04:32 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 30
Βρείτε μας

Σάτυροι, Μαινάδες και Βακχίδες, πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας το περασμένο Σάββατο κρατώντας φαλλούς και φέρνοντας στην Αθήνα μια αίσθηση διονυσιακής γιορτής.

Τα Φαλληφόρια γιόρτασαν και φέτος δεκάδες Αθηναίοι που μεταμφιεσμένοι σε μυθικά πλάσματα γιόρτασαν τις Απόκριες με έναν αρχαιοελληνικό τρόπο.

Οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας ήταν γεμάτοι εκστασιασμένους συμμετέχοντες που κρατούσαν φαλλούς και έπαιζαν αρχαία μουσικά όργανα ενώ της πομπής ηγούνταν ένας μεγάλος κόκκινος φαλλός, το σύμβολο της διονυσιακής γιορτής.

Τα Φαλληφόρια ή Φαλλαγώγια ονομαζόταν μια αρχαία ελληνική γιορτή προς τιμήν του θεού Διόνυσου με οργιαστικό χαρακτήρα, στην Αθήνα
© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
Τα Φαλληφόρια ή Φαλλαγώγια ονομαζόταν μια αρχαία ελληνική γιορτή προς τιμήν του θεού Διόνυσου με οργιαστικό χαρακτήρα, στην Αθήνα

Η πομπή συνήθως ξεκινά κάτω από την Ακρόπολη και κάνει το γύρο του κέντρου, όπως στην αρχαία Αθήνα, προς τιμήν του θεού Διονύσου.

Η γιορτή λάμβανε χώρα στην Αρχαία Ελλάδα κατά το μήνα Ποσειδεώνα και αποτελούσε αφορμή για να εορταστεί η νέα παραγωγή των κρασιών, με πρωτοστάτη της πομπής τον ξύλινο φαλλό, σύμβολο γονιμότητας και παραγωγικότητας.

Οι συμμετέχοντες, οι αποκαλούμενοι «εορταστές», έβαφαν τα πρόσωπά τους ή φορούσαν προσωπεία και φορούσαν στεφάνια από κισσό.

Αφού έπιναν το νέο κρασί της χρονιάς χόρευαν και τραγουδούσαν τραγούδια βωμολοχικού περιεχομένου.

Tags:
φαλλός, Διόνυσος, γιορτή, αρχαιοελληνικό, Φαλληφόρια, Αθήνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK