03:23 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Πηγές του οργανισμού, δηλώνουν ότι για να αλλάξει καθεστώς ένα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς όπως η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, πρέπει να υπάρξει έγκριση της UNESCO.

«Πάγο» στις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά, βάζουν πηγές της UNESCO, δηλώνοντας κατηγορηματικά στο Sputnik ότι για οποιαδήποτε αλλαγή σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς απαιτείται η έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του οργανισμού.

«Όλες οι αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομίας. Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αλλάξει το όνομα κάποιου μνημείου, πρέπει να υποβάλλει τις αλλαγές αυτές προς έγκριση στην Επιτροπή (της UNESCO)», δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή του οργανισμού στο Sputnik.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, είπε πριν από λίγες ημέρες ότι δεν αποκλείεται να αλλάξει το καθεστώς μουσείου που έχει η Αγιά Σοφιά προκειμένου να μετατραπεί σε τέμενος, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων.

«Δεν είναι μία παράξενη πρόταση. Η Αγιά Σοφιά είναι μουσείο. Ενδεχομένως να πάρουμε μέτρα και αυτό να αλλάξει», είπε ο τούρκος πρόεδρος στην εφημερίδα Daily Sabah.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, απάντησε ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας συνιστά προσβολή όχι μόνο στο αίσθημα των χριστιανών αλλά και στη διεθνή κοινότητα, καθώς δεν είναι μόνο ένας μεγάλος ναός της Χριστιανοσύνης, αλλά κτήμα της ανθρωπότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η απάντηση του ΥΠΕΞ στα περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί

Μετά και τις έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα, ο Ερντογάν δεν έκανε πίσω αλλά αντίθετα, επανάλαβε χθες την πρόθεσή του να κάνει τζαμί την Αγιά Σοφιά αμέσως μετά τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία.

Σχετικά:

Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το όνομά της σε «τέμενος Ayasofya»
Η απάντηση του ΥΠΕΞ στα περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί
Γερμανικός Τύπος: Προς άγραν ψήφων οι δηλώσεις Ερντογάν για την Αγία Σοφία
Tags:
Αγία Σοφία, UNESCO, Ερντογάν, Γιώργος Κατρούγκαλος, Κωνσταντινούπολη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK