10:08 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Στην αύξηση των ροών Ελλήνων τουριστών προς τη Ρωσία αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ενώ στάθηκε στην ανάγκη προώθησης από την πλευρά της Ρωσίας του τουριστικού της προϊόντος στην Ελλάδα. Η ίδια έκανε λόγο για αύξηση των τουριστικών ροών από την Ελλάδα προς τη Ρωσία κατά περίπου 10% το 2018.

Το ενδιαφέρον των Ελλήνων τουριστών για τη Ρωσία έχει αυξηθεί αισθητά, κάτι που συνδέεται με το αφιερωματικό έτος τουρισμού Ρωσίας — Ελλάδας, δήλωσε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ενώ στάθηκε και στους πολιτιστικούς δεσμούς των δύο λαών. Μιλώντας στο Sputnik, ανέφερε ότι τώρα που η Ρωσία κάνει μεγαλύτερο άνοιγμα στους Έλληνες τουρίστες, αυτή η διαδικασία είναι πιο ενεργή, ενώ είπε ότι η Ελλάδα θέλει να γίνει ο κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός για τους Ρώσους ταξιδιώτες καθ' όλο το έτος.

«Είδαμε ότι το 2018 η ροή των Ελλήνων τουριστών στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 10%. Ωστόσο από τότε που η Ελλάδα γνώρισε τη σοβαρή οικονομική κρίση, είναι ακόμα δύσκολο να μιλήσουμε για υψηλά ποσοστά στον εξερχόμενο τουρισμό. Το 2019 αναμένουμε μια ακόμη αύξηση της ροής Ελλήνων τουριστών στη Ρωσία», σχολίασε η υπουργός Τουρισμού.

Πάντως, η υπουργός στάθηκε στην ανάγκη η Ρωσία να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην προώθηση του τουριστικού της προϊόντος στην Ελλάδα, αν και ανέφερε ότι ήδη παρατηρούνται θετικά αποτελέσματα από τις μέχρι τώρα δράσεις. Η κ. Κουντουρά χαρακτήρισε πολύ όμορφη χώρα τη Ρωσία, τονίζοντας πως υπάρχουν πολλοί προορισμοί που θα μπορούσαν να μαγνητίσουν το ενδιαφέρον Ελλήνων επισκεπτών.

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς θεωρήσεων, δήλωσε ότι παραμένει σημείο που περιπλέκει τις σχέσεις μεταξύ χωρών. «Από τη μία πλευρά, προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο εύκολο για τους Ρώσους να εισέλθουν στη χώρα μας, αλλά από την άλλη, πρέπει να φροντίσουμε για την ασφαλή διαμονή στην Ελλάδα. Περίπου την ίδια στάση που περιμένουμε από τις ρωσικές αρχές για τους Έλληνες τουρίστες, μιλώ για μια διευκολυνόμενη διαδικασία για την απόκτηση θεωρήσεων, η οποία ταυτόχρονα δεν θα επηρεάσει την ασφάλεια», δήλωσε η υπουργός Τουρισμού.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία εν γένει, εκτιμώντας ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται για τη διευκόλυνση των αμοιβαίων διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων έχουν θετικό αντίκτυπο στις τουριστικές ροές.

Η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι ο τουρισμός ενώνει έθνη και ανοίγει νέους ορίζοντες, ενώ χαρακτήρισε σημαντικούς τους Ρώσους πολίτες για την Ελλάδα και στάθηκε στο ότι επιστρέφουν ξανά για διακοπές.

«Η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, η αύξηση των τουριστικών ροών, για εμάς έχουν γίνει οι σημαντικότεροι στόχοι και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που θα βοηθήσει στην επίτευξη αυτών των στόχων», υπογράμμισε.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Έλενας Κουντουρά στο Sputnik:

Έλενα Κουντουρά: Είναι ένα βραβείο το οποίο το πήραμε για τη στρατηγική μας και για την ανθεκτικότητα του τουρισμού μας στα χρόνια της κρίσης, το οποίο το γνωρίζαμε και ήμασταν πάρα πολύ χαρούμενοι. Και ήμασταν υποψήφιοι για τρία — τα μεγαλύτερα βραβεία. Πήγαμε εκεί και η έκπληξή μας ήταν απίστευτη όταν τα πήραμε όλα. Και ήταν και πολύ μεγάλη ικανοποίηση πρώτα από όλα για την πατρίδα μας που αναγνωρίστηκε ως ένας από τους καλύτερους, ο καλύτερος προορισμός αναψυχής, και φυσικά και προσωπική αναγνώριση γιατί του δουλειά που ήταν πολύ σπουδαίο επίσης.

Ερώτηση: Μόλις τελείωσε το θεματικό έτος τουρισμού Ελλάδα — Ρωσία. Ποιες είναι οι βασικές σκέψεις που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας για αυτό το έτος που πέρασε και αν μπορείτε να μας πείτε κάποια στοιχεία στατιστικά για τις τουριστικές ροές από την προηγούμενη χρονιά και για τις ροές που αναμένονται αυτή τη χρονιά.

Έλενα Κουντουρά: Ήταν μία καταπληκτική χρονιά. Το αφιερωματικό έτος τουρισμού Ελλάδα — Ρωσία, που ήταν πρωτοβουλία της Άννα Μανίλοβα και δική μου, και προέκυψε μέσα από μεγάλη αγάπη των δύο χωρών, είχε απίστευτη επιτυχία. Έγιναν πάρα πολλές εκδηλώσεις, πολιτιστικές, φεστιβάλ, μουσικές συναυλίες, επικεντρωθήκαμε πολύ και στη γαστρονομία και δώσαμε στον κόσμο τη δυνατότητα να γνωρίσει τις δύο κουλτούρες, και στη Ρωσία και στην Ελλάδα, αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι επικεντρωθήκαμε στις περιφέρειες της Ρωσίας, να έρθουν να συναντηθούν με τις περιφέρειες της Ελλάδος, για να μπορέσουν οι Ρώσοι να γνωρίσουν κρυμμένους προορισμούς της Ελλάδας πανέμορφους, και αντίστοιχα οι Έλληνες για τη Ρωσία. Και έγινε και ουσιαστική δουλειά, γιατί με αυτόν τον τρόπο ο τουρισμός απλώθηκε πια όχι μόνο στη Ρωσία για παράδειγμα στη Μόσχα ή στην Αγία Πετρούπολη ή στο Σότσι, αλλά μάθανε και άλλους προορισμούς οι Έλληνες για τη Ρωσία, όπως και οι Ρώσοι για την Ελλάδα. Γνωρίσανε την Πελοπόννησο, γνωρίσανε την Ήπειρο, γιατί έχουν γνώση για τους δημοφιλείς προορισμούς όπως είναι η Χαλκιδική, το city-break (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ρόδος, Κρήτη), αλλά οι Ρώσοι τώρα γνωρίσανε την Πελοπόννησο που είναι μια πανέμορφη επίσης περιφέρεια, την Ήπειρο και άλλα νησιά του Ιονίου ή του Αιγαίου που δεν γνώριζαν τις ομορφιές τους, για να μπορέσουν να τα επισκεφθούν.

Ερώτηση: Όσον αφορά τις τουριστικές ροές, ποιες ήταν οι ροές το 2018 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σας αν αναμένεται κάποια αύξηση των τουριστικών ροών για το 2019 που έχει σχέση με το θεματικό έτος ή με όλες τις ενέργειες που έχετε κάνει.

Έλενα Κουντουρά: Το 2018 ήρθαν στην Ελλάδα περίπου ένα εκατομμύριο Ρώσοι. Κι από ό,τι φαίνεται τώρα από τις προκρατήσεις έχουμε περίπου 15% αύξηση σε σχέση με το 2018. Πιστεύω ότι αυτή η γνωριμία και αυτό το δέσιμο που έγινε ανάμεσα στις δύο χώρες όχι μόνο θα φέρουν περισσότερους τουρίστες γιατί φυσικά η διαφήμιση από στόμα σε στόμα είναι η καλύτερη, αλλά είμαι βέβαιη ότι αυτή η γνωριμία είναι ακόμα πιο ζεστή και πιο θερμή γιατί ανακαλύπτουν και άλλες περιοχές αλλά και ένα καινούριο προϊόν το οποίο προβάλλουμε, το high-end προϊόν, τον τουρισμό πολυτελείας που μπορούν να απολαύσουν 365 ημέρες τον χρόνο.

Ερώτηση: Αυτή η αύξηση 15% είναι από τις προκρατήσεις που γίνονται τώρα;

Έλενα Κουντουρά: Και είναι μια πολύ μεγάλη δυναμική. Και επίσης είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι έχουμε στοχεύσει τον τουρισμό πολυτελείας, όμως έχουμε εξαιρετικές τιμές και συγχρόνως οι Ρώσοι φίλοι μας μπορούν να απολαύσουν την Ελλάδα όχι μόνο το καλοκαίρι —που είναι για τη θάλασσα και τον ήλιο και φυσικά είναι η Ελλάδα πολύ γνωστή για αυτό, και για τη φιλοξενία της- αλλά και όλο τον χρόνο σε μεγάλα resort, σε wellness spa, γιατί έχουμε αναπτύξει πολύ τον ιαματικό μας τουρισμό, και μάλιστα οι αστροναύτες φίλοι Ρώσοι προτιμούν την Ελλάδα να έρχονται για την αποκατάστασή τους. Και το 2019 έχουμε ήδη ανοίξει και πτητικά προγράμματα για πολύ περισσότερους προορισμούς, όπως είναι το Ηράκλειο, η Κως, η Ζάκυνθος, η Καβάλα, τα Χανιά, νέοι ελληνικοί προορισμοί οι οποίοι πλέον προβάλλονται για να δουν οι φίλοι μας οι Ρώσοι και άλλα μέρη τα οποία πραγματικά αξίζουν και είναι οι κρυμμένοι προορισμοί.

Ερώτηση: Όσον αφορά τις πτήσεις, αφού μιλήσαμε προηγουμένως για περιφέρειες της Ρωσίας, μήπως υπάρχει κάποιο σχέδιο να προστεθούν και άλλες πόλεις της Ρωσίας από τις οποίες θα πραγματοποιούνται πτήσεις προς Ελλάδα;

Έλενα Κουντουρά: Έχει ήδη γίνει. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με τους tour-operators, και ο Πολύκαρπος που είναι εδώ διευθυντής του γραφείου της Μόσχας μετά από όλες αυτές τις συναντήσεις με τους μεγάλους tour-operators και τις αεροπορικές εταιρείες, έχουμε καταφέρει όχι μόνο να έρχονται στην Ελλάδα από Μόσχα και Αγία Πετρούπολη προς την Αθήνα, αλλά από Μόσχα και Αγία Πετρούπολη προς όλους τους προορισμούς, και από άλλες περιφέρειες της Ρωσίας προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κι έχουμε μεγάλη δυναμική στον τουρισμό πόλεως. Από 18 πόλεις της Ρωσίας.

Ερώτηση: Και θα προστεθούν ποιες πόλεις περίπου;

Έλενα Κουντουρά: Κάθε χρόνο να προσθέτουμε και άλλες πόλεις, για τη διευκόλυνση των τουριστών.

Ερώτηση: Επειδή το αφιερωματικό έτος ήταν αμφίπλευρο, και από τη μεριά της Ρωσίας και από τη μεριά της Ελλάδας, κατά πόσο αυξήθηκε το ενδιαφέρον των Ελλήνων τουριστών για τη Ρωσία, αν αυξήθηκε;

Έλενα Κουντουρά: Αυξήθηκε. Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα πέρασε μια μεγάλη οικονομική κρίση και οι Έλληνες ήταν λίγο συγκρατημένοι στα ταξίδια τους. Όμως αυτό το αφιερωματικό έτος έδωσε μία μεγάλη, πώς να το πω, ήταν πολύ ελκυστικό και πάρα πολλοί Έλληνες και λόγω της κουλτούρας και λόγω της μεγάλης προβολής έβαλαν στο πρόγραμμά τους τη Ρωσία για τουρισμό. Υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 10% για το 2018 και πιστεύουμε το 2019 θα είναι ακόμη περισσότερο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυξήθηκε πολύ η συνεργασία σε επιχειρηματικό επίπεδο ανάμεσα στους Ρώσους και στους Έλληνες. Και οι Ρώσοι έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά και οι Έλληνες έχουν μεγάλες επιχειρηματικές δραστηριότητες με Ρώσους. Οπότε αυτό είναι επίσης άλλο ένα δέσιμο που μας έφερε μεγάλη χαρά.

Ερώτηση: Έχουμε την εξής ερώτηση. Καταλαβαίνουμε ότι για τους Έλληνες επισκέπτες της Ρωσίας το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ταξίδι τους, στη διοργάνωση του ταξιδιού τους, είναι η βίζα και αυτό ισχύει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις υπόλοιπες χώρες. Τώρα ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει σκεφτεί ένα πρόγραμμα απλοποίησης της έκδοσης θεωρήσεων σε κάποιες χώρες και η Ελλάδα ως φιλική χώρα είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες που το σκέφτεται αυτό. Εκτός από την Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα θα υπάρχουν και άλλες πόλεις από τις οποίες μπορούν να μπαίνουν πιο εύκολα οι τουρίστες στη Ρωσία, όπως το Καλίνινγκραντ και το Βλαδιβοστόκ με ηλεκτρονική βίζα. Ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι ένα μέρος της Συμφωνίας Σένγκεν και ίσως για τις χώρες Σένγκεν είναι λίγο δύσκολο να πούμε τώρα για τις ηλεκτρονικές βίζες, αλλά αν το σκεφτούμε εμείς ότι για την Ελλάδα, ειδικά για τη χώρα σας, ο πρόεδρος της Ρωσίας εφαρμόζει αυτό το σύστημα της ηλεκτρονικής θεώρησης, της ηλεκτρονικής βίζας, αυτό θα βοηθούσε τους Έλληνες τουρίστες να έρχονται στη Ρωσία πιο εύκολα κατά τη γνώμη σας;

Έλενα Κουντουρά: Γενικά το θέμα της βίζας είναι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολύ και θέλουμε τη διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης. Γι' αυτό κι εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε πάντα να διευκολύνουμε, να δίνουμε —με ασφάλεια, όμως, πάντα- βίζες ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να επισκεφθούν την Ελλάδα. Αντίστοιχα και οι Έλληνες θέλουν την ίδια διευκόλυνση γενικότερα όταν ταξιδεύουν. Όμως θα έλεγα ότι είναι ένα κομμάτι το οποίο δεν είναι τόσο προβληματικό όταν θέλει κάποιος να επισκεφθεί μια χώρα. Απλά οι χώρες πρέπει να διευκολύνουν, να μην δημιουργούν εμπόδια και μεγάλη γραφειοκρατία. Αυτό είναι το σημαντικό. Και είναι μια θετική πρωτοβουλία, γιατί αυτή η αμοιβαία διευκόλυνση είναι ανάμεσα στην αμοιβαιότητα των χωρών. Βεβαίως όλα αυτά τα μέτρα είναι θετικά, που διευκολύνουν την ελεύθερη πρόσβαση. Θα πω κάτι λίγο πιο ρομαντικό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού τα τελευταία χρόνια έκανε τεράστια προβολή, πράγμα το οποίο κι εμείς η Ελλάδα έχουμε ακολουθήσει, ότι ο τουρισμός είναι ο άνθρωπος, ο τουρισμός ενώνει τους ανθρώπους, ενώνει τους λαούς, ενώνει τα έθνη, δίνει ελευθερία. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κρατήσουμε, να ταξιδεύουν οι άνθρωποι, να γνωρίζουν διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικά ήθη και έθιμα, αυτό μας ανοίγει το μυαλό και τους ορίζοντες και φέρνει ειρήνη και συνεργασία. Γι΄ αυτό είμαι χαρούμενη που δουλεύω στον τουρισμό, για τον τουρισμό.

Ερώτηση: Επειδή συμφωνήσαμε ότι η βίζα δεν είναι μεγάλο πρόβλημα όταν κάποιος θέλει να επισκεφθεί μία χώρα, να κάνει ένα ταξίδι, επειδή βλέπουμε ότι από τη μεριά της Ελλάδας δεν έχουμε μεγάλες τουριστικές ροές προς τη Ρωσία, ίσως αυτό έχει να κάνει με την προώθηση της Ρωσίας στην Ελλάδα που δεν είναι επαρκής. Συμφωνείτε ότι χρειάζεται η Ρωσία να κάνει μεγαλύτερη προώθηση του τουριστικού προϊόντος, όχι μόνο για τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, αλλά και για άλλες πόλεις της Ρωσίας;

Έλενα Κουντουρά: Ναι, ναι. Αυτό θα ήταν πραγματικά σημαντικό. Η Ρωσία πρέπει να προβληθεί περισσότερο στην Ελλάδα. Συζητώντας για το αφιερωματικό έτος, είδαμε ότι έγινε μία μεγάλη προβολή που δεν υπήρχε πριν. Αυτή η προβολή πρέπει να συνεχιστεί. Και νομίζω ότι η Ρωσία είναι μια πανέμορφη χώρα και οι Έλληνες είναι και πολύ ευαίσθητοι. Δηλαδή όταν τους συνδέει κάτι, θέλουν να πάνε να γνωρίσουν τη χώρα αυτή που νιώθουν φιλόξενη. Και νομίζω ότι επιβάλλεται μία μεγαλύτερη προβολή της Ρωσίας στην Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι έτοιμοι και πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν.

Ερώτηση: Επειδή ξέρουμε ότι στη Ρωσία υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορεί να δει κάποιος Έλληνας τουρίστας, ίσως ξέρετε για αυτό το πρότζεκτ που λέγεται ο «Χρυσός Δακτύλιος του Βοσπόρου», που επικεφαλής του ήταν ο Χριστόφορος Κωνσταντινίδης από το Κρανσνοντάρ. Είναι ένα πρότζεκτ αφιερωμένο στην αρχαία ελληνική κληρονομιά στη Ρωσία, και κατά τη γνώμη σας αυτό το πρότζεκτ θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Έλληνες τουρίστες; Ίσως η ελληνική πλευρά μπορεί να ενδιαφερθεί, να συνεργαστεί με τους Ρώσους στα πλαίσια αυτού του πρότζεκτ; Με συμβουλή, με κάποια συμμετοχή;

Έλενα Κουντουρά: Είναι καταπληκτική αυτή η ιδέα, αυτή η πρωτοβουλία. Σίγουρα θα ενδιέφερε πάρα πάρα πολύ. Και είναι σημαντικό να πούμε ότι, είναι δύο πράγματα: Οι ομογενείς μας, οι οποίοι προέρχονται και βρίσκονται στον Νότο, οι Έλληνες, και οι οποίοι προβάλλουν πάρα πολύ τη Ρωσία στην Ελλάδα γιατί έχουν οικογένειες και οι επισκέψεις οι αμφίδρομες βοηθούν πολύ. Το ένα κομμάτι είναι αυτό. Το δεύτερο κομμάτι είναι, ότι όχι μόνο θα μας ενδιέφερε πάρα πάρα πολύ να συνεργαστούμε, αλλά είναι και ένας καταπληκτικός τρόπος αυτός, να έρθουν οι Ρώσοι στην Ελλάδα να δουν το αυθεντικό προϊόν, από πού ξεκίνησε. Τέτοια προϊόντα είναι καταπληκτικά για τις γνωριμίες και για την διάδοση και της κουλτούρας αλλά και την αμφίδρομη ανάπτυξη του τουρισμού, είναι καταπληκτικά.

Ερώτηση/ τοποθέτηση: Αυτό δεν είναι ερώτηση, είναι απλά μια παρατήρηση. Εμείς έχουμε διάφορα πρότζεκτ με τις ανατολικές χώρες είναι «οι δρόμοι του μεταξιού», αλλά ακόμα συζητάμε, η συμμετοχή της Ρωσίας δεν είναι τόσο ενεργή. Αλλά όσον αφορά αυτό το πρότζεκτ που είπαμε τώρα για την αρχαία ελληνική κληρονομιά νομίζω ότι με την Ευρώπη, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που συνεργαστήκαμε σε αυτόν το πλαίσιο και θα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον να το προχωρήσουμε.

Έλενα Κουντουρά: Οι «δρόμοι του μεταξιού», ιδιαίτερα στον τουρισμό, ήταν μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και εμείς, η Ελλάδα ήταν η πρώτη που συμμετείχε ενεργά και στήριξε αυτή την προσπάθεια. Το 2017 στην Αλεξανδρούπολη έγινε ένα workshop, ο δυτικός δρόμος του μεταξιού, το πρώτο από τα δύο διεθνή φόρα και το δεύτερο, το 2018, ήταν η μεγάλη υψηλού επιπέδου συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, που ήρθαν όλες οι χώρες και συμμετείχαν στη Θεσσαλονίκη με τεράστια επιτυχία και είμαστε πρωτοπόροι στον δρόμο του μεταξιού. Και θα ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να μπορέσουμε να συνεργαστούμε με τη Ρωσία γιατί εμείς ήδη το έχουμε αυτό το πρότζεκτ έτοιμο. Θα ήταν μεγάλη μας χαρά. Άλλωστε εγώ θα το προτείνω. Ο Πολύκαρπος ήδη το συζητάει, θα το προτείνω έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε, σε όλη τη διαδρομή συνέργειες. Γιατί αυτό θα φέρει εμπορικές συναλλαγές, θέσεις εργασίας θα αξιοποιηθεί δηλαδή όχι μόνο πολιτιστικά, θα αξιοποιηθεί και επιχειρηματικά, είναι μεγάλο πρότζεκτ. Ήδη συμμετέχουμε αυτή τη χρονιά με τον γαστρονομικό τουρισμό στη Μπουράτια και στο Αμπράου-Ντουρσό.

Ερώτηση: Όσον αφορά το πρότζεκτ «Βασίλειο το Βοσπόρου», όπως μας είπε ο κύριος Κωνσταντινίδης, υπάρχουν τώρα σχέδια να εξελιχθεί και από την πλευρά της γαστρονομίας και να προστεθούν εκεί και καινούριες πόλεις, όπως το Ροστόφ, είναι ήδη το Κρανσνοντάρ, θα προστεθεί η Κριμαία, η Σεβαστούπολη, και αυτό θα έχει να κάνει με τον δρόμο του κρασιού. Θα μπορεί ίσως η Ελλάδα να συνεργαστεί στους δρόμους του κρασιού;

Έλενα Κουντουρά: Κοιτάξτε. Είναι τόσες πολλές οι δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν, που φυσικά, ο Πολύκαρπος, το γραφείο μας εδώ συζητά με όλους και όλες τις δυνατότητες που μπορούμε να έχουμε γενικότερα σε ολόκληρη τη Ρωσία. Γενικά είμαστε ανοιχτοί σε πρωτοβουλίες, βάζουμε κάποιες προτεραιότητες, που θεωρούμε ότι είναι πιο εφικτές και μέσα στις συμβατικές μας υποχρεώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερώτηση: Διάβασα προηγουμένως μια συνέντευξη του Πολύκαρπου, που έλεγε ότι η Τουρκία δεν είναι ανταγωνιστική χώρα για την Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού. Τώρα έχουμε μια τάση στην τουριστική αγορά της Τουρκίας να ανεβάζουν πολύ τις τιμές για τη σεζόν που έρχεται γιατί τις προηγούμενες χρονιές έκαναν ιδιαίτερες προτάσεις, ιδιαίτερες τιμές. Τώρα κατάλαβαν τι σημαίνει το χρήμα και ανεβάζουν πάρα πολύ το κόστος, έτσι πάρα πολλοί τουρίστες που παραδοσιακά πηγαίνουν στην Τουρκία ίσως να θέλουν να έρθουν τώρα στην Ελλάδα. Θα ήθελα τη γνώμη σας. Αν εκτιμάτε εσείς ότι αυτή η κατάσταση με την οικονομία της Τουρκίας είναι καλή για την Ελλάδα, να αποκομίσει μεγαλύτερο αριθμό Ρώσων τουριστών, ισχύει αυτό ή όχι;

Έλενα Κουντουρά: Έχουν γίνει έρευνες που έχουν δείξει ότι οι τουρίστες οι οποίοι ψάχνουν να πάνε στην Ελλάδα, όχι μόνο από τη Ρωσία, αλλά από όλο τον κόσμο γενικά, δεν είναι οι ίδιοι τουρίστες που ενδιαφέρονται για χώρες όπως η Τουρκία. Οι έρευνες αυτές είναι ευρωπαϊκές και ελληνικές και δείχνουν ότι οι τουρίστες οι οποίοι ψάχνουν να πάνε στην Ελλάδα, ένα 40% κοιτούν την Ιταλία, ένα 40% κοιτούν τη Γαλλία, ένα 30% κοιτούν την Ισπανία. Αυτοί οι τουρίστες, μόνο σε ένα 4% κοιτούν την Τουρκία, άρα πάντα το γνωρίζαμε όμως τώρα είμαστε σίγουροι ότι έχουμε διαφορετικό προϊόν, για αυτό δεν είναι ο ανταγωνισμός έτσι όπως το φανταζόντουσαν στο παρελθόν. Η Τουρκία είναι μια χώρα που προσφέρει διαφορετικό προϊόν και η Ελλάδα είναι μια χώρα που προσφέρει διαφορετικό προϊόν. Η κάθε χώρα έχει την ομορφιά της, είναι όμως σημαντικό να πούμε πως η Ελλάδα είναι η μόνη πολυνησιακή χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει πάρα πολλά νησιά και όλη την ηπειρωτική Ελλάδα με πάρα πολλές επιλογές που θα έλεγα την κάνουν ξεχωριστή στη Μεσόγειο, σαν μια χώρα που, στο μυαλό των τουριστών και ιδιαίτερα των Ρώσων, είναι διακοπές. Και έχουμε αναβαθμίσει το προϊόν μας 365 μέρες τον χρόνο, στοχεύσαμε πολύ στις καλές τιμές, value for money, αλλά στον υψηλό τουρισμό. Έχουμε περίπου για το 2019, 55.000 κλίνες σε τετράστερα, πεντάστερα και σε resort, νέες κλίνες, και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε υψηλού εισοδήματος τουρίστες σε εξαιρετικές τιμές συγκριτικά με άλλες χώρες και με σοφιστικέ πολυτέλεια στις διακοπές τους και αυτό είναι ένα νέο προϊόν που προωθούμε δυναμικά.

Ερώτηση: Θα σας κάνω μια τελευταία ερώτηση που έχει να κάνει με το ποσοστό των Ρώσων τουριστών σε όλες τις τουριστικές ροές που έρχονται στην Ελλάδα. Δεν ξέρω πόσο είναι ακριβώς αυτό το ποσοστό, μπορεί να είναι 15%-20% από τον συνολικό αριθμό. Αν μπορείτε να μου πείτε πόσο είναι το ποσοστό των Ρώσων και τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα ή τι μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς για να αυξηθεί αυτό το ποσοστό;

Έλενα Κουντουρά: Νομίζω ότι οι Ρώσοι πάντα θα λατρεύουν την Ελλάδα, πάντα θα τη θεωρούν σαν δεύτερο σπίτι τους. Είναι μέσα στις προτιμήσεις τους, πάντα έρχονται στην Ελλάδα για τις διακοπές τους και είναι σημαντικό ότι είναι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες, γιατί η Ελλάδα έχει τόσα πολλά να δείξει, έχουν πολύ καλό προφίλ τουρίστα, είναι υψηλού οικονομικού μπάτζετ επίσης. Θεωρούμε λοιπόν, ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία, οποιαδήποτε δράση δημιουργεί αύξηση σε αυτές τις ροές από τη Ρωσία στην Ελλάδα για εμάς είναι πολύ σημαντικό. Είναι και θα έλεγα μια χώρα που πραγματικά, οι τουρίστες όταν έρχονται στην Ελλάδα, αυτό θέλω να το τονίσω, νιώθουν σαν το σπίτι τους και οι Έλληνες αυτό το διαισθάνονται για αυτό και πάντα ο δεσμός θα είναι σημαντικός. Και κάθε φορά που θα αυξάνονται οι ροές και από τις δυο πλευρές θα υπάρχει νομίζω τεράστια ικανοποίηση. Και τους τουρίστες που περνάνε καλά και οι Έλληνες οι οποίοι φιλοξενούν τους Ρώσους τουρίστες. Σίγουρα, οποιαδήποτε πρωτοβουλία είναι σημαντική. Είμαστε μέσα στις πρώτες επιλογές, θέλουμε στο μέλλον να γίνουμε η πρώτη.

Ερώτηση: Υπάρχει πάντα αυτός ο διαγωνισμός Ελλάδα — Ισπανία στην ευρωπαϊκή αγορά. Θα δούμε τι θα γίνει στο μέλλον. Ίσως η Ελλάδα μπορεί να πάρει και την πρώτη θέση. Και νομίζω εδώ πολύ σημαντική είναι η ελεύθερη πολιτική έκδοσης θεωρήσεων στο ελληνικό προξενείο στη Μόσχα.

Έλενα Κουντουρά: Η Ελλάδα είναι πρώτη στις προτιμήσεις των Ρώσων τους τουριστικούς μήνες, πάνω από την Ισπανία. Απλώς η Ισπανία, επειδή έχει όλο τον χρόνο τουρισμό για αυτό. Και αυτός είναι ο στόχος του υπουργείου, να πάρουμε όλο τον χρόνο εμείς. Για αυτό τώρα που έχουμε κάνει την πολιτική μας 365 μέρες τον χρόνο, στο μέλλον θα μας προτιμούν όλο τον χρόνο.

Σχετικά:

Κάλεσμα Κουντουρά προς τους Ρώσους για τουρισμό στην Ελλάδα όλο τον χρόνο
Κουντουρά: Περιμένουμε περισσότερους από 1 εκατ. Ρώσους τουρίστες το 2019
Στην Έλενα Κουντουρά το βραβείο της Καλύτερης Υπουργού Τουρισμού
Tags:
τουρίστες, Τουρισμός, Έλενα Κουντουρά, Ρωσία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK