Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ)

Σπείρα με αρχηγό υψηλόβαθμο στέλεχος της γεωργιανής μαφίας «ρήμαζε» σπίτια στην Αθήνα

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ενδεικτικό του επαγγελματισμού της ομάδας είναι το γεγονός ότι τα μέλη της οργάνωσης, για να πετύχουν τον σκοπό τους, σχεδίαζαν να προβούν μέχρι και σε πλαστικές επεμβάσεις στα δάχτυλά τους, με σκοπό να αλλοιώσουν τα δαχτυλικά τους αποτυπώματα.

Μετά από ειδική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας με τη συνδρομή και της Europol, η ασφάλεια Αττικής εξάρθρωσε σπείρα Γεωργιανών, στην οποία αρχηγικό ρόλο είχε 38χρονος, υψηλόβαθμο στέλεχος της Μαφίας.

Συνολικά συνελήφθησαν τρεις άνδρες και μία γυναίκα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται δύο επιπλέον άτομα. Σύμφωνα με την αστυνομία, η λεία της σπείρας που δρούσε σε διαφορές περιοχές της Αττικής (Αθήνα, Πετράλωνα, Νέο Κόσμο, Ταύρο, Καλλιθέα, Πετρούπολη, Πατήσια, Νέα Σμύρνη, Περιστέρι, Βύρωνα, Παγκράτι, Σεπόλια και Χαλάνδρι), υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

«Το κύριο χαρακτηριστικό του εγκληματικού αυτού δικτύου ήταν η δόμησή του, στο πλαίσιο των διεθνικών εγκληματικών οργανώσεων του ανάμεσα στις οποίες εξέχουσα θέση έχουν "VOR V ZAKONE" ή "Thieves in Law", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Γιώργος Κανέλλος, ενώ προσέθεσε ότι έως τώρα έχουν εξιχνιαστεί 28 διαρρήξεις — κλοπές που διέπραξε η σπείρα.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του νόμου για την «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλες διατάξεις», του νόμου περί όπλων, καθώς και του νόμου περί αλλοδαπών.

«Όσοι φέρουν τον τίτλο "VOR V ZAKONE" αποτελούν τους καθοδηγητές των οργανώσεων και εμπνέουν τον σεβασμό του συνόλου των μελών της ομάδας. Κύριο χαρακτηριστικό των οργανώσεων αυτού του τύπου, αποτελεί η πίστη και η αφοσίωση στην "ομάδα", η οποία διασφαλίζεται από το γεγονός ότι τα μέλη της έχουν κοινή εθνική και οικογενειακή βάση», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, αστυνομικός υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Ο 38χρονος που συνελήφθη και αποτελεί υψηλόβαθμο στέλεχος της Μαφίας, είχε τον απόλυτο έλεγχο της οργάνωσης, ενώ μετά από κάθε διάρρηξη λάμβανε μέρος του χρηματικού ποσού που είχε αφαιρεθεί.

Εξάρθρωση σπείρας γεωργιανών
© Φωτογραφία : Γραφείο Τύπου/Αστυνομία
Εξάρθρωση σπείρας γεωργιανών

Όσον αφορά την μεθοδολογία δράσης της σπείρας, οι δράστες για να εντοπίσουν τους στόχους τους, πήγαιναν στην περιοχή που είχαν επιλέξει πρωινές ώρες, σε ημέρες κατά τις οποίες λειτουργούσε λαϊκή αγορά και οι ένοικοι απουσίαζαν από τις οικίες τους.

Στην περιοχή που θα «χτυπούσαν» πήγαιναν με Ι.Χ αυτοκίνητα, τα οποία στάθμευαν πάντα κοντά στην οικία-στόχο, ώστε να είναι σε θέση να διαφύγουν άμεσα μετά την διάρρηξη.

Επίσης, σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες στα αυτοκίνητα, έκρυβαν τα διαρρηκτικά εργαλεία και τα κλοπιμαία, έτσι ώστε να καθιστούν δυσχερή τον εντοπισμό τους από αστυνομικούς σε περίπτωση ελέγχου.

Ενδεικτικό του επαγγελματισμού της ομάδας είναι το γεγονός ότι τα μέλη της οργάνωσης, για να πετύχουν τον σκοπό τους, σχεδίαζαν να προβούν μέχρι και σε πλαστικές επεμβάσεις στα δάχτυλά τους, με σκοπό να αλλοιώσουν τα δαχτυλικά τους αποτυπώματα για να είναι σε θέση να αποπροσανατολίσουν τις Αρχές σε περίπτωση σύλληψης τους, «αποκρύπτοντας» με αυτόν τον τρόπο το εγκληματικό τους παρελθόν.

Tags:
σπείρα, μαφία, συλλήψεις, Ελληνική Αστυνομία, Europol, Αθήνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK