09:59 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από ,
180
Βρείτε μας

Ο Αντρέας Ανθόπουλος είδε το χόμπι του επαγγελματικά σε μία αντικειμενικά δύσκολη χρονιά για νέα ξεκινήματα, αλλά δικαιώθηκε. Άλλωστε όπως μας λέει οι γραμμές των παλιών επίπλων είναι τέτοιες που τα καθιστούν διαχρονικά και όσο τα συντηρείς και τα κρατάς στη ζωή θα είναι κοσμήματα.

Το 2014, μια αντικειμενικά δύσκολη χρονιά για νέα ξεκινήματα, επέλεξε να δει επαγγελματικά το χόμπι του για την αναπαλαίωση και το «πείραγμα» παλαιών επίπλων. Μιλάει γι' αυτά με ενθουσιασμό, ενώ κάποια τα χρησιμοποιεί και ως καμβά για τη δική του συλλογή.

Η βασική ιδέα ήταν να φτιάχνει ιδιαίτερα έπιπλα, μοναδικά, παλιά, φερμένα στο σήμερα. Λόγω σχεδόν ανύπαρκτου κεφαλαίου προέκυψε το εργαστήρι αναπαλαίωσης, μεταποίησης, μετατροπής, ταπετσαρίας παλιών επίπλων.

Όπως μας εξηγεί ο δημιουργός του Under Construction Ανδρέας Ανθόπουλος «δεν ήταν καθόλου εύκολο να ανοίξει ο χώρος. Άνοιξε ουσιαστικά χωρίς καθόλου κεφάλαιο δειλά-δειλά και μετά η δουλειά διαδόθηκε. Έχουμε τη σελίδα στο Facebook, Under Construction at Athens και από εκεί ανεβάζαμε πράγματα που φτιάχναμε, έτσι άρχισε να μας μαθαίνει ο κόσμος. Επίσης συνεργαζόμαστε και με μεγάλα παλαιοπωλεία που μας πρότειναν στους πελάτες τους».

Πριν το εργαστήρι ο Αντρέας δούλευε σε διαφορετικές δουλειές αλλά η αγάπη για το παλιό πάει πολλά χρόνια πίσω. Μάζευε έπιπλα από το πεζοδρόμιο, από τα σκουπίδια, αντικείμενα που «κάτι του έλεγαν» και ήθελε να επέμβει πάνω τους. Το σπίτι δεν ήταν πλέον αρκετό.

Η μόδα του vintage ήρθε από τα μαγαζιά και άρχισε να εξαπλώνεται.

«Μπορεί να δεις ένα έπιπλο παλιό και να μην σου κάνει τίποτα εκείνη την ώρα και να λες είναι παλιό. Είμαστε και βομβαρδισμένοι από διαφημίσεις και κάπως έτσι ο κόσμος πήγαινε στο εύκολο».

«Το vintage ξεκίνησε σαν μόδα από τα μαγαζιά και από εκεί αγαπήθηκε και μπήκε σαν σκέψη. Υπήρχε και κόσμος που είχε κομμάτια στο σπίτι του από τους παππούδες, τους γονείς». Τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν οικονομικά και η ιδέα της ανακύκλωσης και συντήρησης άρχιζε να εκτοπίζει τη νοοτροπία της σπατάλης.

Παλιά έπιπλα
© Sputnik /
Παλιά έπιπλα

Για τον Ανδρέα, το vintage, σε ό,τι αφορά το έπιπλο δεν είναι μόδα που θα περάσει. «Πιστεύω ότι οι γραμμές των παλιών επίπλων είναι τέτοιες που θα υπάρχουν πάντα, οι γραμμές τους καθορίζουν μία εποχή. Όσο τα συντηρείς και τα κρατάς στη ζωή θα είναι κοσμήματα» μας λέει.

Ένα παλιό αντικείμενο, μας εξηγεί, έχει ιστορία πίσω του. «Και δεν είναι μόνο η ιστορία, είναι ότι αν μπεις στη διαδικασία να το μεταποιήσεις βγαίνει ένα υπέροχο αποτέλεσμα, μπορεί να βγει και αριστούργημα».

«Τέτοια έπιπλα δεν επαναλαμβάνονται. Από θέμα ποιότητας, από θέμα σχεδίων, πλέον όλα είναι φασόν, βγαίνουν όλα τα ίδια. Αναπαράγονται παλιές κόπιες αλλά όχι με την ίδια υφή, τα σκαλίσματα, τα διακοσμητικά και φυσικά την ποιότητα των ξύλων. Δεν υπάρχουν ξύλα. Σήμερα για να πεις ότι θα αγοράσεις ένα έπιπλο μασίφ ξύλο θα το χρυσοπληρώσεις» ξεκαθαρίζει.

Η δουλειά της αναπαλαίωσης και της μετατροπής δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια σχολή, είναι δουλειά που τη μαθαίνεις στην πράξη». Ο ίδιος ήταν βοηθός σε διάφορούς τεχνίτες.

Πέρα από τη γνώση και την εμπειρία τα δύο συστατικά που ο Αντρέας θεωρεί απαραίτητα είναι η πολύ υπομονή και η αγάπη.

«Είναι δύσκολη δουλειά. Ειδικά η προεργασία, θέλει αγάπη και πάρα πολύ υπομονή. Γιατί μπορεί να κάνεις την προεργασία σε ένα έπιπλο και να σου βγάλει πρόβλημα ή να στο βγάλει το πρόβλημα λίγο πριν το τελειώσεις και να το πας πάλι από την αρχή» μας εξηγεί.

Η αναπαλαίωση ή η μετατροπή σίγουρα δεν είναι ακριβή υπάρχει όμως μία σημαντική λεπτομέρεια. «Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ένα παλιό αντικείμενο με ένα καινούριο. Να συγκρίνουμε ένα έπιπλο που έχει πίσω του χρόνια, δεκαετίες ίσως, με ένα καινούριο. Ούτε την ποιότητα του ξύλου ούτε την γραμμή του. Δεν συγκρίνονται».

Αναπαλαίωση επίπλων
© Sputnik /
Αναπαλαίωση επίπλων

Πάντως για τον ίδιο η ανταμοιβή δεν έχει να κάνει τόσο με χρήματα. «Η ανταμοιβή δεν είναι τόσο το χρηματικό είναι όταν βλέπεις έναν άνθρωπο να έρχεται να παραλάβει το έπιπλό του, ενώ ξέρει τι ύφασμα θα μπει, τι χρώμα θα βάλει, τα ξέρει όλα, όταν το βλέπει ολοκληρωμένο μένει με ανοιχτό το στόμα. Αυτό για μένα είναι η καλύτερη πληρωμή» περιγράφει.

Οι πελάτες του μπορεί να είναι οι πάντες καθώς δεν υπάρχει target group. «Έρχονται παιδιά που μπορεί να μην ξέρουν την ιστορία αλλά αγαπάνε πολύ τα έπιπλα, ή θέλουν να έχουν έστω ένα κομμάτι σπίτι τους και υπάρχουν και μεγάλοι άνθρωποι» που θέλουν να συντηρήσουν ή να ανανεώσουν τα έπιπλά τους.

Η διαδικασία είναι απλή, ενώ ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η δουλειά σε ένα έπιπλο εξαρτάται από την αρχική του κατάσταση. Οι επιλογές είναι πολλές. «Μπορεί να κρατήσει την αισθητική που είχε, να γίνει μία αναπαλαίωση δηλαδή, ή να το αλλάξει εντελώς, να του αλλάξει χρώμα, υφές, ξύλα, χρώματα, να κάνει πατίνες, διχρωμίες, τριχρωμίες. Εμείς τον συμβουλεύουμε και πάντα ζητάω εικόνα του χώρου για να μπορώ να βοηθήσω».

Ο ίδιος κυνηγάει τη μοναδικότητα και γι' αυτό εκτός από τα αντικείμενα ιδιωτών και επαγγελματιών, κάθε χρόνο βγάζει μία συλλογή μόνο με παλιά έπιπλα. Τα διαλέγει, τα αγοράζει και μετά τα…μεταμορφώνει.

Tags:
αναπαλαίωση, vintage, έπιπλα, Ελλάδα, Αθήνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK