16:16 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Κυβέρνηση και αγρότες κατέληξαν σε... αδιέξοδο, με τους εκπροσώπους των μπλόκων να κάνουν λόγο για μη ικανοποίηση των βασικών τους αιτημάτων. Προς νέες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Άκαρπη απέβη η πολύωρη συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με τους αγρότες να κάνουν λόγο για «εχθρική στάση».

«Η κυβέρνηση μ' αυτή τη συνάντηση έδειξε καθαρά ότι στέκεται εχθρικά απέναντί μας, απέναντι στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους, στα λαϊκά στρώματα, ενώ την ίδια στιγμή βάζει πλάτη σε εφοπλιστές, σε βιομηχάνους» τόνισαν μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «δεν ικανοποίησε κανένα από τα βασικά αιτήματα», ενώ διαβεβαίωσε ότι «ο δικός μας ο αγώνας θα συνεχιστεί, γιατί είναι ένας αγώνας δίκαιος, γιατί τα αιτήματά μας απαντούν στο σήμερα και στο αύριο, στις αγωνίες ενός ολόκληρου κόσμου (…) και στα ζητήματα επιβίωσης που έχουμε».

Πρόσθεσε δε, ότι σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις σ' όλα τα μπλόκα, προκειμένου να ενημερωθούν οι πάντες για τα αποτελέσματα της συνάντησης και να καθοριστούν τα περαιτέρω βήματα των κινητοποιήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση αποχώρησαν, σε μία κίνηση διαμαρτυρίας, οι εκπρόσωποι του μπλόκου του Προμαχώνα, με τον Στέργιο Λίτο, πρόεδρο του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, να διαμηνύει ότι «οι Σερραίοι αγρότες μετά από πέντε ώρες κοροϊδίας και ψέματος, αποχωρούμε».

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, η αρμόδια υφυπουργός, Ολυμπία Τελιγιορίδου, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε την υιοθέτηση μίας σειράς μέτρων, προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής.

«Το πρώτο μέτρο είναι η επίλυση του ζητήματος των εργατών γης από τρίτες χώρες, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, ενώ σημείωσε ότι «έχουν δρομολογηθεί παρεμβάσεις στα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τους σπόρους και τις υπόλοιπες εισροές».

Διαβεβαίωσε παράλληλα, τους κτηνοτρόφους ότι θα εισαχθεί η ΠΟΠ Φέτα στο πρόγραμμα σίτισης στα σχολεία, διευκρινίζοντας ότι «αφορά 153.000 μερίδες καθημερινά για το 2019-2020, 300.000 μερίδες για το 2020-2021, και 600.000 για το 2021-2022».

Οι δυο πλευρές, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, συζήτησαν για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών, με τον κ. Αραχωβίτη να δηλώνει ότι ήταν «ένα από τα κύρια αιτήματα των μπλόκων την χρονιά που πέρασε». «Προς αυτή την κατεύθυνση είχαμε την χορήγηση ενισχύσεων (…) στους αιγοπροβατοτρόφους και για τα ροδάκινα και θα συνεχίσουμε και σε άλλα προϊόντα».

Για τους δασικούς χάρτες, ανέφερε ότι το πρόβλημα επιλύθηκε με τη συνεργασία των δασαρχείων, των Περιφερειών και του ΟΠΕΚΕΠΕ και υποσχέθηκε ότι «κανείς δε θα χάσει τις επιδοτήσεις του».

Υπογράμμισε επιπλέον, ότι «δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα». «Δε μπορώ να πω όμως ότι επιλύθηκαν όλα. Αυτή η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα προβλήματα, τα συζητά και προσπαθεί να δρομολογήσει λύσεις».

Σχετικά:

Λύσεις στα αιτήματά τους ζητούν από την κυβέρνηση οι αγρότες εν όψει της συνάντησης
Την Πέμπτη η συνάντηση Αραχωβίτη με τους αγρότες των μπλόκων
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες: Έκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών
Προς αποκλεισμό του κόμβου Πλατύκαμπου οι αγρότες αναμέοντας επικοινωνία με τον υπουργό
Tags:
κινητοποιήσεις, μπλόκο, αγρότες, αγροτικά προϊόντα, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Κυβέρνηση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK