21:49 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ανδρέας Ξανθός, Έφη Αχτσιόγλου και Παύλος Πολάκης

Αχτσιόγλου – Πολάκης: Σχεδόν 241 εκατ. δεν εισπράχθηκαν από φαρμακευτικές μεταξύ 2006-2010

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Οι κ. Αχτσιόγλου και Πολάκης έκαναν λόγο για «αυτονόητες πολιτικές ευθύνες» που βαραίνουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες, όπως αναφέρθηκε, «άφησαν για σειρά ετών στα αζήτητα χρήματα που έπρεπε να αποδοθούν στο Δημόσιο».

Βολές κατά των κυβερνήσεων της περιόδου από το 2006 έως το 2010 εξαπέλυσε η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Εργασίας και Υγείας για «σημαντική ζημία» του Δημοσίου από μη σύννομες πράξεις και παραλείψεις.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ανέφεραν ότι το Δημόσιο δεν εισέπραξε τα ποσά που θα έπρεπε να έχει εισπράξει από φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του rebate, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί σημαντικά.

Όπως αναφέρθηκε «οι πολιτικές ευθύνες είναι, προφανώς, αυτονόητες όταν δεν διασφαλίζεται η είσπραξη χρημάτων τα οποία οφείλονται στο Δημόσιο. Οι πολιτικές αυτές ευθύνες βαραίνουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις που άφησαν για σειρά ετών στα αζήτητα χρήματα που έπρεπε να αποδοθούν στο Δημόσιο».

Το ζήτημα αφορά 250 φαρμακευτικές όπως έκανε γνωστό η κ. Αχτσιόγλου, ενώ το συνολικό ποσό που δεν εισπράχθηκε από το Δημόσιο, για διάφορους λόγους, όχι σύννομους όπως αναφέρθηκε, ανέρχεται σε περίπου 241 εκατομμύρια ευρώ.

Αφορμή για τον έλεγχο θέμα ήταν ερωτήματα που τέθηκαν, στο πλαίσιο Προκαταρκτικής Εξέτασης, από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης προς τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν στη συνέντευξη Τύπου:

Για τα έτη 2006-2007 τα ποσά δεν εισπράχθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες διότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθόριζε τις οφειλές ακυρώθηκε αργότερα από το ΣτΕ για τυπικούς λόγους, μετά από προσφυγή των φαρμακευτικών εταιρειών. Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση, παρότι όφειλε να το πράξει, με αποτέλεσμα τα ποσά της περιόδου εκείνης να μην εισπραχθούν ποτέ. Τα συνολικά οφειλόμενα ποσά της περιόδου 2006-2007 ήταν ύψους 134 εκατομμυρίων 400 χιλιάδων ευρώ.

Για το έτος 2008 δεν εκδόθηκε ποτέ Κοινή Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα εκείνη τη χρονιά να μην εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ που το Δημόσιο δικαιούνταν να λάβει από το rebate.

Για την περίοδο 2009 έως και 2010 διαπιστώσαμε ότι αν και καθορίστηκαν οι οφειλές, με βάση νεότερο νόμο και νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, ωστόσο ορισμένα ποσά εξ αυτών ούτε εισπράχθηκαν ούτε βεβαιώθηκαν στην εφορία ως οφειλές των εταιρειών που δεν κατέβαλαν αυτά που όφειλαν. Οι οφειλές αυτές ανέρχονται για τα έτη αυτά σε 40 εκ. ευρώ.

Αναλυτικά τα μη εισπραχθέντα ποσά, σύμφωνα πάντα με τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, ανέρχονται κατά έτος ως εξής:

— Για το 2006 και για το 2007 περίπου 134 εκατομμύρια ευρώ
— Για το 2008 (κατ' εκτίμηση) 67,2 εκατομμύρια ευρώ.
— Για το 2009 υπόλοιπο ποσού 17,5 εκατομμύρια ευρώ.
— Για το 2010 υπόλοιπο ποσού 22,2 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό για το ζήτημα ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, ενώ έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες να γίνει έλεγχος για το θέμα καθ' όλη τη συγκεκριμένη περίοδο και να σταλεί αναλυτικός φάκελος με στοιχεία στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, πράγμα το οποίο έγινε.

Ακόμα, έχει υποβληθεί σχετικό ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και έδωσα εντολή στις υπηρεσίες να διαθέσουν άμεσα όλα τα απαραίτητα στοιχεία και δεδομένα στο ΝΣΚ. Το θέμα θα εξεταστεί στην ολομέλεια του ΝΣΚ στις 21 Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά τη διετία 2009-2010 τα ποσά του rebate που δεν είχαν εισπραχθεί ή βεβαιωθεί ως οφειλόμενα, έχουν ήδη βεβαιωθεί στην εφορία. «Τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε βεβαιώσει 26,4 εκατ. ευρώ για τα έτη 2009 —2010 και ολοκληρώνουμε με τη βεβαίωση των υπολοίπων» όπως αναφέρθηκε.

Για τα έτη 2006-2007-και 2008, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα εξασφαλίζει ότι το Δημόσιο θα λάβει τα ποσά που δικαιούται για το rebate των ετών 2006-2007-2008.

«Όλα τα ποσά που οφείλονται στο Δημόσιο θα αναζητηθούν και θα εισπραχθούν. Με νομοθετική παρέμβαση θα καλύψουμε τα έτη που έμειναν ουσιαστικά χωρίς εφαρμογή του rebate και με βεβαιώσεις ποσών καλύπτουμε ήδη όσα δεν αποδόθηκαν στο Δημόσιο» υπογραμμίστηκε.

Tags:
φαρμακευτική, φάρμακα, Δημόσιο, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Εργασίας, Παύλος Πολάκης, Ανδρέας Ξανθός, Έφη Αχτσιόγλου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK