01:39 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

«Όχι» των κληρικών στη νέα πρόταση της κυβέρνησης: «Καμία ουσιαστική αλλαγή»

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, Γεώργιος Σελλής, εξέφρασε την αντίθεσή του, τονίζοντας ότι το νέο σχέδιο δεν περιλαμβάνει κάποια ουσιαστική αλλαγή.

Την αντίθεσή του στο σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας εξέφρασε ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ), απαιτώντας τη διατήρηση του καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών ως έχειν.

«Το κείμενο που δημοσιεύθηκε χθες (σ.σ. Τρίτη) αποτυπώνει αυτά που μας έλεγαν τόσο καιρό. Εμείς διαφωνούμε σ' αυτά» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΚΕ, Γεώργιος Σελλής, μιλώντας στο Sputnik.

Πρόσθεσε δε, ότι οι κληρικοί θα είναι ικανοποιημένοι, μόνο εφόσον το καθεστώς μισθοδοσίας διατηρηθεί στην τρέχουσα μορφή του και οι ιερείς παραμείνουν στο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων.

Όσον αφορά τις διαφοροποιήσεις μεταξύ του αρχικού κειμένου, το οποίο είχε δημοσιευθεί τον περασμένο Νοέμβριο, και του νέου κειμένου, ο κ. Σελλής έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να «χρυσώσει το χάπι», καθώς δεν υπάρχει «καμία ουσιαστική αλλαγή».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο, 10 σελίδων, για την υλοποίηση της συμφωνίας Κράτους — Εκκλησίας.

«Με το σχέδιο αυτό αναιρούνται οριστικά όλες οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί, είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης είτε λόγω παρανόησης μετά την κοινή ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο του σχεδίου συμφωνίας Πολιτείας — Εκκλησίας της 6ης Νοεμβρίου 2018» αναφέρει το δελτίο Τύπου του υπουργείου.

Όσον αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών, το σχέδιο προβλέπει τα εξής: «Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση όχι μόνο δεν θίγει το υφιστάμενο καθεστώς, αλλά, αντιθέτως, το βελτιώνει ουσιωδώς, καθώς η νομική θέση και τα δικαιώματα (υπηρεσιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά κ.ά.) των κληρικών για πρώτη φορά κατοχυρώνονται με τις θεσμικές εγγυήσεις που παρέχει η κύρωση διμερούς συμφωνίας.

»Με βάση τη συμφωνία και την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, παραμένει αμετάβλητο και δεν θίγεται το υπηρεσιακό καθεστώς και η μονιμότητα των κληρικών, το ύψος των αποδοχών τους (το οποίο εξακολουθεί να καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο) και ο τρόπος και χρόνος καταβολής των αποδοχών τους.

»Επίσης, ιδρύεται Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο οποίο «θα καταβάλλεται ετησίως από το κράτος, σε αναγνώριση υποχρέωσης που θα απορρέει από κυρωθείσα με νόμο Συμφωνία, η δαπάνη μισθοδοσίας του αριθμού των σήμερα μισθοδοτούμενων κληρικών. Τα σχετικά ποσά δεσμεύονται, υπό τον αυστηρό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατ' αποκλειστικότητα για τη μισθοδοσία του κλήρου, η οποία θα ενεργείται δια της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής».

Σχετικά:

Αυτό είναι το σχέδιο Συμφωνίας Πολιτείας και Εκκλησίας, δεν αλλάζει η μισθοδοσία ιερέων
Tags:
κληρικοί, ιερείς, διαχωρισμός Κράτους Εκκλησίας, Υπουργείο Παιδείας, Εκκλησία της Ελλάδος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK