04:59 01 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 03
Βρείτε μας

Μαρτυρία του Αρχιεπίσκοπου Γεράσων Θεοφάνη για το Άγιο Φως και την προέλευση του, προβλήθηκε σε δελτίο ειδήσεων, δίνοντας συνέχεια στην υπόθεση με το βιβλίο που προκάλεσε αντιδράσεις.

Συνέχεια στην υπόθεση με το Άγιο Φως δίνεται με νέα μαρτυρία, αυτή τη φορά του Αρχιεπισκόπου Γεράσων Θεοφάνη, που προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Τη μαρτυρία κατέγραψε ο Δημήτρης Αλικάκος, συγγραφέας νέου βιβλίου για το τρόπο που ανάβει το Άγιο Φως, το οποίο και προκάλεσε αντιδράσεις.

«Ποιες είναι οι τελετές; Η ύψωσις του Τιμίου Σταυρού… υπάρχουν τελετές. Το Άγιο Φως είναι μέσα στις τελετές, άρα βλέπετε η εκκλησία που το τοποθετεί. Στη βάση που πρέπει. Τελετή», ακούγεται να λέει ο Αρχιεπίσκοπος Γεράσων Θεοφάνης, στο επίμαχο απόσπασμα.

Η μαρτυρία του Αρχιεπισκόπου προέρχεται, σύμφωνα με το κανάλι, από «ξενάγηση προσκυνητών από την Κρήτη στον Ναό της Αναστάσεως», παρουσία και του δημοσιογράφου Δημήτρη Αλικάκου ο οποίος και παραχώρησε το υλικό.

«Ο αγιοταφίτης Αρχιεπίσκοπος Γεράσων Θεοφάνης (υποψήφιος για τον πατριαρχικό θρόνο το 2005), εξηγεί στους προσκυνητές, μπροστά από τον Πανάγιο Τάφο, πώς ανάβει το Άγιο Φως και γιατί δεν είναι θαύμα», αναφέρει ο Δημήτρης Αλικάκος σε ανάρτησή του στο Facebook, όπου και δημοσιεύει το βίντεο.

Ο ίδιος προσθέτει ότι είναι «η πρώτη βιντεοσκοπημένη μαρτυρία Αγιοταφίτη, μέσα στο Ναό της Αναστάσεως, που καταρρίπτει το θαύμα και εξηγεί ποια είναι η ορθή θεολογική προσέγγιση του ζητήματος».

Στο βίντεο, ο Αρχιεπίσκοπος ακούγεται να λέει: «Το φως είναι Άγιον, αλλά όπως θέλει η Εκκλησία. Το ευλογεί η Εκκλησία και γίνεται Άγιο Φως. Όπως ευλογεί, ας πούμε, το νερό στον Αγιασμό, ευλογεί φυσικόν φως! Είναι φυσικόν φως. Δεν κατέρχεται κανένα φως από τον ουρανό — αυτό είναι ειδωλολατρία, είναι καταναγκασμός. Κατέρχεται η Θεία Χάρις αοράτως».

«Και μάλιστα, μέσα στην ευχή, λέει: "Εδώ ανάπτομεν, εκ του εν τω Παναγίω Τάφω ενδελεχώς (που θα πει συνεχώς) εκκαιομένου φωτός". Θέλει να πει με άλλα λόγια της ακοίμητης κανδήλας», προσθέτει.

«Όταν ήρθαν οι σταυροφόροι, αυτοί που διέστρεψαν την Αλήθεια, αυτοί το έκαναν θαύμα για να υποβάλλουν τον λαό όπως και χιλιάδες δοξασίες… και χίλια δυο πράγματα. Και έτσι και αυτό και τότε άλλαξε. Φύγανε οι σταυροφόροι και δυστυχώς το πήραμε εμείς και επειδή ο κόσμος έχει συνηθίσει δεν τους λένε ποτέ την αλήθεια πολλοί», εξηγεί.

Ο ίδιος επικαλείται και το Πατριαρχείο το οποίο «λέει "τελετή του Αγίου Φωτός". Δεν το λέει θαύμα. Παρότι είναι θαύμα, αλλά με εκκλησιαστικό τρόπο. Είναι καθαγιασμένο (σ.σ. το Άγιο Φως). Και μπορεί να κάνει θαύματα με την πίστη».

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση με το Άγιο Φως ξεκίνησε με το βιβλίο «Λύτρωση — Περί του Αγίου Φωτός» από τις εκδόσεις «Εκκρεμές» στο οποίο ο Δημήτρης Αλικάκος ισχυρίζεται ότι δίνει απάντηση στο ερώτημα «πώς ανάβει το Άγιο Φως» επικαλούμενος και μαρτυρίες ιεραρχών.

Η υπόθεση προκάλεσε την αντίδραση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων το οποίο κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για συνεντεύξεις που έγιναν «παράνομα, εν αγνοία των συνομιλητών» του δημοσιογράφου και «χωρίς τη συγκατάθεσή τους».

«Τα όσα αναγράφονται στο επίμαχο βιβλίο αποτελούν προϊόν φανταστικών ιστοριών επινόησης του συγγραφέα με προφανή στόχο τον σκανδαλισμό των πιστών και την αποκόμιση οικονομικού οφέλους από τις πωλήσεις του βιβλίου», ανέφερε ακόμη το Πατριαρχείο.

Tags:
χριστιανός, Εκκλησία, χριστιανισμός, Άγιο Φως, Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, Αρχιεπίσκοπος Γεράσων Θεοφάνης, Δημήτρης Αλικάκος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK