04:35 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 70
Βρείτε μας

«Καμπανάκι» για όλο και συχνότερες «εμμονικές» συμπεριφορές του καιρού λόγω κλιματικής αλλαγής κρούει ο παρουσιαστής του μετεωρολογικού δελτίου της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου.

Η κακοκαιρία έρχεται κατά κύματα και κοντεύει να γίνει…συνήθεια. Πόσες φορές όμως καταλαβαίνουμε τι ακούμε και ακόμα περισσότερο πότε κάποιες έννοιες χρησιμοποιούνται με κάποια υπερβολή; Ζητήσαμε από τον Σάκη Αρναούτογλου να μας εξηγήσει βασικές λέξεις και εκφράσεις, συχνές στα δελτία καιρού.

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι τα ακραία φαινόμενα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, θα αποκτήσουν μεγαλύτερη διάρκεια και επομένως πρέπει να προετοιμαζόμαστε για παρατεταμένους καύσωνες, ή πλημμύρες. Ο στόχος της αποτροπής της κλιματικής αλλαγής, άλλωστε, έχει χαθεί και πλέον η μάχη δίνεται για μετριαστούν οι επιπτώσεις.

Το δελτίο καιρού τείνει να γίνει το δημοφιλέστερο είδος δελτίου. Οι πολίτες ενδιαφέρονται και ενημερώνονται για τη μετεωρολογική πρόγνωση, ίσως περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, κάποιες έννοιες τις ακούμε χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνουν, ή τις χρησιμοποιούμε καταχρηστικά. Θα μπορούσατε να μας τις εξηγήσετε;

Υψηλό βαρομετρικό: Περιοχή στην οποία η ατμοσφαιρική πίεση είναι υψηλότερη από τις περιοχές που την περιβάλουν και όπου συνήθως επικρατούν οι καλύτερες καιρικές συνθήκες.

Χαμηλό βαρομετρικό: Ακριβώς το αντίθετο από το υψηλό βαρομετρικό!

Χιονοκαταιγίδα: Μια κλασική καταιγίδα που αντί για βροχή δίνει χιόνι εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν.

Παγωμένη βροχή: Δεν διαφέρει από την απλή βροχή της οποίας σταγόνες πέφτουν στο παγωμένο οδόστρωμα από τις χαμηλές, υπό το μηδέν θερμοκρασίες που προϋπάρχουν, παγώνουν ακαριαία όταν έρθουν σε επαφή με το έδαφος, (άσφαλτο, πεζοδρόμια κλπ), σχηματίζοντας ένα επικίνδυνο λεπτό στρώμα πάγου που είναι δύσκολα ορατό από τους οδηγούς!

Υετός: ότι πέφτει στο έδαφος σε υγρή μορφή από τον ουρανό, όπως πχ βροχή, χιόνι, χαλάζι αλλά και η δροσιά, η πάχνη κλπ.

Θύελλα: Κύριο χαρακτηριστικό είναι ο άνεμος η ταχύτητα του οποίου αγγίζει ή και ξεπερνά τα 10 Μποφόρ ενίοτε σε συνδυασμό με βροχή ή χιόνι.

Θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις άνεμοι: Άνεμοι εντάσεως 8-9 στην Κλίμακα Μποφόρ

Σίφωνες: Φαινόμενο που συνίσταται από ένα συχνά βίαιο ανεμοστρόβιλο ο οποίος αποκαλύπτεται στην ξηρά με την παρουσία μιας νεφικής στήλης ή ανεστραμμένου νεφικού κώνου το οποίο προεξέχει συνήθως από τη βάση ενός σύννεφου καταιγίδας.

Υδροσίφωνες: Είναι σίφωνες πάνω από θάλασσα.

Στρόβιλοι και ανεμοστρόβιλοι: Το ίδιο πράγμα. Περιστρεφόμενη στήλη αέρα που ανυψώνεται από το έδαφος η οποία συχνά συνοδεύεται από μεταφορά σωματιδίων σκόνης (κονιορτοστρόβιλος).

Παγετός: Πτώση της θερμοκρασίας σε τιμή ίση ή μικρότερη από το σημείο πήξης του νερού (0 βαθμοί Κελσίου)

Ολικός παγετός: Όταν η θερμοκρασία παραμένει κάτω από το μηδέν καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου

Ποια φαινόμενα χαρακτηρίζονται ακραία και ποια η σχέση τους με την κλιματική αλλαγή;

Τα φαινόμενα οι τιμές των οποίων είναι ή πολύ μικρότερες ή πολύ μεγαλύτερες σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα από το μέσο όρο. Κατά τη διάρκεια της κλιματικής αλλαγής παρατηρούνται ολοένα και συχνότερα εμμονικές συμπεριφορές στον καιρό (π.χ. παρατεταμένη ξηρασία ή παρατεταμένες πλημμύρες, μεγαλύτερα και εντονότερα επεισόδια καύσωνα ή παγωνιάς) σε σύγκριση με το παρελθόν.

Ποια ακραία καιρικά φαινόμενα σημειώνονται περισσότερο στη χώρα μας; Εκτιμάτε ότι θα γίνουν πιο έντονα ή πιο συχνά;

Θεωρώ πως οι καύσωνες ξεκίνησαν ήδη να κάνουν τα τελευταία χρόνια πιο συχνή και πιο αισθητή την παρουσία τους τη θερινή περίοδο στη χώρα μας σε σύγκριση με το παρελθόν, κάτι που σύμφωνα με τους κλιματολόγους αναμένεται να γίνει ο κανόνας τα επόμενα χρόνια αν δεν αλλάξει κάτι.

Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν οδηγήσει σε υπερθέρμανση του πλανήτη επιτείνοντας τις αλλαγές στο κλίμα, η φύση, ωστόσο, έχει αποδείξει πως διαθέτει μηχανισμούς αντίδρασης. Τι είναι πιθανόν να ακολουθήσει, θα πρέπει να ανησυχούμε;

Στην ιστορία της γης το κλίμα έχει αλλάξει πολλές φορές και μάλιστα στα τελευταία 650.000 χρόνια υπήρξαν αποδεδειγμένα 7 κύκλοι με πιο θερμές και πιο κρύες περιόδους και αυτό δεν είχε να κάνει με ανθρωπογενείς παράγοντες.

Στις μέρες μας όμως κι αυτό είναι αποδεδειγμένο από το σύνολο πλέον των σοβαρών επιστημόνων που ασχολούνται με το κλίμα, ο πλανήτης μας θερμαίνεται πολύ ταχύτερα από τις προηγούμενες αλλαγές της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα τα φαινόμενα να είναι πιο ακραία αλλά και να έχουν τάσεις εμμονής έτσι ώστε τα οικοσυστήματα να μην μπορούν όπως είναι φυσικό να προσαρμοστούν αρκετά γρήγορα!

Η κλιματική αλλαγή είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο «κατεβαίνω» στις Ευρωεκλογές με το ΚΙΝΑΛ, μετά από την τιμητική πρόταση της κυρίας Γεννηματά, καθώς κατά την άποψή μου κρίνεται απαραίτητη πλέον η προσέγγιση-συνεργασία έρευνας και γενικότερου σχεδιασμού σε συνδυασμό με την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μόνο μ' αυτόν τον τρόπο πιστεύω ότι μπορούν να τεθούν σε σωστές βάσεις οι μελλοντικές στρατηγικές ανάπτυξης με γνώμονα πάντα την κλιματική αλλαγή, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και δεδομένης της επικρατούσας κατάστασης δεν μπορεί να αποτραπεί, αλλά στην καλύτερη περίπτωση, να μετριαστούν οι επιπτώσεις της.

Tags:
κλιματική αλλαγή, καιρός, Σάκης Αρναούτογλου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK