02:56 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ελληνικά σύνορα

Θέματα ιστορίας και εκπαίδευσης στη 2η Μικτή Επιτροπή Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας

© AP Photo / Boris Grdanoski
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Οι δύο αντιπροσωπείες εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία έκαναν λόγο για «συναδελφικό και εποικοδομητικό πνεύμα». Στην Αθήνα, το διήμερο 12 και 13 Απριλίου, η επόμενη συνάντηση.

«Ουσιαστική συζήτηση» για την επίτευξη κοινά αποδεκτών λύσεων, οι οποίες αφορούν τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα είχαν Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο της δεύτερης συνάντησης της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι δύο αντιπροσωπείες έκαναν λόγο για «συναδελφικό και εποικοδομητικό πνεύμα», με τις δύο χώρες να δίνουν «τη δέουσα προσοχή στο ζήτημα των αναλυτικών προγραμμάτων και των σχολικών εγχειριδίων που χρησιμοποιούνται σήμερα».

Αποφασίστηκε, ως εκ τούτου, «η εναρμόνιση των σχολικών εγχειριδίων και των αναλυτικών προγραμμάτων με το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 12-13 Απριλίου, έχοντας ως στόχο την «περαιτέρω προώθηση του έργου που επετεύχθη κατά τη δεύτερη σύσκεψη, καθώς και να διατυπώσει συστάσεις, για μελλοντική έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας»

«Είχαμε μία διήμερη συνεργασία της Κοινής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που ασχολείται για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει ότι τα βιβλία που θα διανεμηθούν στους μαθητές των σχολείων θα είναι απαλλαγμένα από αλυτρωτισμό και αναθεωρητισμό» δήλωσε, από τα Σκόπια, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης.

Αναφερόμενος στο κλίμα της συνάντησης, έκανε λόγο «για μια επίπονη διαδικασία, δημιουργική, με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, μία διαδικασία η οποία αναδεικνύει τον σεβασμό τον οποίο πρέπει να έχουμε στην ακαδημαϊκή αλήθεια, στην ιστορική αλήθεια, στις ιστορικές πηγές και βέβαια, τον σεβασμό και την φιλία ανάμεσα στους λαούς».

Όταν αυτά τα στοιχεία συντρέχουν, πρόσθεσε ο κ. Μπόλαρης, «μπορεί να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα», Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα ότι «με τις επόμενες συνεδριάσεις που θα γίνουν εναλλάξ στην Αθήνα και στα Σκόπια. θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». «Αποτέλεσμα το οποίο εξασφαλίζει συνεργασία και φιλία ανάμεσα στους λαούς, συνεργασία και φιλία ανάμεσα στα κράτη» κατέληξε.

Σχετικά:

Τρεις υποψήφιοι, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, για την προεδρία στη Βόρεια Μακεδονία
Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ στα τελωνεία για τις συναλλαγές με τη Βόρεια Μακεδονία
«Μακεδονία» αντί «Βόρεια Μακεδονία» σε περίπτερο διεθνούς έκθεσης Τουρισμού (Φωτογραφία)
Μετονομασία 136 θεσμικών οργάνων και ιδρυμάτων στη Βόρεια Μακεδονία
Tags:
σχολικά βιβλία, σχολεία, συμφωνία των Πρεσπών, μακεδονικό, Υπουργείο Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, Αθήνα, Σκόπια, Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK