11:47 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

«Η ρωσική πλευρά δεν ασκούσε ποτέ και δεν πρόκειται να ασκήσει πολιτικές πιέσεις στην ελληνική δικαιοσύνη», επεσήμανε η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα, με αφορμή την υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ.

Τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ περί άσκησης πίεσης από μέρους της Ρωσίας στην ελληνική Δικαιοσύνη σε σχέση με την υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ, απέρριψε η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.

«Η ρωσική πλευρά δεν ασκούσε ποτέ και δεν πρόκειται να ασκεί πολιτικές πιέσεις στην ελληνική δικαιοσύνη, ούτε για την έκδοση στη Ρωσία του υπηκόου της Αλεξάντρ Βίννικ, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες στη χώρα μας για εγκληματικές πράξεις, ούτε με κάποια άλλη αφορμή», υπογράμμισε η πρεσβεία της Ρωσίας, σε μήνυμά της που ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα, ζητώντας να μην διαστρεβλώνονται οι δηλώσεις της.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση μετά από σχετική τοποθέτηση του εκπροσώπου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Μπιλ Μουράντ, στο liberal.gr. Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ σέβονται την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι δεν έχει ασκήσει πιέσεις σε σχέση με την υπόθεση του Βίνικ και κάλεσε τη Ρωσία να πράξει το ίδιο. 

Αυτό, αφ'ότου ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας, Γιούρι Τσάικα, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ελλάδα, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τον Μιχάλη Καλογήρου, ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης τον διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα εξετάσει το θέμα της έκδοσης του Αλεξάντερ Βίνικ με «τον πιο αμερόληπτο τρόπο, αντικειμενικά και ανεξάρτητα από εξωτερική πίεση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γενικός Εισαγγελέας Ρωσίας: Ο Καλογήρου θα εξετάσει αντικειμενικά το θέμα του Βίνικ

Ο Βίνικ κρατείται από την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2017, κατ'όπιν αιτήματος των ΗΠΑ για διάφορες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και για ξέπλυμα χρήματος, μέσω πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Σημειώνεται ότι βρίσκεται υπό κράτηση για πάνω από 18 μήνες, χωρίς να οδηγείται σε δίκη, κάτι που συνιστά παραβίαση της ελληνικής νομοθεσίας. Από τις 26 Νοεμβρίου του 2018 πραγματοποιεί απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας παραβίαση των δικαιωμάτων του. Στα τέλη Φεβρουαρίου, μεταφέρθηκε σε ειδική κλινική, αφού εμφάνισε προβλήματα υγείας, μετά την πολύμηνη απεργία πείνας. 

Tags:
Πρεσβεία της Ρωσίας, Γιούρι Τσάικα, Μπιλ Μουράντ, Μιχάλης Καλογήρου, Αλεξάντερ Βίνικ, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK