ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι χαρούμενη για τη σημερινή εικόνα, παρά τη δουλειά που έχει γίνει. Ως προς την προαναγγελία προκαταρτικής επιτροπής από την πλευρά της ΝΔ, απάντησε πως πρόκειται για επικοινωνιακά τρικ «που για μια σειρά από θέματα, όπως αυτό του κ. Γεωργιάδη θέλουν να αλλάξουν την ατζέντα».

«Δεν πρέπει να μιλήσει κανείς» για το αίσθημα θυμού και παραπόνου που κυριαρχεί στο Μάτι τόνισε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης θεωρώντας δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των πολιτών καθώς, όπως είπε, χάθηκαν ζωές και περιουσίες.

Στηλίτευσε τη στάση της ΝΔ, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό, επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα. Ως προς τις ευθύνες που επιρρίπτει το σύνολο της αντιπολίτευσης στην Ρένα Δούρου, ο υπουργός είπε πως θα πρέπει να ολοκληρωθούν πρώτα οι δίκες για διαπιστωθεί ποιος έχει την ευθύνη, ενώ τόνισε πως ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ζητηθεί η παραίτηση περιφερειάρχη ή δημάρχου για φονικές πυρκαγιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εξοργιστικοί οι διάλογοι την ώρα της τραγωδίας στο Μάτι

Μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7, ο κ. Σπίρτζης είπε πως είναι λογική η στάση των κατοίκων του Ματιού και τόνισε πως «πρέπει κανείς να αναλογιστεί τι έχει πάει στραβά όλα αυτά τα χρόνια».

Όπως τόνισε, το χρονοδιάγραμμα δεν εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση, «διότι η ελληνική κυβέρνηση και η Πολιτεία έχουν προβλέψει επαρκέστατες αποζημιώσεις, προκειμένου να μπορέσουν να βγάλουν τις άδειές τους, προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν τις επισκευές τους».

«Έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής 550 άδειες, συλλέγει τον αμίαντο, που ήταν ευθύνη επίσης των ιδιοκτητών, για να μην υπάρχει πρόβλημα με την δημόσια υγεία, ενώ όποιος ιδιοκτήτης θέλει να κατεδαφίσει το σπίτι του και να προχωρήσει σε επισκευές και ανακατασκευές, απευθύνεται στο ελληνικό Δημόσιο και οι αποζημιώσεις καταβάλλονται από αυτό, ενώ μέχρι στιγμής το υπουργείο έχει δεχτεί περίπου 300 αιτήσεις για νέες άδειες» σημείωσε.

Επανάφερε το θέμα της άναρχης δόμησης στην περιοχή, με την έλλειψη οδικών προσβάσεων που κατέστησε δύσκολο τον απεγκλωβισμό του κόσμου. Όπως είπε ο υπουργός Υποδομών, «γίνονται όλες οι νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις για να αποκτήσει η περιοχή το οδικό δίκτυο που έπρεπε να έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πόρισμα εισαγγελέων για το Μάτι: Έλλειψη συντονισμού και λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία

Για το σύνολο των εργασιών και των έργων που υλοποιούνται στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι η περιοχή εδώ και οκτώ μήνες είναι ένα εργοτάξιο — και η εικόνα σήμερα σε σύγκριση με αυτή των πρώτων ημερών μετά την καταστροφή, είναι εντελώς διαφορετική.

Ωστόσο ο κ. Σπίρτζης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι χαρούμενη για τη σημερινή εικόνα, παρά τη δουλειά που έχει γίνει.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το σοκ που προκάλεσε στην κοινή γνώμη το εισαγγελικό πόρισμα, ο κ. Σπίρτζης ξεκαθάρισε πως «επί της ουσίας, αυτό που ζήσαμε ήταν σοκαριστικό και όχι αυτό καθαυτό το πόρισμα».

Η καταστροφή αυτή, σημείωσε ο υπουργός, πρέπει να αποτελέσει αφορμή για να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση από την οποία να προκύψουν πολιτικά συμπεράσματα.

«Εμείς λέμε και το έχουμε αποδείξει με τις δράσεις μας εδώ και τέσσερα χρόνια, πως πρέπει να υπάρξει πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, πρέπει να υπάρξουν τα σχέδια πόλης που δεν υπήρχαν, να μην υπάρχει αυτή η πολιτική γης που υπήρχε, να μην υπάρχουν στρεβλώσεις, που αυτή η περιοχή στην οποία θρηνήσαμε 100 νεκρούς, ήταν το πρότυπο των στρεβλώσεων. Η ΝΔ τι λέει; Λέει ότι θέλει μικρότερο κράτος ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση στις αρμοδιότητες που της έχουν δοθεί δεν μπορεί να ανταποκριθεί — και σήμερα επικοινωνιακά λέει ότι επειδή θα γίνουν προσλήψεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ότι γίνεται για προεκλογικούς λόγους, για τον Οκτώβρη. Πώς λοιπόν θα αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις, δίχως προσωπικό, δίχως εξοπλισμό, τι προτείνει η ΝΔ;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βίντεο της ΝΔ για το Μάτι με το «χρονικό παραπλάνησης των πολιτών από την κυβέρνηση»

Ως προς την προαναγγελία προκαταρτικής επιτροπής από την πλευρά της ΝΔ, ώστε να αποδοθούν ευθύνες, ο κ. Σπίρτζης απάντησε πως πρόκειται για επικοινωνιακά τρικ της ΝΔ «που για μια σειρά από θέματα, όπως αυτό του κ. Γεωργιάδη, στενού συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, θέλουν να αλλάξουν την ατζέντα».

Σχετικά:

Φονικές πυρκαγιές στην Αττική
Tags:
οικοδομικές άδειες, αποζημιώσεις, κατεδαφίσεις, πόρισμα, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Περιφέρεια Αττικής, Ρένα Δούρου, Χρήστος Σπίρτζης, Μάτι, Ανατολική Αττική
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK