ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Οργή από τις απαντήσεις των Αρχών σε πολίτες που εκλιπαρούσαν για βοήθεια. Χάος και ασυνεννοησία καταδεικνύει το πόρισμα - κόλαφος για την τραγωδία στο Μάτι.

Ασυνεννοησία, λάθη, παραλήψεις αλλά και προσβλητικές συμπεριφορές προς τους πολίτες βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσω των περιγραφών που υπάρχουν στις 293 σελίδες του πορίσματος για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που οδήγησε στο θάνατο 100 ανθρώπων.

Το πόρισμα αναφέρει με λεπτομέρεια τις κινήσεις του κάθε φορά ξεχωριστά, τις ενέργειές τους κατά τη διάρκεια της φωτιάς και την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ τους.

«Είναι τέτοιας βαρύτητας και βαθμού η έλλειψη οργάνωσης, που ακόμη κι αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πυρκαγιά είναι βέβαιο, ότι ίδια κατάσταση θα επικρατούσε και σε πιο απλά συμβάντα», αναφέρεται στο πόρισμα σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Αγένεια και κυνικότητα των αρχών στους τρομοκρατημένους πολίτες

«Έρχονται κυρία μου, έρχονται, το κέρατο μου, έρχονται», «αυτό σας λέω κυρία μου, ό,τι μπορούμε κάνουμε, 15 αυτοκίνητα, 20 έρχονται, μακάρι να γεννήσουμε και άλλα»,

«Δεν κατάλαβα το ύφος σας κύριε… όχι, όχι τι είστε εσείς, τι δεν καταλάβατε, πολίτης είμαι, έχετε υποχρέωση, τι είσαστε, μαγαζί σας είναι η Πυροσβεστική, δεν το κατάλαβα;… και εγώ δεν το κατάλαβα».

«Εντάξει δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε κινδυνεύει κάποιος, μπορεί να κινδυνεύει κάποιος άνθρωπος, θα το δούμε έτσι; Θα ρθει», «Καπνό… την Αττική ο καπνός μην παραπονιέστε και φωνάζετε όλοι».

Εξοργιστικός είναι και αυτός ο διάλογος που περιλαμβάνεται στο πόρισμα:

«Θέλω τροχαία στα φανάρια στη διασταύρωση στη Ραφήνα. Ο παππούς θα πεθάνει εκεί μέσα».

«Είναι να πεθάνει ο παππούς».

Χαοτικές και στις ενσύρματες επικοινωνίες.

«Ρε καταλαβαίνεις τι σου λέμε τόση ώρα; Σας καλώ τόση ώρα να ρίξουν τα εναέρια, γιατί δεν μπορεί να πιάσει»;

«Δεν έχετε ασύρματο να μιλήσετε με τα εναέρια»;

Σοβαρότατες οι παραλείψεις

Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι στο Μάτι με τις συνθήκες που υπήρχαν γύρω στις 18.30 μμ, δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα για δράση οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, καθώς η υλοποίηση του μέτρου «θα είχε τραγικά αποτελέσματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που επήλθαν». Αναφέρουν ωστόσο, πως αν είχε ληφθεί η απόφαση γύρω στις 17.00 μμ, οπότε υπήρξε ενημέρωση από ελικόπτερο επιτήρησης ότι η φωτιά στο Νταού Πεντέλης είναι γύρω από σπίτια και ότι κινείται ανατολικά και θα απειλήσει σπίτια, οι πιθανότητες οργανωμένης απομάκρυνσης θα ήταν «εξαιρετικά θετικές».

 

Σχετικά:

Πόρισμα εισαγγελέων για το Μάτι: Έλλειψη συντονισμού και λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία
Κάτοικος στο Μάτι ξεσπά κατά δημοσιογράφου: «Άντε γαμ…» (Βίντεο)
Αντιπαράθεση για τις διώξεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι
ΝΔ για Μάτι: Οι διώξεις εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση
Ποινικές διώξεις σε 20 άτομα για τη φωτιά στο Μάτι
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η WWF δεν ζητάει μόνο like, ο Έλληνας δεν μαθαίνει από το Μάτι
Απαλλαγή και από τον φετινό ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες των πυρκαγιών στο Μάτι
Tags:
διάλογος, πόρισμα, πυρκαγιά, Μάτι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK