12:56 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Πηγές από το χώρο της Δικαιοσύνης εκτιμούν ότι θα κληθούν και πολιτικά πρόσωπα να καταθέσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Τι δήλωσε η Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.

Πόρισμα — μαμούθ 3.000 σελίδων για την υπόθεση της Novartis, το οποίο συνέταξαν οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, βρίσκεται πλέον στα χέρια των Εισαγγελέων διαφθοράς το οποίο αναμένεται να φέρει ποινικές εξελίξεις τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ — ΜΠΕ από τον χώρο της Δικαιοσύνης, οι Εισαγγελείς Διαφθοράς αφού μελετήσουν τα ευρήματα των ελεγκτών, θα δρομολογήσουν τις επόμενες τους κινήσεις που όπως αναμένεται θα φέρουν ενώπιον τους για εξηγήσεις συγκεκριμένα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα πρόσωπα για τα οποία οι Εισαγγελείς έχουν ενδείξεις είναι και κάποιοι πολιτικοί, από τους δέκα ερευνώμενους, γεγονός που δρομολογεί την κλήτευση τους σε εξηγήσεις στην Εισαγγελία Διαφθοράς ώστε να καταθέσουν ανωμοτί με ερευνώμενο αδίκημα τη δωροδοκία.

Παράλληλα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως για κάποιους από τους ερευνώμενους πολιτικούς, η παράδοση του επίμαχου πορίσματος των Ελεγκτών θα αποτελέσει και το τέλος της όλης διαδικασίας ελέγχου τους, καθώς δεν προκύπτουν στοιχεία σε βάρος τους και έτσι αναμένεται οι Εισαγγελείς να ζητήσουν την αρχειοθέτηση της δικογραφίας γι' αυτούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ογκωδέστατο πόρισμα, είναι το πρώτο των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και καλύπτει ένα μόνο μέρος από το σκέλος της υπόθεσης, αυτό που αφορά τη λεγόμενη τιμολόγηση φαρμάκων για μία περίοδο από το 2006 έως το 2014 με τα περισσότερα ωστόσο από αυτά, να αφορούν τη διετία 2012-2014.

Πηγές του Εφετείου, αναφέρουν ότι το πόρισμα καλύπτει μία τεράστια έρευνα στοιχείων και συγκρίσεων για μόνο πέντε φάρμακα της ελεγχόμενης εταιρίας και την τιμολόγηση τους στην Ελλάδα. Τα εν λόγω σκευάσματα ανήκουν στα ιδιαίτερα ακριβά, με κόστος που ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ, για καρκινοπαθείς ή για ασθενείς με σοβαρά θέματα όρασης.

Το ογκώδες υλικό που συνέλεξαν οι Ελεγκτές, που εποπτεύονται από την Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, φέρεται να περιέχει εκατοντάδες στοιχεία από πολλές πηγές, όπως τον ΕΟΦ αλλά και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ, τα οποία έχουν διασταυρωθεί και αξιολογηθεί προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες κρατικών λειτουργών. Οι εκτιμήσεις των Ελεγκτών για το θέμα της τιμολόγησης ή υπερτιμολόγησης συγκεκριμένων φαρμάκων θα βοηθήσουν την Εισαγγελία Διαφθοράς όχι μόνο να αποδώσει ποινικές ευθύνες, όπου απαιτείται, αλλά και να προχωρήσει σε μία πρώτη πιο εμπεριστατωμένη εκτίμηση της ζημιάς του Δημοσίου από την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία ανεπίσημα ακόμα εκτιμάται σε πολλά δισ. ευρώ.

Παπασπύρου: Ενδελεχή και κοπιαστική εργασία το πόρισμα

Η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε το πόρισμα «ενδελεχή και κοπιαστική εργασία». Εξήγησε ότι οι επιθεωρητές εξέτασαν ηλεκτρονικά αρχεία και βρήκαν κωδικές ονομασίες με τις οποίες συνεννοούνταν οι υπάλληλοι που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Επειδή πρόκειται για προανακριτικό υλικό η γενική επιθεωρήτρια δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Όταν ρωτήθηκε για το αν εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα είπε ότι «οι επιθεωρητές ερευνούν τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι θέμα της δικαιοσύνης να απαντηθεί αν αυτοί οι ανώτεροι λειτουργοί είχαν σχέσεις και ήταν σε συνεννόηση με πολιτικούς».

Σχετικά:

Παπαχριστόπουλος στο Sputnik: Πολιτικοί θα κληθούν σαν ύποπτοι για τη Novartis
Σε ποιους επιρρίπτει ευθύνες ο Αγγελής για τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis
Υπόθεση Novartis: Έρευνα σε βάρος Μανιαδάκη και για άλλα αδικήματα
Υπόθεση Novartis: Έτοιμος να απολογηθεί δηλώνει ο Μανιαδάκης, επέστρεψε στον Διόνυσο
Tags:
φάρμακα, πόρισμα, Εισαγγελία Διαφθοράς, Novartis, Μαρία Παπασπύρου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK