23:03 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, στις 20 Μαρτίου, μια νευροψυχολόγος εξηγεί στο Sputnik απλούς τρόπους για να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με πιο θετικό μάτι.

Παγκόσμια ημέρα ευτυχίας σήμερα και το Sputnik αναζητά αν το συναίσθημα της ευτυχίας να μπορεί να «εκπαιδευτεί» με τον τρόπο που γυμνάζονται οι ανθρώπινοι μύες.

«Αυτό στο οποίο μπορούμε σίγουρα να επέμβουμε και να εκπαιδεύσουμε είτε στον εαυτό μας είτε να βοηθήσουμε τους άλλους, είναι στο πως να αντιμετωπίζουν τα πράγματα, τις συνθήκες και τις καταστάσεις, ώστε να μπορέσουν να τα δουν με μια πιο θετική ματιά και να καταλήξουν στο πως θα αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι», επισημαίνει η νευροψυχολόγος Τζωρτζίνα Αγγελοπούλου μιλώντας στο Sputnik. «Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας ή με τη βοήθεια των ειδικών να τον καθοδηγήσουμε ώστε να αναγνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση, να μην αφήνουμε τον εαυτό μας να μας καταβάλλει» προσθέτει.

Ποιοι είναι όμως οι τρόποι που θα επαναπρογραμματίσουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και σταδιακά θα μας οδηγήσουν στην ευτυχία;

Σύμφωνα με τη Τζωρτζίνα Αγγελοπούλου πρέπει να σκεφτόμαστε τα εξής:

Να βλέπουμε όσο πιο αποστασιοποιημένα γίνεται τα πράγματα, ώστε να μπορούμε να κρίνουμε την κατάσταση λίγο πιο εύκολα. Ένας τρόπος είναι να αναγνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά να μην αφήνουμε το συναίσθημα να μας καταβάλλει και να χανόμαστε μέσα στη μιζέρια και στην απόγνωση. Να δούμε πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και τα εμπόδια που έχουν υποβληθεί.

Να μοιραστούμε τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε, με άλλους. Να πάρουμε τη γνώμη κάποιων άλλων. Να ακούσεις μια συμβουλή, όχι για να σε καθοδηγήσει αλλά για να σου δώσει δύναμη να ακολουθήσεις το δικό σου βηματισμό. Πολλές καταστάσεις μπορεί να είναι συγκεχυμένες στο μυαλό μας. Όταν βάζεις τα πράγματα σε μία λογική σειρά, προκειμένου να τα μεταφέρεις σε κάποιον άλλο, τότε ίσως καταλαβαίνεις ότι δεν είναι τόσο τραγικά.

Όσο μένεις μόνος σου με το πρόβλημα και απομονώνεσαι γυρίζοντας γύρω από αυτό, τόσο διογκώνεται στο μυαλό σου. Ο στόχος όμως δεν είναι να κάνεις αυτό που θα σου πουν οι άλλοι αλλά να το φέρεις σε μια διάσταση πιο πραγματική. Όταν είσαι στην καρδιά του προβλήματος το μεγιστοποιείς και μπορεί να φαντάζει στο μυαλό σου πολύ τραγικό.

Να σταματήσεις να ασχολείσαι για λίγο με αυτό και να το σκέφτεσαι λιγότερο. Εξαρτάται πάντα από το μέγεθος του προβλήματος. Άλλο είναι ένα πρόβλημα στη δουλειά, άλλο ένα πρόβλημα στις διαπροσωπικές σχέσεις και άλλο είναι ένα πρόβλημα υγείας. Ωστόσο όταν ασχολείσαι συνέχεια με αυτό και το σκέφτεσαι συνεχώς υπάρχει και το ενδεχόμενο κάποιος να βαλτώσει. Να καθαρίσει για λίγο το μυαλό και μετά να πιάσει το πρόβλημα από εκεί και πέρα.

Αποδοχή της κατάστασης και έξοδος από την αδράνεια. Πρέπει να πεις ότι δεν χάθηκαν τα πάντα, όσο δύσκολη και να φαίνεται μια κατάσταση, είναι αυτή. Και τι μπορώ να κάνω εγώ για να την αντιμετωπίσω; Είναι δύσκολο αλλά αν κάνεις την αρχή είναι πιο εύκολο να το χειριστείς. Ενδεχομένως ένα κομμάτι της δυστυχίας να είναι το γεγονός ότι δεν αντιδράς σε μία κατάσταση. Η απουσία δράσης δημιουργεί πρόβλημα.

Όπου υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει και λύση. Αν δεν μπορώ να βρω τη λύση δεν ορίζω το πρόβλημα.

Είναι σημαντικό κάποιος να βρίσκεται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που να τον στηρίζει σε ό,τι και να αντιμετωπίζει. Φίλοι, γονείς, παιδιά, συγγενείς. Η στήριξη μπορεί να είναι είτε άμεση είτε έμμεση. Αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ δυνατός, να ξέρεις ότι μπορείς να κάνεις έναν διάλογο που να σε βοηθήσει και έτσι βλέπεις τα πράγματα με διαφορετική ματιά.

Κάθε πρόβλημα είναι μικρό ή μεγάλο, ανάλογα με το πως το αντιμετωπίζουμε.

Είναι πιο ευτυχισμένοι οι Έλληνες από άλλους λαούς;

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν οι Έλληνες είναι πιο ευτυχισμένοι από άλλους λαούς, η ίδια απαντά ο καλός καιρός της χώρας μας παίζει κομβικό ρόλο σε αυτό. Επιπλέον, υπάρχει μια αλληλεπίδραση ανάμεσα στον καιρό και στον χαρακτήρα.

«Σίγουρα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ο καιρός. Έχουμε ήλιο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσωπική μου άποψη και εμπειρία είναι ότι το μέρος το οποίο ζούμε και ο ευρύτερος τρόπος ζωής μας, πιο εξωτερικευμένος και ανοιχτός από κατοίκους βορείων χωρών π.χ. από τη Γερμανία», επισημαίνει.

«Ενδεχομένως και για αυτό το λόγο να έχουμε αντέξει την κοινωνικοοικονομική κατάσταση που περάσαμε τα τελευταία χρόνια», προσθέτει.

Την ίδια στιγμή, εκφράζει την άποψη ότι το συναίσθημα της ευτυχίας μπορεί να εκπαιδεύεται με τη στροφή προς τη φύση. «Ενδεχομένως να γίνεται κάτι τέτοιο αν σκεφτεί κανείς ότι όλος και περισσότερος κόσμος φαίνεται να στρέφεται προς τη φύση, να κάνει πεζοπορία πιθανότατα σε αυτήν είναι κάτι που συνεχώς αναπτύσσεται σαν μια ενασχόληση. Η επαφή με τη θάλασσα γενικότερα μπορεί να μας βοηθάει επίσης», αναφέρει.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 28 Ιουνίου 2012 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου.

Στην απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ επισημαίνεται ότι «το κυνήγι της ευτυχίας είναι βασικός ανθρώπινος σκοπός».

Tags:
χαρά, ευτυχία, συμβουλές, ψυχολογία, χαμόγελο, Ήλιος, θάλασσα, Παγκόσμια ημέρα ευτυχίας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK