Καμένα αυτοκίνητα στο Μάτι

«Στο Μάτι συνέβη το χειρότερο δυνατό σενάριο»

© Φωτογραφία : Nick Paleologos / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10

Για έναν μοναδικό συνδυασμό συνθηκών και φαινόμενων στην καταστροφή στο Μάτι μίλησε η δασολόγος Βασιλική Βαρελά, τονίζοντας ότι συνέβη «το χειρότερο δυνατό σενάριο».

Στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι υπήρξε ένας συνδυασμός συνθηκών μοναδικός για να πραγματοποιηθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, με συνέπεια τη φονική καταστροφή, εκτιμά η εκπρόσωπος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), δασολόγος Βασιλική Βαρελά, μιλώντας στο Δεύτερο Επιστημονικό Φόρουμ για τη Μείωση της Διακινδύνευσης από Καταστροφές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την κ. Βαρελά, παρότι η ένταση του ανέμου στο Μάτι δεν ήταν ασυνήθιστη για την περιοχή, αυτό που αιφνιδίασε ήταν η διεύθυνση από τα δυτικά, κάτι όχι συνηθισμένο.

Οι προσομοιώσεις σε υπολογιστές από το ΚΕΜΕΑ, όπως είπε, έδειξαν ότι αν είχαν επικρατήσει άνεμοι βόρειοι ή νότιοι, πιθανότατα η πυρκαγιά θα είχε κάψει μεγαλύτερη έκταση, αλλά ο οικισμός δεν θα είχε υποστεί αυτή την καταστροφή.

Τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ζώνη μείξης δασών και οικισμών, όπως στο Μάτι, γι' αυτό χρειάζονται προσοχή. Στις περιοχές αυτές υπάρχει έλλειμμα πολεοδομικού και αντιπυρικού σχεδιασμού, συγκέντρωση μεγάλων φορτίων καύσιμης ύλης που σε συνδυασμό με την άναρχη δόμηση, συνιστά συνεχή απειλή για την ασφάλεια των κατοίκων.

Η δασολόγος υπογράμμισε την ανάγκη να καταρτιστούν ειδικά σχέδια ασφάλειας και προστασίας των πολιτών, τα οποία θα ενσωματωθούν στα γενικότερα σχέδια χωροταξίας και ανάπτυξης των περιοχών.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα τα καταφέρνει πολύ καλά στην αντιμετώπιση των σεισμών, αλλά υστερεί στις πλημμύρες και στις πυρκαγιές, τόνισε, από τη μεριά του, ο δρ Μιχάλης Διακάκης, συνεργάτης του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα και ερευνητής στο Εργαστήριο Μελέτης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωολογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι ακόμη αισθητές οι επιπτώσεις από την επίσης φονική πυρκαγιά στην Ηλεία το 2007, καθώς από τότε μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί τριπλασιασμός στη μέση ετήσια συχνότητα των πλημμυρών στην περιοχή, καθώς και εξαπλασιασμός των κατολισθήσεων, κάτι που δεν μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή, αλλά στις συνέπειες της πυρκαγιάς.

Αυτό είναι ασυνήθιστο με βάση τα διεθνή δεδομένα, όπως είπε μιλώντας στο ΑΠΕ, διότι η περιβαλλοντική επίπτωση μιας πυρκαγιάς συνήθως «εκπνέει» μετά από πέντε έως επτά χρόνια, αλλά στην περίπτωση της Ηλείας φαίνεται να συνεχίζεται ακόμη.

Ο δρ Μιχάλης Διακάκης εστίασε στη χρησιμότητα των drones, καθώς με τη βοήθειά τους γίνεται άμεση από αέρος καταγραφή του καταστροφικού φαινομένου, κάτι που ξεκίνησε το 2016 με τις πλημμύρες σε Μεσσηνία και Λακωνία, χωρίς να χρειάζεται η βοήθεια δορυφόρων.

Αναφερθείς στα θύματα από πλημμύρες στην Ελλάδα, είπε ότι πιο τρωτοί είναι οι άνδρες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ιδίως στις αστικές περιοχές και σε εσωτερικούς χώρους, ενώ στην ύπαιθρο και σε εξωτερικούς χώρους θύματα είναι συχνότερα οι νεότεροι σε ηλικία και με πιο ενεργητική συμπεριφορά. Στις μικρότερες πλημμύρες τα περισσότερα θανατηφόρα περιστατικά αφορούν ανθρώπους μέσα σε αυτοκίνητο.

Το Δεύτερο Επιστημονικό Φόρουμ διοργάνωσαν το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών και Κρίσεων» του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συμμετοχή 30 ερευνητικών και πανεπιστημιακών φορέων.

Tags:
νεκροί, δασική πυρκαγιά, πυρκαγιά, φωτιά, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, Μάτι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK