03:45 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Νοσοκομείο

Καμπανάκι ΙΣΑ για γρίπη: 1.200 γιατροί καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες 11 εκατ. κατοίκων

© Φωτογραφία : SOOC / Paleologos Nick
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο μεγάλος αριθμός θανάτων από γρίπη συσχετίζεται με την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τονίζει ο ΙΣΑ, καθώς τα θύματα από τη γρίπη ολοένα και αυξάνονται, καλώντας το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει άμεσα μέτρα.

Ανησυχία για την αδυναμία του Εθνικού Συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που προκαλεί η επιδημία της γρίπης εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), σημειώνοντας ότι αυτό είναι και το «γεγονός που οδηγεί στην αύξηση των θανάτων και των περιστατικών, με σοβαρές επιπλοκές».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι νεκροί από τον ιό της γρίπης ανέρχονται σε 56. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ, «η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξαιτίας των αποτυχημένων πειραματισμών του Υπουργείου Υγείας έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, να μην έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, γεγονός που έπαιξε καθοριστικά δυσμενή ρόλο, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της επιδημίας».

Ειδικότερα, όπως συνεχίζει ο ΙΣΑ, «μετά τη διακοπή των συμβάσεων, με τον ΕΟΠΥΥ των παθολόγων, των γενικών ιατρών και των παιδιάτρων στις 31/07/2018, υπάρχουν Νομοί της περιφέρειας που δεν έχουν συμβεβλημένους γιατρούς σε βασικές ειδικότητες. Την ίδια ώρα το Υπουργείο Υγείας, επέλεξε να αποδυναμώσει —κατά τη διάρκεια της επιδημίας της γρίπης- τα Κέντρα Υγείας, απολύοντας εκατοντάδες έμπειρους και καταξιωμένους ιατρούς».

Σήμερα, όπως τονίζει, 1.200 γιατροί, καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες 11 εκατομμυρίων κατοίκων, αριθμός που είναι πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε: «Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες, για το θλιβερό ρεκόρ, των θανάτων από γρίπη στη χώρα μας. Η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει αποτέλεσμα,οι ασθενείς να μη βρίσκουν πλέον εύκολα, συμβεβλημένο γιατρό. Έτσι καταφεύγουν ακόμα και με συμπτώματα απλής ίωσης, στα δημόσια νοσοκομεία προκαλώντας συμφόρηση στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Επίσης οι ασθενείς, για να μην πληρώσουν από την τσέπη τους την επίσκεψη, καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και φτάνουν στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπλοκές. Η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην πρόληψη της επιδημίας, καθώς την κρίσιμη περίοδο του Φθινοπώρου, κατά την οποία έπρεπε να γίνει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, με τη διακοπή των συμβάσεων των γιατρών, με τον ΕΟΠΥΥ, οι πολίτες είχαν χάσει την πρόσβαση, στο γιατρό που τους παρακολουθούσε».

Tags:
γρίπη, γιατροί, Υπουργείο Υγείας, ΙΣΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK