07:41 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Η αλλαγή της ώρας οριοθετήθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο για εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ η ΕΕ για πρώτη φορά ενοποίησε τις ρυθμίσεις της καλοκαιρινής ώρας το 1980. Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά η αλλαγή... αλλάζει, για την ακρίβεια καταργείται. Θα συμβεί και κάτι με τον ύπνο μας; Τι θα έπρεπε πραγματικά να μας ανησυχεί;

Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία και λίγο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο εφάρμοσαν για πρώτη φορά τη θερινή ώρα, μέτρο που εφαρμόστηκε δοκιμαστικά για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1932.

Στα μέσα της δεκαετίας του '70 λίγο μετά την ενεργειακή κρίση που έπληξε την Ευρώπη το μέτρο υιοθετείται υποχρεωτικά από όλα τα κράτη — μέλη της ΕΕ. Οι λόγοι ήταν πρακτικοί και το σκεπτικό ήταν η εξοικονόμηση, δηλαδή η εκμετάλλευση κατά το δυνατόν περισσότερο της ημέρας για την εργασία και τη συνολική δραστηριοποίηση.

ΠΑΛΜΟΣ

Συμφωνείτε με την κατάργηση αλλαγής της ώρας;
  • Ναι, πρέπει να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας
    45.8% (11)
  • Όχι, πρέπει να διατηρηθεί η αλλαγή της ώρας
    54.2% (13)
«Ήταν ένα αμιγώς πρακτικό θέμα, άλλοι το παραδέχονται άλλοι όχι» σχολιάζει ο πνευμονολόγος ειδικός ιατρός ύπνου Χαράλαμπος Μερμίγκης, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει «το μεγάλο θέμα με την αλλαγή ώρας δεν είναι το πρακτικό, είναι το γεγονός ότι το βιολογικό μας ρολόι δεν μπορεί να προσαρμοστεί πάρα πολύ εύκολα πολύ άμεσα στις αλλαγές της ώρας. Έχουμε ένα βιολογικό ρολόι που ρυθμίζει πότε θα ξυπνάμε και πότε θα κοιμόμαστε».

Μας εξηγεί ότι από τη στιγμή που θα γίνει η αλλαγή της ώρας μέχρι τη στιγμή που θα προσαρμοστεί το σώμα μας περνούν 48 ώρες.

Σε αυτό το διάστημα εξαρτάται από το σε ποια φάση βρισκόμαστε στην αλλαγή, «μπορεί να νυστάζουμε παραπάνω, άρα να υπάρχει κίνδυνος για τροχαία ατυχήματα, να μην είναι αποδοτικός στη δουλειά του, ακόμα και προβλήματα στο καρδιαγγειακό γιατί αλλάζει όλος ο μεταβολικός ρυθμός».

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Μερμίγκης εκτιμά ότι η κατάργηση της αλλαγής της ώρας «ίσως να είναι και στη σωστή κατεύθυνση». «Το πρόβλημα είναι οι άλλες χώρες και όχι τόσο η Ελλάδα που έχουμε μεγάλη ηλιοφάνεια», σημειώνει.

Για τον ίδιο, το κύριο θέμα είναι «όταν ξυπνάει ο άνθρωπος για να πάει στη δουλειά του να είναι όσο το δυνατόν ημέρα και αν το βράδυ παρατείνεται το χρονικό διάστημα, γιατί όλοι δουλεύουμε μέχρι αργά, να μην νυχτώνει πάρα πολύ νωρίς».

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια ουσιαστικά προβλήματα, ίσως αυτά αφορούν περισσότερο τις βόρειες χώρες και γι' αυτό ξεκίνησε από εκεί το θέμα. Οπότε δεν θα έχουμε ουσιαστική επίδραση» τονίζει.

«Οπότε πρέπει να είμαστε ήσυχοι;», τον ρωτάμε.

«Δεν πρέπει να είμαστε ήσυχοι αν δεν κοιμόμαστε τις ώρες που πρέπει. Πρέπει να κοιμόμαστε τις ώρες που πρέπει. Αυτό αφορά το 92% του πληθυσμού. Εκτός από εκείνους που γεννήθηκαν short sleepers κοιμούνται λίγο από παιδιά και τους long sleepers που κοιμούνται πολύ από παιδιά», προειδοποιεί.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον γιατρό, είναι αν ο άνθρωπος δεν κοιμάται το επτάωρο που πρέπει καθώς «το αν αλλάξει τώρα η ώρα και πάει μία ώρα πίσω το βιολογικό μας ρολόι είναι έξυπνο θα προσαρμοστεί» σε ένα σύντομο διάστημα.

«Και ο κίνδυνος για τροχαία και άλλα είναι πολύ μεγαλύτερος γι' αυτούς που κοιμούνται λιγότερο, παρά με την ίδια τη μεταβολή της ώρας», ξεκαθαρίζει.

Συστήνει «να κοιμόμαστε επτά ώρες και τις ώρες που πρέπει. Να κοιμόμαστε στις 11:00 —11:30 και να ξυπνάμε στις 07:00 — 7:30». «Το να κοιμόμαστε στις δύο και στις τρεις τα ξημερώματα και να ξυπνάμε 09:00 — 10:00 το πρωί είναι παθολογικό, όπως και να κοιμόμαστε λίγο» μας τονίζει.

Tags:
ύπνος, θερινή ώρα, αλλαγή ώρας, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK