02:15 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Γλυπτά του Παρθενώνα στο βρετανικό μουσείο

Αρθρογράφος του Guardian για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ας τα μοιράσουμε 50 - 50

© AFP 2019 / Leon Neal
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τη δική του πρόταση, ως λύση στο δίλημμα εάν τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να μείνουν στο Λονδίνο ή να ταξιδέψουν στην Αθήνα, καταθέτει αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian, εν μέσω της δημόσιας συζήτησης που επικρατεί γύρω από το θέμα.

«Δεν είναι απαραίτητο να ληφθεί απόφαση για το εάν (σ.σ. τα Γλυπτά του Παρθενώνα) πρέπει να μείνουν στο Λονδίνο ή να ταξιδέψουν στην Αθήνα. Υπάρχει μια ευκολότερη και ξεκάθαρη λύση: Μια μοιρασιά 50 — 50», είναι η πρόταση του αρθρογράφου του Guardian Φλόριαν Σχμιντ Γκαμπαίν.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος, σε άρθρο του με τίτλο «Η λύση του για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: Ας τα μοιράσουμε μισά — μισά», εκθέτοντας την πρότασή του, εξηγεί ότι το Βρετανικό Μουσείο θα κρατήσει μέρος των μαρμάρων και το άλλο μισό θα το πάρει η Ελλάδα. «Ασφαλώς», όπως λέει, «θα υπήρχαν διαφωνίες για το ποιος θα πάρει τι», αλλά σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτές δεν είναι διαφωνίες που δεν μπορούν να επιλυθούν».

Όπως αναφέρει, άλλωστε, τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν αποτελούνται από ένα σημαντικό κομμάτι και πολλά λιγότερο σημαντικά. «Υπάρχουν σχεδόν μόνο σημαντικά κομάτια. Πρόκειται για μια μοναδική κατάσταση — και ευκαιρία — καθώς σε πολλές περιπτώσεις η μοιρασιά δεν μπορεί να λειτουργήσει», παρατηρεί ο αρθρογράφος. 

«Η Βρετανία και η Ελλάδα θα έπρεπε να εκμεταλλευτούν αυτήν την κατάσταση και επιτέλους να βάλουν τέλος στην έχθρα τους», εκτιμά ο ίδιος. 

Μάλιστα, καταλήγοντας, σπεύδει να παραπέμψει σε απόσπασμα από τις Ευμενίδες του Αισχύλου, σημειώνοντας ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εκείνοι που εφηύραν τη λύση της μοιρασιάς. 

Tags:
γλυπτά παρθενώνα, Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK