελία Διαφθοράς, προκαταρκτική εξέταση, εισαγγελική έρευνα, εισαγγελέας, λεωφορεία, ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK