01:14 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Αλεξάντερ Βίνικ (63)
0 10
Βρείτε μας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος του 39χρονου Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά για άρση της προσωρινής κράτησής του.

Ο Βίνικ, γνωστός και ως Mr Bitcoin κρατείται στις φυλακές 20 μήνες και 16 ημέρες χωρίς ποινή και κατηγορία, παρά μόνο με βάση τέσσερα διεθνή αιτήματα έκδοσης, δύο από τη Ρωσία, ένα από τις ΗΠΑ και ένα από τη Γαλλία. Φέρεται ως διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BCT, μέσω της οποίας γίνονταν συναλλαγές με bitcoin.

Ο 39χρονος συνελήφθη στις 25 Ιουλίου 2017, ενώ βρισκόταν σε διακοπές με τη οικογένειά του στη Χαλκιδική. Ο ίδιος πέρα από το ότι ζητά την άρση της προσωρινής κράτησής του συναινεί να εκδοθεί και να δικαστεί στη Ρωσία και δεν επιθυμεί την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

«Δεν μιλώ για το "mr bitcoin" αλλά για τον Αλεξάντερ Βίνικ που έχει δύο μικρά ανήλικα παιδιά και μία γυναίκα που υποβάλλεται σε συνεχείς εγχειρήσεις και χημειοθεραπείες» τόνισε ο Ρώσος συνήγορός του στο δικαστήριο. Κατήγγειλε πιέσεις και παρεμβάσεις από την αμερικανική πλευρά για το θέμα, χαρακτηρίζοντας πολλά δημοσιεύματα κατασκευασμένα με στόχο να μετατρέψουν σε ένοχο τον Βίνικ, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Πρόσθεσε ότι παρότι υπάρχει αίτημα από τη ρωσική πλευρά για την έκδοσή του και ο ίδιος συναινεί, ο πελάτης συνεχίζει να κρατείται να κρατείται για περισσότερο από 20 μήνες χωρίς δικαστική απόφαση ενώ δεν γνωρίζει για ποιο λόγο παραμένει κρατούμενος.

Ανέφερε επίσης ότι για έξι χρόνια εφορία και πράκτορες παρακολουθούσαν τον Βίνικ χωρίς να τους έχουν αποδώσει κάποιες κατηγορίες. Δήλωσε, εξάλλου, ότι το αίτημα των γαλλικών αρχών έχει ήδη λήξει ενώ αναφορικά με το αμερικανικό αίτημα υπογράμμισε ότι το μοναδικό πράγμα που προσδίδεται στον πελάτη του είναι ότι ήταν ο διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BCT και ότι δεν είχε άδεια από τις αμερικανικές αρχές.

Ο Ρώσος συνήγορος είπε ότι όσο παραμένει κρατούμενος διατρέχει κίνδυνο μέσα στις φυλακές καθώς έως σήμερα υπάρχουν τρεις επίσημες ενημερώσεις προς τον ίδιο από ανώτερους αξιωματούχους των γερμανικών αρχών για προσπάθειες απόπειρα δολοφονίας του πελάτη του αλλά και του ίδιου.

Ο ίδιος ο Βίνικ μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι «δεν αναμένω να αποφυλακιστώ και δεν αναμένω να υπάρξει μία δίκαιη απόφαση. Αναμένω τουλάχιστον να προσδιορίσουν το καθεστώς μου, τι άνθρωπος είμαι. Το σύνταγμα της Ελλάδας ισχύει για τους πάντες ή κάνει διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων πρώτης και δεύτερης κατηγορίας; Υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που δεν τους αφορά το σύνταγμα και συνεχίζουν να κρατούνται χωρίς απόφαση και ποινή στις φυλακές». 

Από την πλευρά του ο συνήγορός του Τιμοφέι Μουσάτοφ δήλωσε ότι η σημερινή δεν είναι μία εύκολη ημέρα. «Είναι μια ημέρα που η Ελλάδα θα είναι σε θέση να προσδιορίσει αν διακρίνει τους δικούς της ανθρώπους σε δικούς της πολίτες και σε ξένους πολίτες. Δηλαδή να προσδιορίσει αν υπάρχει μία νομική ισότητα μεταξύ των Ρώσων και των Ελλήνων υπηκόων στην ελληνική επικράτεια. Υπάρχει μια σχετική συμφωνία που υπεγράφη την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης περί τη ισότητας των πολιτών των δύο χωρών στα δικαστήρια αλλά στο πλαίσιο αυτής της ακροαματικής διαδικασίας παρατηρούνται παραβιάσεις των δικαιωμάτων και των ελευθεριών» τόνισε.

Θέμα:
Αλεξάντερ Βίνικ (63)
Tags:
Mr Bitcoin, έκδοση, δικαστήριο, Αλεξάντερ Βίνικ, Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK