21:10 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Κατάρρευση μεγάλου τμήματος του Επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου στα Χανιά

Έβρεχε ασταμάτητα στην Κρήτη επί 41 ώρες

© Φωτογραφία : flashnews.gr
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Έπεσαν περισσότερα από 80 εκατ. κυβικά μέτρα νερού σε μια περιοχή έκτασης περίπου 140 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ανιχνεύθηκαν περισσότεροι από 15.500 κεραυνοί κατά το τριήμερο 24-26 Φεβρουαρίου.

Χωρίς σταματημό έβρεχε για περίπου 41 ώρες στην Κρήτη, το τριήμερο 24 έως 26 Φεβρουαρίου οπότε και προκλήθηκαν σοβαρότατες καταστροφές, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo.

Είναι ενδεικτικό ότι στους δύο σταθμούς του ΕΑΑ/meteo.gr στην Ασή Γωνιά και στου Ασκύφου για περίπου 41 συνεχόμενες ώρες έπεφτε βροχή χωρίς καμία διακοπή. Η μεγαλύτερη ένταση καταγράφηκε και στους δύο σταθμούς στο εξάωρο μεταξύ 06:30-12:30 του πρωινού της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι μόνο στα ανατολικά κράσπεδα των Λευκών Ορέων, μια περιοχή έκτασης περίπου 140 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έπεσαν περισσότερα από 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, χωρίς να υπολογισθούν οι ποσότητες που έπεσαν στο υπόλοιπο πολύ μεγαλύτερο τμήμα του νομού Χανίων.

Εξάλλου στη διάρκεια του τριημέρου 24-26 Φεβρουαρίου το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανίχνευσε συνολικά περισσότερους από 15.500 κεραυνούς στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανάλυση των στοιχείων δείχνει το ρόλο της τοπογραφίας στην συγκέντρωση του μεγαλύτερου όγκου βροχής στα Λευκά Όρη, με δύο διακριτές περιοχές.

Η πρώτη ήταν στα ανατολικά Λευκά Όρη με ύψος βροχής μεγαλύτερο των 500 χιλιοστών, όπου βρίσκονται και οι δύο σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι οποίοι κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής (Ασή Γωνιά με 558 χιλιοστά και Ασκύφου με 596 χιλιοστά).

Η δεύτερη στην περιοχή του Σέμπρωνα στα βορειοδυτικά κράσπεδα των Λευκών Ορέων, όπου ο σταθμός κατέγραψε 496 χιλιοστά βροχής. Μεταξύ αυτών των δύο περιοχών με τη μέγιστη βροχόπτωση λειτουργεί ο σταθμός του ΕΑΑ/meteo.gr στο Ξυλόσκαλο, στην είσοδο στο Φαράγγι της Σαμαριάς, ο οποίος όμως, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, δεν έχει ακόμα στείλει τις μετρήσεις βροχής του τριημέρου.

Σχετικά:

«Εικόνα» καταστροφής στην Κρήτη (Βίντεο)
Πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχόπτωσης στην Κρήτη: Οι τρεις λόγοι που «πνίγηκε» το νησί
Εικόνες βιβλικής καταστροφής, αγωνία για τον αγνοούμενο στην Κρήτη (βίντεο, φωτογραφίες)
Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία στην Κρήτη (Βίντεο)
Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κρήτη: Αγνοείται 61χρονος, κατέρρευσαν γέφυρες
Tags:
κεραυνοί, καταστροφές, βροχή, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κρήτη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK