19:29 14 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 11
Βρείτε μας

Την 1η Μαΐου ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος του 2019. Πήραμε το μάθημα ή... μία από τα ίδια; Τι δηλώνουν στο Sputnik ειδικοί αναλυτές. Η επίσημη θέση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η 23η Ιουλίου του 2018 είναι χαραγμένη στη μνήμη όλων των Ελλήνων ως η ημέρα που «έσβησε» ο ήλιος για 100 άτομα, ως η ημέρα που έγιναν στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης, ως η ημέρα που άλλαξε η «μοίρα» μίας ολόκληρης περιοχής.

Ευχή όλων είναι μία: Να μην ξαναζήσουμε ποτέ μία τέτοια τραγωδία.

Την 1η Μαΐου ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος του 2019. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον πύρινο εφιάλτη; Πήραμε το μάθημα; Αξιοποιήσαμε το δίδαγμα του περσινού καλοκαιριού; Ή… μία από τα ίδια;

Επίσης, τι ακριβώς έχει απογίνει το σχέδιο της άρδην αναδιάρθρωσης της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, το οποίο ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις αρχές Αυγούστου; Πότε αναμένεται να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών;

«Κάτι έχει γίνει»

Ο Μιχάλης Χάλαρης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΠΑΥΠΣ) και καθηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών», είχε μιλήσει στο Sputnik λίγες ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, επιχειρώντας να αποκρυσταλλώσει τα αίτια της τραγωδίας.

Σήμερα, σχεδόν εννέα μήνες αργότερα, μιλώντας εκ νέου στο Sputnik, εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού πυρόσβεσης. Ωστόσο, παραμένει επιφυλακτικός, καθώς ο… φόβος φυλάει τα έρμα.

«Αυτή τη στιγμή έχουν υπάρξει κάποιες αλλαγές δογμάτων σε επίπεδο πυροσβεστικού σώματος. Θα υπάρξει και μία επιπρόσθετη ενίσχυση σε προσωπικό. Αλλά αυτή η κουβέντα θα πρέπει να την κάνουμε αρχές Μαΐου, για να δούμε αν όλα αυτά που έχουν σχεδιαστεί θα είναι έτοιμα εγκαίρως» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει: «Έχουν γίνει ενέργειες, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες. Κάναμε και ένα μηχανοκίνητο τάγμα, θα υπάρξει και μία ανακατανομή του προσωπικού για να βοηθηθούν οι πιο επίφοβες περιοχές. Αλλά όλα αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου. Μένει να δούμε αν αυτά που σχεδιάστηκαν στα χαρτιά, θα εφαρμοστούν».

Εν αναμονή της ψήφισης για τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει ένα ευρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, προαναγγέλλοντας την ίδρυση της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών.

Οκτώ μήνες μετά, ωστόσο, το σχέδιο της κυβέρνησης παραμένει… στα χαρτιά, με τους αρμόδιους φορείς να ευελπιστούν ότι η ψήφισή του θα πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Απριλίου.

«O νόμος έχει πάρει την τελική μορφή, έχει φύγει από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και βρίσκεται στο υπουργείο. Ελπίζουμε ότι σε λίγες ημέρες θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή. Πιστεύουμε ότι πριν το Πάσχα θα βρίσκεται στη Βουλή για να ψηφιστεί» εκτιμά ο εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Σπύρος Γεωργίου.

Ακόμη κι αν εγκριθεί το σχετικό νομοσχέδιο εντός του τρέχοντος μήνα, είναι εφικτή η άμεση υλοποίηση των προβλεπόμενων δράσεων;

«Για κάποια πράγματα χρειάζεται ένας χρονικός ορίζοντας για να εφαρμοστούν. Δεν μπορούν να αλλάξουν όλα από τη μία στιγμή στην άλλη» απαντάει ο κ. Γεωργίου, μιλώντας στο Sputnik.

Δεν παραλείπει βέβαια, να διευκρινίσει ότι «υπάρχουν και κάποιες προτεραιότητες, καθώς για κάποια πράγματα υπάρχει η πρόθεση να γίνουν αυτό το καλοκαίρι».

Πρόκειται, όπως προσθέτει, για τις πιο βασικές δράσεις, όπως η αναδιοργάνωση του Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας ή ο ορισμός Συντονιστών Έκτακτης Ανάγκης από τους δήμους και τις περιφέρειες. «Κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν άμεσα» συμπληρώνει, με νόημα.

Όσον αφορά τον τηλεφωνικό αριθμό «112», η αναβάθμισή του τελεί υπό φάση υλοποίησης, καθώς ο κ. Γεωργίου εκτιμάει ότι θα είναι έτοιμος έως τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες, ο συγκεκριμένος αριθμός θα περιλαμβάνει ένα σύστημα «γεωεντοπισμού», καθώς θα γίνεται αυτόματος εντοπισμός του καλούντος, όπως και ένα σύστημα αυτόματης αποστολής μηνυμάτων προειδοποίησης σ' όσους αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο.

«Πιστεύω ότι αυτά θα είναι έτοιμα για φέτος το καλοκαίρι» επαναλαμβάνει ο εκπρόσωπος της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, μην παραλείποντας να διευκρινίσει βέβαια, ότι «υπάρχουν διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι την έγκρισή τους».

Μηχανοκίνητο τάγμα για τις «μεγάλες πυρκαγιές»

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, βέβαια, μία από τις βασικές αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών συνίσταται στην ίδρυση ενός νέου, μηχανοκίνητου τάγματος πυρόσβεσης. Πρόκειται για ένα ειδικά στελεχωμένο τμήμα, το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με υδροφόρα οχήματα και θα απαρτίζεται από επιπλέον προσωπικό πυρόσβεσης.

Δεδομένου ότι οι περιοχές της νότιας Ελλάδας είναι πιο επιρρεπείς στις δασικές πυρκαγιές, το νεοϊδρυθέν μηχανοκίνητο τάγμα θα εδρεύει στην Ελευσίνα, στις εγκαταστάσεις της 1ης ΕΜΑΚ, όπως επίσης και σε κάποιο άλλο σημείο της Στερεάς Ελλάδας (σ.σ. μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί πού ακριβώς).

Η συγκεκριμένη ομάδα θα ενεργοποιείται, όταν προκύπτει άμεση ανάγκη ενίσχυσης των δυνάμεων πυρόσβεσης σε κάποιο πύρινο μέτωπο. «Όταν υπάρχει κάτι μεγάλο θα έχουμε έξτρα εξοπλισμό, έξτρα υδροφόρα οχήματα, επιπλέον προσωπικό» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Χάλαρης.

Αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού

Στις θετικές αλλαγές συγκαταλέγεται και η αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού, η πρώτη «μετά από αρκετό καιρό», όπως παραδέχεται ο ειδικός αναλυτής —κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από την πυροσβεστική.

Πέρα από τις ετήσιες εποχικές προσλήψεις, οι οποίες αφορούν συμβασιούχους πυροσβέστες, ενίσχυση θα προκύψει και από την πρώτη «φουρνιά» απόφοιτων, οι οποίοι εισήχθησαν στη σχολή μετά την εισαγωγή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Επιπλέον, το ανθρώπινο δυναμικό θα ενισχυθεί και από τη δικαστική δικαίωση επιτυχόντων προηγούμενων προκηρύξεων, οι οποίοι δεν προσελήφθησαν για διάφορους λόγους. «Πρόκειται για παιδιά που έχουν δικαιωθεί και θα χρησιμοποιηθούν» διευκρινίζει ο κ. Χάλαρης.

«Μετά από καιρό, θα έχουμε μία αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού. Αν και δεν θα είναι πλήρως εξειδικευμένο, θα μπορεί να κάνει δράσεις υποστήριξης» σπεύδει να σημειώσει.

Εν αναμονή των αποφάσεων για τον εναέριο στόλο

Όσον αφορά την εναέρια πυρόσβεση, η οποία διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, οι εξελίξεις τελούν υπό την αναμονή της απόφασης του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

«Έχει γίνει κάποια πρόταση για τον εναέριο στόλο και περιμένουμε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο για να δούμε τι θα γίνει αποδεκτό» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Χάλαρης.

Βέβαια, δεν παραλείπει να σημειωθεί ότι «αυτή την εποχή, κανονικά θα έπρεπε να ξέρουμε τον ακριβή αριθμό των αεροσκαφών, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρος προγραμματισμός». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχετικές διεργασίες δεν αφορούν τον εθνικό στόλο, αλλά τα ενοικιαζόμενα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Αντιπυρικές παρεμβάσεις στα δάση

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και ο καθορισμός των επίγειων προληπτικών μέτρων, όπως οι καθαρισμοί, οι διανοίξεις δρόμων, οι αντιπυρικές ζώνες κ.α.

«Οι αρμόδιες επιτροπές αξιολογούν σε τι κατάσταση βρίσκονται τα δάση και προτείνουν τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν, πού πρέπει να υπάρξουν διανοίξεις» εξηγεί ο έγκυρος αναλυτής.

Και συμπληρώνει: «Είχαμε έναν δύσκολο χειμώνα, έχουν υπάρξει παρεμβάσεις από τη φύση στους δασικούς δρόμους, και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται καθαρισμό και διάνοιξη».

Βέβαια, κατά τον ίδιο, «αυτό καλό είναι να γίνεται, όσο πιο κοντά στην αντιπυρική περίοδο, γιατί αν πέσει μία βροχή τον Απρίλιο, θα χαλάσει τον σχεδιασμό».

Το… εναλλακτικό δόγμα

Μεταξύ άλλων, μία από τις βαρύνουσας σημασίας αλλαγές, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, έγκειται στον τρόπο δράσης και αντιμετώπισης.

«Είναι ένας διαφορετικός σχεδιασμός. Έχουμε πάρει κάποια μαθήματα. Και περιμένουμε να δούμε» υπογραμμίζει, χαρακτηριστικά.

Ποιο είναι αυτό το δόγμα; «Προσπαθείς να έχεις περισσότερες δυνάμεις και πιο γρήγορα, στον τόπο του περιστατικού. Είναι το δόγμα της άμεσης επέμβασης. Είχαμε και παλαιότερα την άμεση ετοιμότητα, αλλά θέλεις και άμεση κινητοποίηση».

«Αυτό σημαίνει βέβαια, ότι θα έχουμε και πολλές άσκοπες κινητοποιήσεις —με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ίσως να είναι όμως, πιο επιτυχημένο το φετινό μοντέλο. Θα γίνεται εκτίμηση της κατάστασης και θα έχουμε πιο γρήγορη προσέγγιση από υδροφόρα οχήματα».

Μικτές περιπολίες από στρατό, αστυνομία

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε γραπτή απάντηση στο Sputnik, σπεύδει να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του κ. Χάλαρη, κάνοντας λόγο για μία σειρά μέτρων, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ετοιμότητας του σώματος.

Μεταξύ άλλων, εκθειάζει τη βέλτιστη διασπορά των πεζοπόρων τμημάτων, την ενίσχυση των περιπολιών επιτήρησης, την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, όπως και την απόκτηση νέων πυροσβεστικών οχημάτων.

Δεν θα πρέπει να παραληφθεί, παράλληλα, η πρόβλεψη για την επιστράτευση βοηθητικών οχημάτων πυρόσβεσης, με στόχο την αμεσότερη και επιτυχέστερη κατάσβεση της πυρκαγιάς, όπως και η πρόβλεψη για την αξιοποίηση μικτών εποχούμενων περιπόλων, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τι γίνεται με τα νησιά

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στις μεθόδους πυρόσβεσης στα πολυάριθμα ελληνικά νησιά, τα οποία — αν μη τι άλλο — υστερούν σημαντικά σε αριθμό πυροσβεστικών οχημάτων και υπαλλήλων.

«Η νησιωτική Ελλάδα έχει άλλα θέματα, γι' αυτό έχει σχεδιαστεί με ειδικό τρόπο το σύστημα της αεροπυρόσβεσης. Οι αεροπορικές βάσεις προβλέπεται να βρίσκονται σε περιοχές κοντά στα νησιά. Βοηθάει αυτό περισσότερο, καθώς έχουμε ελαχιστοποίηση του χρόνου ανταπόκρισης των εναέριων μέσων».

«Αγνοείται» η ενημέρωση

Ωστόσο, παρά το πάθημα στο Μάτι, ο ελληνικός πληθυσμός, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, παραμένει σημαντικά ανενημέρωτος σχετικά με τη διαδικασία της πυρόσβεσης και της πυρασφάλειας.

«Πέρα από τη δημοσιογραφική ενημέρωση και από διάφορα συνέδρια της πολιτικής προστασίας, δεν υπάρχουν άλλες δράσεις μαζικής πληροφόρησης» παραδέχεται ο κ. Χάλαρης.

Στο ίδιο πλαίσιο, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών, Ξένια Γεωργιάδου, μιλώντας στο Sputnik, υπερθεματίζει την παντελή έλλειψη ενημέρωσης και επιμόρφωσης στα ελληνικά σχολεία.

Παρά τις όποιες πρωτοβουλίες, ο αριθμός των σχολικών μονάδων που έχει λάβει ειδικευμένη ενημέρωση για τον τρόπο αντιμετώπισης μίας πυρκαγιάς ή για τον ασφαλή τρόπο εκκένωσης ενός σχολικού συγκροτήματος, παραμένει εξαιρετικά περιορισμένος.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η ίδια μέσω του Sputnik, οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής δεν διαθέτουν καν… τα πολεοδομικά σχέδια των σχολικών κτηρίων, τα οποία αναγέρθηκαν προ του 1984.

«Πώς θα καταρτιστεί ένα σχέδιο εκκένωσης, αν δεν έχουμε την κάτοψη του κτηρίου» διερωτάται, καταλήγοντας.

Τι συμβαίνει με τις εκκενώσεις

Το πρόβλημα της ελλιπούς εκπαίδευσης, όμως, παρατηρείται και στο πεδίο της εκκένωσης των κατοικημένων περιοχών.

«Για να εφαρμοστούν τα σχέδια εκκένωσης που πρέπει να διαθέτει κάθε δήμος, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί ασκήσεις του πληθυσμού» υπερθεματίζει ο κ. Γεωργίου.

Έχουν γίνει αυτές οι προεργασίες; «Σε κάποιους δήμους και σε κάποιες κοινότητες έχουν γίνει ασκήσεις, με πρωτοβουλία των αρμόδιων αρχών» σπεύδει να απαντήσει ο εκπρόσωπος της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν ισχύει για όλους.

Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνει την έκκληση για την πραγματοποίηση ασκήσεων σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς να εξοικειωθούν με τις ιδιαιτερότητες του τοπικού πληθυσμού και των τοπικών χωροταξικών περιορισμών.

Προτού καταλήξει, πάντως, αποσαφηνίζει ότι η εκκένωση του πληθυσμού μπορεί να καταστεί δυνατή, μόνο εφόσον υπάρχει επαρκής χρόνος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, εφαρμόζεται το επιχειρησιακό σχέδιο της «διάσωσης πολιτών» πόρτα — πόρτα.

Σχετικά:

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του Ιουλίου
Εγκαυματίας από το Μάτι: Περίμεναν από μέρα σε μέρα ότι θα τελείωνα
Καταγγελία φιλάθλου: «Έχασε το μάτι του από χτυπήματα αστυνομικών στο ΟΑΚΑ»
Υπ. Δικαιοσύνης για Μάτι: Η ποινή για την ανθρωποκτονία από αμέλεια εκτίεται
«Στο Μάτι συνέβη το χειρότερο δυνατό σενάριο»
Λέκκας: Στο Μάτι υπήρξε συνολική αποτυχία της κοινωνίας
Φονικές πυρκαγιές στην Αττική
Tags:
δασική πυρκαγιά, πυρόπληκτες περιοχές, πυρόπληκτοι, φωτιά, πυρκαγιά, Ελληνική Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, Πυροσβεστική, Μάτι, Ανατολική Αττική
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK