18:51 04 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Υπενθυμίζεται ότι, αρχικά, η διαβούλευση είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 27 Μαρτίου, ωστόσο, παρατάθηκε. Είχαν προηγηθεί αντιδράσεις μεταξύ άλλων από τη ΝΔ, αλλά και από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά το Πάσχα αναμένεται η ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας όπως εκτιμά το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ στις 14 Απριλίου λήγει η προθεσμία για τη δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, οι νέοι Κώδικες αναμένεται να ψηφιστούν αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ η κατάθεσή τους στη Βουλή αναμένεται λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.

Η ψήφισή τους θα γίνει με τη διαδικασία των Κωδίκων, δηλαδή, θα ψηφιστούν στο σύνολό τους —ανά Κώδικα- και όχι κατ΄ άρθρον.

Τα σχέδια του νέου Ποινικού Κώδικα και νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έχουν συναντήσει αντιδράσεις και όπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει καταγράψει τα πρώτα ζητήματα που αναδείχθηκαν από τη διαβούλευση και ετοιμάζει την πρότασή του προς τις ειδικές Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές.

Η ΝΔ είχε επικρίνει την κυβέρνηση υπογραμμίζοντας πως με τις νέες αλλαγές επιδιώκουν να ρίξουν «στα μαλακά του υπεύθυνους για την τραγωδία στο Μάτι και τη Μάνδρα καθώς και ότι πως ευνοούν τη Χρυσή Αυγή στην εν εξελίξει δίκη της.

Προβλήματα στην πρόταση για το νέο Ποινικό Κώδικα που θα πρέπει να επανεξεταστούν και να διορθωθούν, είχε εντοπίσει και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη.

Εξάλλου και ο πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής είχε δηλώσει ότι έχει δίκιο που αντιδρά η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και πως η μείωση στο μισό των ποινών του διευθύνοντος εγκληματικής οργάνωσης, αγγίζει τα όρια της ατιμωρησίας.

Την ανησυχία της είχε εκφράσει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για ορισμένες εκ των αλλαγών, τονίζοντας μεταξύ άλλων την μετατροπή ορισμένων κακουργημάτων σε πλημμελήματα.

Το σχέδιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα φέρνει ριζικές αλλαγές στην ποινική νομοθεσία και στον τρόπο εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων. Μεταξύ άλλων, με τις νέες διατάξεις για τους καταχραστές του δημοσίου, στο εξής θα προβλέπονται ποινές καθείρξεως ως και 15 χρόνια.

Παράλληλα, με τον νέο Ποινικό Κώδικα καταργούνται όλα τα αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό πταίσματος. Από τα πταίσματα που ήδη υπάρχουν, όσα δεν είναι σοβαρά στο εξής θα τιμωρούνται ως διοικητικές παραβάσεις με πρόστιμα και όσα κρίνονται ως σοβαρά μετατρέπονται σε πλημμελήματα.

Τα πλημμελήματα διαχωρίζονται σε ελαφρά και βαριά, ενώ στο εξής για τα κακουργήματα θα προβλέπονται ποινές από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης.

Tags:
Ποινικός Κώδικας, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Βουλή, Μιχάλης Καλογήρου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK