23:32 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο της κατάργησης αλλαγής της ώρας είναι το επόμενο, αλλά όχι και τελευταίο βήμα, προς το οριστικό τερματισμό της εναλλαγής μεταξύ θερινής και χειμερινής ώρας.

Η διαδικασία για να σταματήσει η αλλαγή ώρας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρά, μετά και το «πράσινο φως» που έδωσε σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου οι Ευρωπαίοι πολίτες να μην υποχρεώνονται να αλλάζουν μεταξύ θερινής και χειμερινής ώρας, δύο φορές κάθε χρόνο.

Η Ευρωβουλή ψήφισε υπέρ της κατάργησης αλλαγής της ώρας από τον Απρίλιο του 2021, δύο χρόνια αργότερα απ' ό,τι προέβλεπε η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ψηφοφορία, όμως, δεν είναι το τελευταίο βήμα στη διαδικασία προς την οριστική κατάργηση της συγκεκριμένης πρακτικής. Παρόλα αυτά θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με στόχο να καταλήξουν στον τελικό νόμο.

Από δω και πέρα θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς της ΕΕ για την τελική διατύπωση των κανόνων.

Οι χώρες της Ε.Ε. θα κληθούν να αποφασίσουν εάν προτιμούν να διατηρήσουν τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα. Όσες επιλέξουν να διατηρήσουν τη θερινή ώρα, θα πραγματοποιήσουν την οριστική αλλαγή ώρας, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021. Όσες χώρες επιλέξουν να διατηρήσουν τη χειμερινή ώρα, θα προσαρμόσουν τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021, όπως προκύπτει από την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται η όλη διαδικασία να πάρει παράταση κατά ένα χρόνο, με τις αντίστοιχες ημερομηνίες για την τελευταία αλλαγή ώρας να τοποθετούνται για το 2022.

Η αιτία για αναβολή είναι τα ενδεχόμενα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε από την Ευρωβουλή, «εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει ότι οι προβλεπόμενες αλλαγές στο ζήτημα της ώρας θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν σημαντικά και μόνιμα την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, μπορεί να υποβάλει πρόταση αναβολής της ημερομηνίας εφαρμογής της οδηγίας κατά 12 μήνες κατ' ανώτατο όριο».

Το χρονικό που οδηγεί στην κατάργηση αλλαγής της ώρας

Η συζήτηση για την κατάργηση αλλαγής της ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε το 2018 οπότε και το Ευρωκοινοβούλιο, απαντώντας σε πρωτοβουλίες πολιτών, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την οδηγία σχετικά με τις ρυθμίσεις της θερινής ώρας και, εάν είναι απαραίτητο, να υποβάλει πρόταση για αναθεώρησή της.

Ακολούθησε δημόσια διαβούλευση, με την Επιτροπή να λαμβάνει 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις από πολίτες της ΕΕ. Το 84% ήταν υπέρ του τερματισμού των αλλαγών της ώρας. Στη διαβούλευση κυριάρχησαν, μάλιστα, οι Γερμανία, με το 70% των απαντήσεων να προέρχονται από τη Γερμανία, όπως μετέδωσε το Reuters.

Μετά τη διαβούλευση, η Επιτροπή κατέθεσε την πρότασή της στην Ευρωβουλή. Ακολούθησε η σημερινή ψηφοφορία και πλέον θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι υπουργοί της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ενστάσεις των υπουργών της ΕΕ στην κατάργηση αλλαγής της ώρας από το 2019

Η ΕΕ ενοποίησε για πρώτη φορά τις ρυθμίσεις της καλοκαιρινής ώρας το 1980, προκειμένου να διασφαλίσει μια εναρμονισμένη προσέγγιση για την αλλαγή της ώρας εντός της ενιαίας αγοράς, καθώς μέχρι τότε οι εθνικές πρακτικές και τα χρονοδιαγράμματα της θερινής ώρας διέφεραν.

Η ισχύουσα οδηγία περί ρυθμίσεων θερινής ώρας απαιτεί οι χώρες της ΕΕ να αλλάζουν σε θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και να επιστρέφουν στη χειμερινή την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Σχετικά:

Η Κομισιόν εξηγεί πότε και πώς θα καταργηθεί η αλλαγή ώρας
Tags:
χειμερινή ώρα, θερινή ώρα, ώρα, αλλαγή ώρας, Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρώπη, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK